1500 milliárd forintra lehet pályázni az agráriumban és vidékfejlesztésben
Gazdaság

1500 milliárd forintra lehet pályázni az agráriumban és vidékfejlesztésben

Portfolio
Közel háromszor több pénz jut a következő időszakban a magyar mezőgazdaság és vidék fejlesztésére, a támogatási összegek ilyen mértékű emelkedése pedig a korábbinál jóval nagyobb mozgásteret biztosít az agrárvállalkozások számára – mondta a Portfolionak Harnóczi György, az OTP Agrár főosztályvezetője. Hozzátette, a nagy összegű forrás által az agrárium fejlődése dinamizálható lesz, ami különösen fontos az olyan nagy tőkelekötésű ágazatokban, mint az állattenyésztés és a kertészet. A szakemberrel emellett arról is beszélgettünk, hogyan alkalmazkodik az OTP Agrár ehhez a „megerősített” vidékfejlesztési programhoz, mik a várakozásaik, illetve mit látnak, a zöldítés tekintetében milyen kihívások várhatók a következő években.

2021 és 2022 két átmeneti évet jelent az új közös agrárpolitikában.Ebben az időszakban is a jelenlegi, már ismert támogatási rendszer fog működni, a közvetlen támogatások esetében lényegi változás majd 2023-tól várható – mutatott rá Harnóczi György. Kiemelte, az akkortól érvényes új rendszerről a gazdálkodók széles körű tájékoztatást fognak kapni az Agrárminisztériumtól, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarától (NAK), illetve az egyéb szakmai szervezetektől, így biztosan elegendő idejük lesz a felkészülésre.

Más a helyzet a Vidékfejlesztési Program esetén, itt ugyanis a következő hét, plusz kétéves időszakban a korábbi 1300 milliárd forint forrás helyett 4265 milliárd forint áll rendelkezésre az ágazat és a vidék fejlesztésére, ami háromszor több pénzt jelent az előző időszakhoz képest. Ez a megemelkedett összeg részben annak az eredménye, hogy a kormány a nemzeti társfinanszírozási arányt a mostani 15%-ról 80%-ra emelte.

A szakember beszélt arról is, hogy

ebből az összegből az átmeneti két évben már 1500 milliárd forintra lehet majd pályázni,

ami önmagában is 200 milliárd forinttal több forrást jelent erre a két évre vonatkozóan, mint amennyi az előző hét éves időszak egészében rendelkezésre állt. Hozzátette, ennek a pénznek legalább az 50%-a az agrárium fejlesztését fogja szolgálni, a meghirdetett pályázatokon túl tehát továbbiak kiírása várható az év folyamán az Agrárminisztérium részéről.

„Az előttünk álló időszakban így komoly lehetőség lesz a kellően átgondolt beruházások előkészítésére és a pályázatok révén jelentős összegű támogatások elnyerésére. A nagy összegű támogatás által az agrárium fejlődése dinamizálható, ha a fejlesztések a nemzetközi szintű hatékonyság elérését célozzák. Különösen fontosak ezek a nagy tőkelekötésű ágazatokban, az állattenyésztésben és a kertészetben” – hangsúlyozta.

Azzal kapcsolatban, hogyan alkalmazkodik az OTP Agrár ehhez a „megerősített” vidékfejlesztési programhoz, Harnóczi György elmondta, mint minden szereplőt, az OTP Agrárt is kihívások elé állítja a vidékfejlesztési program következő két évében megjelenő koncentrált beruházási támogatási volumen.

„Ehhez kapcsolódva általánosságban annyi mondható, hogy ilyen nagyságrendű pályázat komoly kapacitást igényel, mind a beruházók, pályázók oldaláról, mind a támogatók, valamint a finanszírozók részéről. Nem is beszélve a megvalósításhoz kapcsolódó kivitelezési, műszaki, technikai és gépi kapacitásokról és beszerzési igényekről.”

Kereskedelmi banki oldalról azt látják, hogy a beruházás előtt álló vállalkozások megvizsgálják a finanszírozási lehetőségeiket és a források megítélésének feltételeit, majd ezek alapján hozzák meg a döntéseiket. Kiemelte, a piaci szereplők döntései meghatározhatják a következő 5-10 év bankkapcsolatait, ezért a bank társterületeivel együtt készülnek az igények fogadására és biztosítja azokat az erőforrásokat és eljárásokat, hogy az ügyfelek kiszolgálása zökkenőmentes és rugalmas legyen.

„Feltételezésünk szerint a támogatási összegek ilyen mértékű emelkedése a korábbinál jóval nagyobb mozgásteret biztosít az agrárvállalkozások számára, gondolkodhatnak akár a korábbinál jóval nagyobb fejlesztésekben, ami összességében az ország agrárgazdasági versenyképességét is növelheti a régióban, illetve az Európai Unióban.”

A környezetvédelem, a fenntarthatóság, illetve a zöldítés egyre nagyobb szerepet kapnak nemcsak az agráriumban, mezőgazdaságban, de minden szektorban és ágazatban. Harnóczi György szerint a zöldgazdasági átmenet egyre fontosabb feladatot fog jelenteni az agrárium szereplői számára is, amit jól jelez, hogy már az átmeneti években (2021-2022) is lesz olyan támogatás, amely energiahatékonysági, illetve biodiverzitás-védelmi célokat szolgál.

Emellett a 2023-2027-es periódusban a KAP források 40%-át klímavédelmi célokra kell majd költeni az EU szabályai szerint.

További lendületet adhat a programnak, hogy a Magyar Nemzeti Bank jelenleg is futó vállalati zöld tőkekövetelmény-programjába is szeretné bevonni úgy az agráriumot, mint a körkörös gazdaság irányába lépő vállalkozások hiteleit.

„Az OTP Agrár természetesen készül a mindezek alapján várható újabb a lehetőségekre, hogy amint megjelennek az új támogatási programok, illetve MNB-szabályok, azonnal tudjon azoknak megfelelő kedvezményes zöldhitelt adni ügyfeleinek.”

A cikk megjelenését az OTP Agrár támogatta.

Címlapkép: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
Kellemetlen meglepetés: nagyon pocsék adat érkezett Németországból