Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaság

Gazdaságvédelmi akcióterv: áprilistól látni, hogy is néz ki a kormány válságkezelő csomagja

Portfolio
A koronavírus okozta gazdasági válságra reagálva hirdetett gazdaságvédelmi akciótervet a kormány 2020 tavaszán. A csomag március óta jelentősen átalakult, de az nem kérdés, hogy egyik legfontosabb eleme a munkahelyvédelmi akcióterv, amely a kormány szerint 1,2 millió ember számára nyújt támogatást. Július 23-án jelentette be Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, hogy a gazdaságvédelmi akcióterv forrásainak közel fele már célba ért.
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

A koronavírus okozta gazdasági válságra reagálva hirdetett gazdaságvédelmi akciótervet a kormány 2020 tavaszán. A hivatalos tájékoztatás szerint "az új gazdaságvédelmi akcióterv nem növeli a kitettségünket, a saját problémánkat magunk akarjuk megoldani". Április elejétől lehetett közelebbről is látni, hogy is néz ki a kormány válságkezelő csomagja. A kirajzolódó kép szerint a program

  1. a járvány elleni közvetlen védekezés alapjából (akkor 633 Mrd Ft),
  2. a gazdasági károk enyhítésének szintén költségvetési alapjából (1346 Mrd Ft), illetve
  3. a költségvetésen kívüli, hitelkönnyítéseket, hitelösztönzéseket tartalmazó pénzügyi intézkedésekből (7-8000 Mrd Ft)

tevődött össze. A kormány úgy kalkulált, hogy a teljes csomag mérete a GDP közel 20%-a lehet.

A Gazdaságvédelmi Alap egy öt pillérből álló (munkahelymegtartás, munkahelyteremtés, ágazati támogatás, vállalkozás-finanszírozás, család- és nyugdíjasvédelem) stabilizációs, gazdaságélénkítő csomagot jelentett. A pénzügyi lépések a hitelmoratóriumon, kamat- és garanciatámogatott hiteleken, illetve a jegybanki hitelezésösztönző lépéseken alapultak.

Július 23-án jelentette be Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, hogy a gazdaságvédelmi akcióterv forrásainak közel fele már célba ért, ennek jelei a foglalkoztatás és a gazdaság erősödésében is érzékelhetők.

Palkovics László ismertette: a gazdaságvédelmi akcióterv alapvetően a járvány miatti krízisidőszak átvészeléséhez szükséges intézkedéscsomag, amelynek forrásai - direkt állami támogatások, szolgáltatások, valamint hitel- és tőketípusú termékek - 9200-9500 milliárd forintot tesznek ki.

Ebből a magyar GDP 20-21 százalékának megfelelő összegből már 3-4000 milliárd forintnyi célba ért, részben felhasznált forrásként, részben megkötött szerződések formájában - tette hozzá.

Az említett összeget munkahelyek védelmére, új munkahelyek teremtésére és gazdaságélénkítésre fordították.

Gazdaságvédelmi akcióterv
Tavasszal derültek ki a gazdaságvédelmi akcióterv részletei. Azóta több dolog is megváltozott Fotó: Getty Images

A Portfolio tavasszal kiszámolta, hogy a gazdaságvédelmi akcióterv meglepően sok eleme teljesen átalakult az eredeti bejelentésekhez képest:

A változás lényege, hogy a kormányzatnak az eddigi válságellenes intézkedések finanszírozására sikerült uniós forrásokat becsatornázni. Az kifejezetten kedvezőnek nevezhető, ha a válságkezelést meg lehet oldani, azaz a gazdaságvédelmi akciótervet lehet finanszírozni a költségvetés túlterhelése nélkül, uniós pénzekből.

Ami mindenkit érdekel: a munkahelyvédelmi akcióterv

A kormány 1,2 millió ember számára nyújt olyan támogatást, amely lehetővé teszi munkahelye megtartását vagy pótolja kieső jövedelmét, segíti a jövőre való felkészülését - jelentette ki az innovációs és technológiai miniszter június elején. A kormány szerint tehát eddig sikeres a munkahelyvédelmi akcióterv.

Palkovics László korábban azt mondta, a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklése érdekében indított gazdaságvédelmi akcióterv leglényegesebb eleme a meglévő munkahelyek megóvása - ismertebb nevén a munkahelyvédelmi akcióterv - volt. Eddig olyan vállalkozások, amelyek rendelésállománya csökkent, 150 ezer dolgozójuk után kértek támogatást a munkahelyek megőrzése érdekében. Az érintett cégek jelentős részben magyar tulajdonú kis- és közepes vállalkozások, a jelentkezők több mint 50 százaléka mikrovállalkozás - tudatta a miniszter.    

Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára kifejtette: a munkahelyvédelmi akcióterv keretében bértámogatási programra eddig 11 735 cég csaknem 152 ezer dolgozóra nyújtott be 25 milliárd forint bérigényt, közülük 8200 cég pályázatát bírálták el eddig pozitívan, ők 18,5 milliárd forint bértámogatást kaptak 114 ezer dolgozó munkahelyének megtartására.

Címlapkép: Getty Images

brusszel europai unio
Az NGM elárulja, hogyan jött össze a rekordnövekedés
MNB: egyre kevesebb életbiztosítást kötünk, egyre kevesebb ügynöknél
Valery Giscard d'Estaing
GettyImages-1211246429 (2)
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Miként győzik le az indexkövető alapok az alapkezelőket?
Online előadás
Külföldi szolgáltató, TBSZ számla, euró alapú megtakarítás
Az NGM elárulja, hogyan jött össze a rekordnövekedés