Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaság

Gazdaságvédelmi akcióterv: áprilistól látni, hogy is néz ki a kormány válságkezelő csomagja

Portfolio
A koronavírus okozta gazdasági válságra reagálva hirdetett gazdaságvédelmi akciótervet a kormány 2020 tavaszán. A csomag március óta jelentősen átalakult, de az nem kérdés, hogy egyik legfontosabb eleme a munkahelyvédelmi akcióterv, amely a kormány szerint 1,2 millió ember számára nyújt támogatást. Július 23-án jelentette be Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, hogy a gazdaságvédelmi akcióterv forrásainak közel fele már célba ért.

A koronavírus okozta gazdasági válságra reagálva hirdetett gazdaságvédelmi akciótervet a kormány 2020 tavaszán. A hivatalos tájékoztatás szerint "az új gazdaságvédelmi akcióterv nem növeli a kitettségünket, a saját problémánkat magunk akarjuk megoldani". Április elejétől lehetett közelebbről is látni, hogy is néz ki a kormány válságkezelő csomagja. A kirajzolódó kép szerint a program

  1. a járvány elleni közvetlen védekezés alapjából (akkor 633 Mrd Ft),
  2. a gazdasági károk enyhítésének szintén költségvetési alapjából (1346 Mrd Ft), illetve
  3. a költségvetésen kívüli, hitelkönnyítéseket, hitelösztönzéseket tartalmazó pénzügyi intézkedésekből (7-8000 Mrd Ft)

tevődött össze. A kormány úgy kalkulált, hogy a teljes csomag mérete a GDP közel 20%-a lehet.

A Gazdaságvédelmi Alap egy öt pillérből álló (munkahelymegtartás, munkahelyteremtés, ágazati támogatás, vállalkozás-finanszírozás, család- és nyugdíjasvédelem) stabilizációs, gazdaságélénkítő csomagot jelentett. A pénzügyi lépések a hitelmoratóriumon, kamat- és garanciatámogatott hiteleken, illetve a jegybanki hitelezésösztönző lépéseken alapultak.

Július 23-án jelentette be Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, hogy a gazdaságvédelmi akcióterv forrásainak közel fele már célba ért, ennek jelei a foglalkoztatás és a gazdaság erősödésében is érzékelhetők.

Palkovics László ismertette: a gazdaságvédelmi akcióterv alapvetően a járvány miatti krízisidőszak átvészeléséhez szükséges intézkedéscsomag, amelynek forrásai - direkt állami támogatások, szolgáltatások, valamint hitel- és tőketípusú termékek - 9200-9500 milliárd forintot tesznek ki.

Ebből a magyar GDP 20-21 százalékának megfelelő összegből már 3-4000 milliárd forintnyi célba ért, részben felhasznált forrásként, részben megkötött szerződések formájában - tette hozzá.

Az említett összeget munkahelyek védelmére, új munkahelyek teremtésére és gazdaságélénkítésre fordították.

Gazdaságvédelmi akcióterv
Tavasszal derültek ki a gazdaságvédelmi akcióterv részletei. Azóta több dolog is megváltozott Fotó: Getty Images

A Portfolio tavasszal kiszámolta, hogy a gazdaságvédelmi akcióterv meglepően sok eleme teljesen átalakult az eredeti bejelentésekhez képest:

A változás lényege, hogy a kormányzatnak az eddigi válságellenes intézkedések finanszírozására sikerült uniós forrásokat becsatornázni. Az kifejezetten kedvezőnek nevezhető, ha a válságkezelést meg lehet oldani, azaz a gazdaságvédelmi akciótervet lehet finanszírozni a költségvetés túlterhelése nélkül, uniós pénzekből.

Ami mindenkit érdekel: a munkahelyvédelmi akcióterv

A kormány 1,2 millió ember számára nyújt olyan támogatást, amely lehetővé teszi munkahelye megtartását vagy pótolja kieső jövedelmét, segíti a jövőre való felkészülését - jelentette ki az innovációs és technológiai miniszter június elején. A kormány szerint tehát eddig sikeres a munkahelyvédelmi akcióterv.

Palkovics László korábban azt mondta, a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklése érdekében indított gazdaságvédelmi akcióterv leglényegesebb eleme a meglévő munkahelyek megóvása - ismertebb nevén a munkahelyvédelmi akcióterv - volt. Eddig olyan vállalkozások, amelyek rendelésállománya csökkent, 150 ezer dolgozójuk után kértek támogatást a munkahelyek megőrzése érdekében. Az érintett cégek jelentős részben magyar tulajdonú kis- és közepes vállalkozások, a jelentkezők több mint 50 százaléka mikrovállalkozás - tudatta a miniszter.    

Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára kifejtette: a munkahelyvédelmi akcióterv keretében bértámogatási programra eddig 11 735 cég csaknem 152 ezer dolgozóra nyújtott be 25 milliárd forint bérigényt, közülük 8200 cég pályázatát bírálták el eddig pozitívan, ők 18,5 milliárd forint bértámogatást kaptak 114 ezer dolgozó munkahelyének megtartására.

Címlapkép: Getty Images

ausztria_hegy
arany
commerzbank shutter
donaldtrump
koronavirus usa
google
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Felülünk a trendvonatra és közben vételi és eladási zónákat azonosítunk.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
ausztria_hegy