Bank

Megöli a személyi kölcsönöket a babaváró hitel?

Portfolio
Egyre nagyobb az érdeklődés a személyi kölcsönök iránt Magyarországon, valószínű, hogy a piac a következő években is kétszámjegyű növekedést fog produkálni a digitalizációs csatornák előretörésének köszönhetően. Közben egyébként megjelennek olyan új hitelezési formák is, mint a bankkártyával való részletfizetés, miközben a jelzálogfedezett személyi kölcsönök valószínűleg örökre eltűntek - hangzott el a Portfolio Hitelezés 2019 konferenciáján. A szakemberek véleménye megoszlik arról, hogy a babaváró hitel mennyire jelenti majd a személyi kölcsönök halálát.
Keller András, a Mastercard project managere a hitelkártyás részletfizetésről elmondta, hogy több megoldás is létezik már nemzetközileg, ilyen például a Splitit, melyet a boltokban is lehet használni vagy a svéd Klarna. Piaci adatok szerint a részletfizetés 12%-kal növeli a forgalmat és 11%-kal csökkenti a kosárelhagyást. A Mastercard is dolgozik részletfizetési megoldáson: ez vásárlás közbeni megoldást kínál, 20 ezer forintnál nagyobb vásárlások esetén lehet használni. Jelenleg ilyen szolgáltatás a Cetelemnél és az OTP-nél érhető el. A szolgáltatást a vásárlók főleg fogászatokon, szemüvegboltoknál, utazási irodáknál, autószervizekben, bútorboltokban és elektronikai áruházakban használják.

Személyi kölcsönének részleteit a Pénzcentrum kalkulátorával is kiszámolhatja.

Az előadást követő panelbeszélgetést Horváth Attila, a Provident regionális pénzügyi igazgatója moderálta, a következő fontosabb kérdéseket válaszolták meg a szakemberek:

48%-ot nőtt tavaly a magyar személyi kölcsönök új kihelyezése, az átlagérték és a futamidő is nő.

Veress Patrik, a Bank360 pénzügyi szakértője elmondta, hogy rohamosan növekszik a személyi kölcsönök iránti érdeklődés, idén is meglesz a kétszámjegyű növekedés, viszont makrogazdasági szinten látszanak a hűlés jelei. Fábián Gergely, az MNB ügyvezetője elmondta, hogy a személyi kölcsönök igénylőinek 1/3-a olyan igénylő, akinek nem volt korábban hitele, sok köztük az átlagnál alacsonyabb jövedelmű. Közben egyre több a 1,5 millió forint fölötti igénylés, sokan a lakásukhoz vesznek fel személyi kölcsönt. Fodor Tamás, a Sberbank igazgatósági tagja szerint további növekedési potenciál van a személyi kölcsönökben, Annus Norbert, az Erste Kártya és Fogyasztási Hitelekért felelős ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a mostani személyi kölcsönök piaca teljesen más dimenzió, mint a korábbi, többek közt azért is, mert meghalt a szabad felhasználású jelzáloghitelek piaca és más a célközönség is.

Visszatérhetnek a szabad felhasználású jelzáloghitelek?

Fodor szerint nem valószínű, hiszen egy ilyen termék igénylése lassú és körülményes folyamat. Annus szerint a jelenlegi digitalizációs időszakban és kamatszintek mellett nincs rá igény.

Mekkora kiszorító hatása lesz a babaváró hitelnek a személyi kölcsönök piacára?

Fábián és Annus szerint jelentős kiszorító hatása lesz a babaváró hitelnek, még a jelzáloghitel-piacon is, mindez pedig a marzsokra is negatívan hat. Fodor szerint viszont még bőven van tere a személyi kölcsönök piacán a növekedésnek. Veres elmondta, hogy a Bank360-nál naponta 1000 megkeresés érkezik a babaváró kölcsönnel kapcsolatosan, ő úgy véli, mind a bank, mind az állam, mind pedig az ügyfél érdeke, hogy sikeres legyen a termék.

Mennyire lesz prominens az online értékesítés?

Veres elmondta, hogy 30%-át teszi ki az értékesítésnek az online igénylés. Egyébként ő úgy gondolja, hogy ahogy a Youtube nem nyírta ki a TV-t, a személyes tanácsadást sem fogja teljesen kinyírni az online. A szakemberek többnyire úgy gondolják, hogy a digitalizáció előretörésében az hozhat áttörést, ha end-to-end online lehet majd értékesíteni a pénzügyi termékeket.

Személyi kölcsönének részleteit a Pénzcentrum kalkulátorával is kiszámolhatja.

Megöli a személyi kölcsönöket a babaváró hitel?
Fotó: Stiller Ákos
Kiszámoló

Ez történt a héten 03.17

A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy szétesik valami valamelyik gépükön. A részvényárfolyam is ennek megfelelően alakul idén: B

Holdblog

Krúbi, Zsiday és az aranystandard

HOLD After Hours. Krúbi, Zsiday, aranystandard és az S&P500, ami még mindig több mint 3000 pont. Jó szórakozást! 00:45    Celebet keresünk! 01:45    Az izlandi zú

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új befektetési őrület hódít, napok alatt lesznek emberek milliárdosok

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
Itt az MNB ajánlása: fix törlesztőrészletbe terelnék a hiteleseket