Magyarok százezrei veszítették el munkájukat – Segítséget jelenthet az álláskeresési járadék
Gazdaság

Magyarok százezrei veszítették el munkájukat – Segítséget jelenthet az álláskeresési járadék

Portfolio
Különböző felmérések szerint a magyarok nagyjából 10%-a elveszítette a munkáját a koronavírus-válság kirobbanása után. Ez azt jelenti, hogy becslések szerint több mint félmillióan maradtak állás nélkül. Számukra az egyetlen bevételi forrást a munkanélküli segély, hivatalos nevén az álláskeresési járadék jelentheti. De mégis ki jogosult az ellátásra? Hogyan zajlik az ügyintézés, és mekkora összegről is van szó? Ennek jártunk utána.

A koronavírus okozta gazdasági válság következtében magyarok százezrei veszíthették el munkájukat. A munkanélküliséggel kapcsolatos becslést nehezíti, hogy az utóbbi időben a regisztrált munkanélküliségre vonatkozó adatok csak jelentős késéssel kerülnek nyilvánosságra hazánkban.

Különböző felmérések szerint a magyarok 10%-a maradhatott állás nélkül, akik számára az egyetlen bevételi forrást a munkanélküli segély, vagyis hivatalos nevén az álláskeresési járadék jelentené. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat az igényléssel, az ahhoz szükséges dokumentumokkal és a járadék folyósításának időtartamával kapcsolatban.

Első lépés: regisztráció

Ahhoz, hogy az álláskeresőket megillessék az egyes támogatások, regisztrálniuk kell magukat a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat bejelentett lakcím alapján illetékes foglalkoztatási osztályán. Ez percek alatt elvégezhető az NFSZ honlapján.

Már meglévő regisztráció esetén az ellátás iránti kérelmet kell benyújtani az igénylőnek

  • személyesen,
  • e-mailben
  • ügyfélkapun keresztül, vagy
  • online (elektronikus ügyintézés).

A kormányablak oldala szerint azok, akik az elektronikus ügyintézést nem tudják megoldani, postán is eljuttathatják a szükséges dokumentumokat az illetékes járási (fővárosi kerületi) hivatal foglalkoztatási osztályára. Aki csak személyes megjelenéssel tudja teljesíteni a kérelem és a szükséges dokumentumok leadását, azt a foglalkoztatási osztályok előtereiben elhelyezett gyűjtődobozok útján teheti meg.

Ki kaphat álláskeresési támogatást?

Munkanélküli segélyt az kaphat, aki álláskereső és igényli az az ellátást. Álláskeresőként pedig a következő feltételeknek kell megfelelni:

  • rendelkezik a munkaviszony létesítéséhez szükséges feltételekkel,
  • nem tanul oktatási intézmény nappali tagozatán,
  • nem jogosult öregségi nyugdíjra, rehabilitációs járadékra, valamint megváltozott munkaképességű személyek ellátására,
  • az alkalmi foglalkoztatásnak minősülő és a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszony kivételével nem áll munkaviszonyban,
  • egyéb kereső tevékenységet sem folytat, valamint
  • elhelyezkedése érdekében a járási hivatalban álláskeresőként regisztráltatja magát, az illetékes járási hivatallal együttműködik.

Ha a fentiek közül bármelyik kritérium nem teljesül, akkor az igénylő nem minősül álláskeresőnek, így álláskeresési támogatást sem kaphat.

Ahhoz, hogy valaki igényelhesse a munkanélküli segélyt, fontos, hogy:

  1. az álláskereső a munkanélkülivé válását megelőző három éven belül legalább 360 nap jogosultsági idővel rendelkezzen. Jogosultsági időt munkaviszonnyal, illetve egyéni, illetőleg társas vállalkozói tevékenység folytatásával lehet szerezni, feltéve, hogy az álláskereső vállalkozói tevékenysége alatt járulékfizetési kötelezettségének eleget tett.
  2. munkát akar vállalni, de önálló álláskeresése nem vezetett eredményre, és számára az állami foglalkoztatási szerv sem tud megfelelő munkahelyet felajánlani.
az álláskeresési járadék igénylése iránti kérelmet online is be lehet nyújani
Az álláskeresési járadék igénylése iránti kérelmet online is be lehet nyújtani.

