Szokatlan év volt a 2020-as, ezért is kell okosan csinálni a céges évzárást
Gazdaság

Szokatlan év volt a 2020-as, ezért is kell okosan csinálni a céges évzárást

Közeledik a 2020-as évzárás végső határideje. Ugyan a határidő és a kötelezettségek is megszokottak, de mivel 2020 nagyon is szokatlan volt, az évzárási teendőket sem szabad rutinszerűen végezni. Egyrészt most valóban itt az ideje az adó-megtakarításnak, másrészt érdemes odafigyelni az adminisztrációs feladatok részleteire is.

Teendők és határidők

Május 31-e hivatalosan a társasági adó vagy kisvállalati adó, a helyi iparűzési adó, az innovációs járulék és a kiskereskedelmi különadó bevallásának és befizetésének, valamint a 2020-as évről szóló beszámoló közzétételének határideje a naptári éves adózást követő vállalkozásoknál. Idén a koronavírus-járványra visszavezethető indokok alapján a hatóságok egy hónap késedelmet méltányolnak, melyet június 30-ig benyújtott igazolási kérelmekben lehet igényelni.

Az idei év számvitelileg is különleges, hiszen kezelni kell a járvány gazdasági hatásait, az esetleges új tevékenységek indítását, korábbiak leállítását, megszűntetését, a hitel moratóriumhoz kötődő felfüggesztett kamatfizetést és a forint gyengülésének számviteli összefüggéseit. Évzáráskor érdemes frissíteni a számviteli politikákat is: például a leltárkészítési és leltározási, az értékelési, az önköltségszámítási és a pénzkezelési szabályzatot.

A transzferár nyilvántartásokat is el kell készíteni a bevallás benyújtásáig

A transzferár-nyilvántartások elkészítésének határideje egybe esik a társasági adóról szóló bevallások tényleges benyújtásával. Ugyan már csak az évi 50 millió forintos ügyletérték felett kell transzferár nyilvántartást készíteni, viszont ezeknek minél pontosabbnak kell lenniük, ugyanis a hatóságok még mindig nagyon sok hiányosságot találnak. Tavaly az adóhatósági transzferár ellenőrzések több, mint 70%-a volt problémás, amelyek következtében nem csupán a formai hibákat bűntették, de az adóalap újraszámításával keletkező adóhiányt is. Idén semmiképpen sem szabad elfeledkezni a COVID hatások bemutatásáról. Ez ugyanis olyan mértékben változtatta meg a piaci viszonyokat, hogy nem tanácsos a korábbi dokumentumokat alapul véve sematikusan készíteni a tavalyi év ügyleteit bemutató nyilvántartástokat.

Hogyan csökkenthetjük a fizetendő társasági adót?

A veszteséges vállalkozások két lehetőség közül választhatnak: befizetik a minimumadót, vagy nyilatkozatot tesznek arról, hogy veszteségük a jogszerű gazdálkodás során keletkezett, és nem vállalják a minimumadó megfizetését. Általában érdemes az első megoldást választani, mert ezzel a vállalkozás elkerülheti az adóellenőrzést, de a 2020-as zárás ebben a tekintetben is különleges. Sokan lehetnek, akiket a járvány miatt kialakuló válság olyan súlyosan érintett, hogy érdemes élniük a nyilatkozattétel lehetőségével. A veszteség egyébként 5 adóévig használható fel a nyereség csökkentésére, annak 50%-áig. Azok a szerencsések, akik nyereségesek, szintén csökkenthetik fizetendő adójukat. Ha tervezett beruházásaikra fejlesztési tartalékot képeznek, mellyel jelentős adómegtakarítás érhető el. A 2020-as év teljes pozitív eredménye tartalékba helyezhető.

Vigyázat! A kiskereskedelmi különadót csak időarányosan kell fizetni.

A kiskereskedelmi különadó bevallására is fontos odafigyelni, ugyanis csak a bevezetés napjától kell azt megfizetni, ami a naptári év szerint, folyamatosan működő vállalkozásoknak május 1-december 31. közötti 245 napra jutó összeget jelenti.

Érdemes az olcsóbb önellenőrzéssel elkerülni a bírságot!

A kötelező feladatokon túl érdemes önkéntesen is elvégezni néhány feladatot, például átvilágítani az előző év adózási gyakorlatát. Így előbb fedezhetjük fel, és javíthatjuk ki az esetleges hibákat, mint a hatóság, amely a digitális adózás korában már automatikusan, távolról is kiszúrhatja ezeket. Ha a cég saját maga korrigál, azaz önellenőrzést hajt végre megtakaríthatja a bírságot és a kamatot. Önellenőrzés esetén csak a jegybanki alapkamat szerinti időarányos pótlékot kell megfizetni (1-szeres vagy 1,5-szeres). Ha az adóhatóság fedezi fel a hibát, akkor 50%-ig terjedő adóbírságot és a jegybanki alapkamat + 5 százalékpontnyi késedelmi pótlékot kell fizetni, ezen felül az adminisztrációs hibákért fix összegű mulasztási bírságokat (pl. transzferár nyilvántartás hiánya esetén ügyletenként akár 2 millió Ft-ot).

Jancsa-Pék Judit

partner, adószakértő

LeitnerLeitner

Címlapkép forrása: Getty Images

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

Holdblog

Ki vesz aranyat? (vendég: Zsiday Viktor)

HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene lehet-e megoldás a klímaváltozásra. Meg miegymás. Jó szórakozást! 00:45   ...

Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagy esemény jön a bitcoinnál, most érdemes kriptóba befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
big-mac-hamburger-mcdonalds