üzlet cég iroda munka biznisz társaság vállalat vállalkozás
Gazdaság

Szokatlan év volt a 2020-as, ezért is kell okosan csinálni a céges évzárást

Jancsa-Pék Judit, LeitnerLeitner
Közeledik a 2020-as évzárás végső határideje. Ugyan a határidő és a kötelezettségek is megszokottak, de mivel 2020 nagyon is szokatlan volt, az évzárási teendőket sem szabad rutinszerűen végezni. Egyrészt most valóban itt az ideje az adó-megtakarításnak, másrészt érdemes odafigyelni az adminisztrációs feladatok részleteire is.

Teendők és határidők

Május 31-e hivatalosan a társasági adó vagy kisvállalati adó, a helyi iparűzési adó, az innovációs járulék és a kiskereskedelmi különadó bevallásának és befizetésének, valamint a 2020-as évről szóló beszámoló közzétételének határideje a naptári éves adózást követő vállalkozásoknál. Idén a koronavírus-járványra visszavezethető indokok alapján a hatóságok egy hónap késedelmet méltányolnak, melyet június 30-ig benyújtott igazolási kérelmekben lehet igényelni.

Az idei év számvitelileg is különleges, hiszen kezelni kell a járvány gazdasági hatásait, az esetleges új tevékenységek indítását, korábbiak leállítását, megszűntetését, a hitel moratóriumhoz kötődő felfüggesztett kamatfizetést és a forint gyengülésének számviteli összefüggéseit. Évzáráskor érdemes frissíteni a számviteli politikákat is: például a leltárkészítési és leltározási, az értékelési, az önköltségszámítási és a pénzkezelési szabályzatot.

A transzferár nyilvántartásokat is el kell készíteni a bevallás benyújtásáig

A transzferár-nyilvántartások elkészítésének határideje egybe esik a társasági adóról szóló bevallások tényleges benyújtásával. Ugyan már csak az évi 50 millió forintos ügyletérték felett kell transzferár nyilvántartást készíteni, viszont ezeknek minél pontosabbnak kell lenniük, ugyanis a hatóságok még mindig nagyon sok hiányosságot találnak. Tavaly az adóhatósági transzferár ellenőrzések több, mint 70%-a volt problémás, amelyek következtében nem csupán a formai hibákat bűntették, de az adóalap újraszámításával keletkező adóhiányt is. Idén semmiképpen sem szabad elfeledkezni a COVID hatások bemutatásáról. Ez ugyanis olyan mértékben változtatta meg a piaci viszonyokat, hogy nem tanácsos a korábbi dokumentumokat alapul véve sematikusan készíteni a tavalyi év ügyleteit bemutató nyilvántartástokat.

Hogyan csökkenthetjük a fizetendő társasági adót?

A veszteséges vállalkozások két lehetőség közül választhatnak: befizetik a minimumadót, vagy nyilatkozatot tesznek arról, hogy veszteségük a jogszerű gazdálkodás során keletkezett, és nem vállalják a minimumadó megfizetését. Általában érdemes az első megoldást választani, mert ezzel a vállalkozás elkerülheti az adóellenőrzést, de a 2020-as zárás ebben a tekintetben is különleges. Sokan lehetnek, akiket a járvány miatt kialakuló válság olyan súlyosan érintett, hogy érdemes élniük a nyilatkozattétel lehetőségével. A veszteség egyébként 5 adóévig használható fel a nyereség csökkentésére, annak 50%-áig. Azok a szerencsések, akik nyereségesek, szintén csökkenthetik fizetendő adójukat. Ha tervezett beruházásaikra fejlesztési tartalékot képeznek, mellyel jelentős adómegtakarítás érhető el. A 2020-as év teljes pozitív eredménye tartalékba helyezhető.

Vigyázat! A kiskereskedelmi különadót csak időarányosan kell fizetni.

A kiskereskedelmi különadó bevallására is fontos odafigyelni, ugyanis csak a bevezetés napjától kell azt megfizetni, ami a naptári év szerint, folyamatosan működő vállalkozásoknak május 1-december 31. közötti 245 napra jutó összeget jelenti.

Érdemes az olcsóbb önellenőrzéssel elkerülni a bírságot!

A kötelező feladatokon túl érdemes önkéntesen is elvégezni néhány feladatot, például átvilágítani az előző év adózási gyakorlatát. Így előbb fedezhetjük fel, és javíthatjuk ki az esetleges hibákat, mint a hatóság, amely a digitális adózás korában már automatikusan, távolról is kiszúrhatja ezeket. Ha a cég saját maga korrigál, azaz önellenőrzést hajt végre megtakaríthatja a bírságot és a kamatot. Önellenőrzés esetén csak a jegybanki alapkamat szerinti időarányos pótlékot kell megfizetni (1-szeres vagy 1,5-szeres). Ha az adóhatóság fedezi fel a hibát, akkor 50%-ig terjedő adóbírságot és a jegybanki alapkamat + 5 százalékpontnyi késedelmi pótlékot kell fizetni, ezen felül az adminisztrációs hibákért fix összegű mulasztási bírságokat (pl. transzferár nyilvántartás hiánya esetén ügyletenként akár 2 millió Ft-ot).

Jancsa-Pék Judit

partner, adószakértő

LeitnerLeitner

Címlapkép forrása: Getty Images

forint bankjegy
koronavírus vakcina oltás 2 getty stock
pleschinger gyula
frankfurt
balaton nyár hőség
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-15
Portfolio-MAGE Járműipar 2021
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Mikor melyik indikátort használjuk?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
koronavírus vakcina oltás 2 getty stock