Bizonyos dokumentumok elengedhetetlenek a munkanélküli támogatás megállapításához. Ezek az NFSZ honlapja alapján a következők:

  • "TB kiskönyv"/OEP igazolvány a biztosítási jogviszonyról és az egészségbiztosítási ellátásokról (a munkáltató adja ki),
  • bankszámlaszám, amennyiben az igénylő endelkezik vele és a folyósítást arra kéri,
  • munkáltatói igazolás (egyszerűsített foglalkoztatás esetén),
  • igazolólap az álláskeresési járadék és álláskeresési segély megállapításához, amelyet a munkáltató állít ki,
  • adatlap a bírósági végzéssel megállapított tartási kötelezettségről, amelyet a munkáltató állít ki,
  • jövedelemadó adatlap a munkaviszony megszüntetésekor, amelyet a munkaáltató állít ki,
  • külföldről hazaérkező munkavállaló esetében U1 munkaviszony igazolás az utolsó munkavégzés tagállamából.

A vállalkozói tevékenység megszüntetéséről nem szükséges igazolás, mivel annak bejelentését követően a közhiteles nyilvántartásból ez az információ lekérdezhető.

Mennyi az álláskeresési járadék összege 2020-ban és meddig kaphatja az, aki munka nélkül maradt?

A munkanélküli ellátást a korábbi kereset, illetve az álláskeresővé válást megelőző 3 évben szerzett jogosultsági idő figyelembe vételével alapján határozzák meg. 10 nap jogosító idő 1 nap járadékfolyósítási időnek felel meg.

A munkanélküli segély összegét a kérelem benyújtását megelőző négy naptári negyedévben az érintett jogviszonyokban elért – a vállalkozói jogviszony esetén a megfizetett – munkaerő-piaci járulék alapjának, vagyis a bruttó fizetésnek alapulvételével kell kiszámítani.  Az álláskeresési járadék összege a kiszámított járulékalap 60%-a, amely nem lehet magasabb a legkisebb minimálbér összegénél.

2020-ban a munkanélküli járadék maximum összege az NFSZ honlapja alapján legfeljebb - a jogosultság kezdő napján hatályos minimálbér napi összegének 100%-a - havi bruttó 161000 forint, vagy napi 5367 forint.

A támogatás legalább 36 napra járhat, teljes jogosultsággal pedig legfeljebb 90 napig kaphatják a rászorulók az ellátást. Érdemes tudni, hogy a járadék folyósítási idejére az álláskereső jogosult TB ellátásra.

A Porfolio is írt róla, hogy előfordult, hogy a kérelmek elbírálása lelassult. Az ügyintézés sommás eljárás esetén elvileg 8 nap, úgynevezett teljes eljárás (azaz uniós munkavállaló esetén) 60 nap. A Pénzcentrum megkereste a Miniszterelnökség sajtóosztályát, ahol közölték, az elektronikus úton benyújtott kérelmek sok esetben hiányosak, ezért a döntés meghozatalához szükséges adatok vonatkozásában a hatóságnak hiánypótlási felhívást kell kiadnia. A kérelmek elbírálása így teljes eljárásban történik, amelynek határideje 60 nap. A kifizetés az álláskeresési ellátást megállapító döntés közlését követően történik meg.

Ha valakinek a munkanélküli segély folyósítási idejének kimerítése előtt sikerül elhelyezkednie, és határozatlan időtartamú, legalább négyórás munkaviszonyt létesít, akkor kérelmezheti, hogy a még hátralévő járadék meghatározott összegét egy összegben kifizessék. Ennek részleteivel kapcsolatban érdemes a lakóhely vagy tartózkodási hely szerint illetékes járási (kerületi) hivatal foglalkoztatási osztályánál érdeklődni, de fontos tudni, hogy amennyiben pozitívan bírálják el a kérelmét, akkor is csak a hátralévő összeg 80 százalékát fizetik ki.

Holdblog

Fára a majmok másszanak!

HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! - az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges! Jó szórakozást! 00:45    A Ryanair Alapkezelő 02:55    Rosenbe

Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ennyi volt! - Lázár János rendelettel irtja ki a nyerészkedést az építőiparból

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
inflacio-2022-inflacio-magyarorszagon-inflacio-nyugdijak-inflacio-aszaly-inflacio-jelentese-inflacio-fogalma-inflacios-hatas-aremelkedes