gepipar foglalkoztatas modell enrawell mkt konferencia
Gazdaság

Íme, a modell, amivel előrejelezhető a gépipar foglalkoztatási igénye

Portfolio
Új lehetőségeket nyit meg a szakpolitikai döntéshozók előtt a magyar gépipari foglalkoztatást előrejelző modell, amelyet a Magyar Gépipari és Energetikai Országos Szövetség (MAGEOSZ) és a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) közös rendezvényén mutattak be. Az eseményen beszámoltak a szervezet legfrissebb ágazati kutatási eredményeiről is, amelyek szerint az ágazat munkaerőigénye átalakulóban van és egyre nagyobb hangsúly kerül a tudástőke és a hatékonyság növelésére.

Hogyan lehet vonzóbb az ágazat a fiataloknak?

A május 27-én megtartott konferencián és az azt követő panelbeszélgetésen a szakértők közösen keresték a választ arra, hogy a rendszerváltás után fénykorát élő gépipari és energetikai szektor miként teheti vonzóbbá az ágazatot a fiatalok számára. A kérdés nem egyszerű, hiszen ahogy azt Dr. Nagy Gyula a MAGEOSZ és az Enrawell Consulting Kft. közös kutatása alapján megfogalmazta:

a fiatal, Z generáció számára a munkavállalói élmény – például trendi babzsákfotelek, nyugiszobák, csocsóasztalok – kulcsfontosságúnak számít a munkahely választás során.

Ez viszont az energetikában és gépiparban a munka jellegéből fakadóan meglehetősen nehezen megoldható. A munkaerő megszerzése és megtartása ugyanakkor nem csak emiatt okoz nehézséget 2021-ben, hanem a szektor – a köztudatban mindeddig talán láthatatlan – munkaerőigényének átalakulása miatt is.

Előrejelezhető-e az ágazati foglalkoztatás Magyarországon?

"A válasz igen és ez az emberi, valamint a mesterséges intelligencia vegyítésének köszönhető." – derült ki Szebeni Dávid projektvezető és a BME HSDSLabját vezető Dr. Molontay Roland előadásából.

Szebeni Dávid, az Enrawell stratégiai igazgatója és a cégcsoport adattudományi szolgáltatásokkal foglalkozó Sybium üzletágának alapítója úgy folytatta:

Olyan modellt próbáltunk építeni, amely akár egy-két évvel előre tudja jelezni nem csupán a magyar gépipari foglalkoztatás trendjét, hanem a foglalkoztatotti létszám szintjét is.

Emlékeztetett rá "Régebben az ökonometriai modellek építése során komoly korlátot jelentett a rengeteg adat feldolgozása és a megfelelő előrejelző erővel bíró változók kiválasztása, ez ugyanis a szakembereknek rengeteg idejét emésztette fel. Mi azonban arra gondoltunk, hogy ha a gépi tanulási módszereket is ismerő kiváló matematikusok dolgoznának együtt közgazdászokkal, akkor viszonylag rövid idő alatt lényegesen jobb modellt építhetnénk. A gazdaságban rendelkezésre álló rengeteg hazai és nemzetközi adatot így lehet tesztelni, ami adott esetben akár több ezres nagyságrendű különböző változó is lehet. Ennek részben az az oka, hogy a gazdasági-társadalmi változások hatása mindig késve jelentkezik, így nem elegendő az adott évre vonatkozó jelenségeket vizsgálni, több évre visszamenőleg a korábbi adatokra is figyelmet kell fordítani.” – mondta el Szebeni Dávid.

Dr. Molontay Roland kiemelte, hogy a modellek tesztelése során a magyar adatokon túl német, osztrák és szlovák adatokat is figyelembe vettek, ami tovább erősíti a megalapozottságot, annak ellenére, hogy gazdasági-társadalmi folyamatok előrejelzése igen nehéz feladat. A felhasználóbarátság érdekében a modellhez egyszerű kezelőfelületet is készítettek, amelynek segítségével a modell az új adatokkal bármilyen speciális tudás nélkül frissíthető és egyetlen gombnyomásra előrejelző jelentés is készíthető.

Nagy öröm, hogy sok munka után kijelenthetjük, a modellünk jobban teljesít, mint vártuk

rögzítette Szebeni Dávid.

Hozzátette: "Sikerült olyan modellt alkotni, amellyel két évre előre igen jól jelezhető előre a magyar gépipari foglalkoztatottság alakulása. Számomra a legjobb érzés az volt, amikor még a gépipari foglalkoztatás addigi trendet megtörő 2019-es esését is sikerült előre jelezni. A más ágazatokban is alkalmazható módszereink új távlatokat nyitnak meg a szakpolitikai tervezésben. Elég, ha csak arra gondolunk, hogy mennyivel jobb alkalmazkodási intézkedéseket lehet meghozni az oktatásban, az ágazati fejlesztéspolitikában, a beruházásösztönzésben, ha ehhez akár két év is a kormányzat rendelkezésére áll."

Munkáltatói nehézségek

Sólyom Ferenc a tatabányai ASG korábbi ügyvezetője szerint a problémát az okozza, hogy egy generáció kiöregedett, a fiataloknak pedig már nincs lehetősége olyan szakképzésen részt venni, ahol a tanulmányaik részeként gyakorlati szaktudást is szerezhetnek. Tapasztalatai szerint ugyanis sokan csak a munkaerőpiacra kilépve találkoznak a szakma valódi feladataival, amit – nem hozva az elképzelt és elvárt munkavállalói élményt – hamar otthagynak. Sólyom szerint tehát

az utánpótlás megoldása kulcsfontosságú lenne, aminek a megoldásához a szakképző iskolák, az önkormányzatok és a kormányzat együttműködésére van szükség.

A szakképzés fejlesztését támasztja alá a MAGEOSZ és az Enrawell már említett kutatása is, amiben a szektor piaci szereplőinek munkaerőigényét vizsgálták meg. A felmérés azt mutatta, hogy a köztudatban még kevésbé elterjedt változás indult el a gépiparban. A klasszikus rutinszerű, szalag melletti összeszerelő munkakörök ideje lejárt és ma már sokkal inkább magasan szakképzett, az innovációra nyitott, önálló, tetteiért felelősséget vállaló munkaerőt keresnek, aki szereti a munkáját és ezért hosszú távon is hűséges tud lenni a cég és a szakma iránt is.

„Az általunk megkérdezett vezetők – cégmérettől függetlenül – nagy része elmondta, hogy a gépipar termelékenységének növelése érdekében új kulcskompetenciákra van szükség - rögzítette Dr. Nagy Gyula. Úgy folytatta:

Alapvető szükségük lenne arra, hogy egy szakképzett munkavállaló mérnöki, kommunikációs, informatikai és technológiai tudással egyaránt rendelkezzen, ami a jövőben elengedhetetlen, hogy kiegészüljön mérnöki informatikus és idegennyelvi kommunikációs tudással is.

A legnagyobb nehézséget minden elért siker ellenére a közepes jövedelmi csapda elkerülése jelenti. Boda György a Boda & Partners Kft. vezetője és az MKT Munkaügyi Szakosztályának elnökségi tagja szerint ez utóbbi egy közel 400 éves probléma, amely most az összeszerelés dominanciájában jelentkezett. A fiatal, magas szaktudással rendelkező munkaerő számára egy innovatív, tudás alapú, fejlesztői gépipar jelenti a megoldást és nem az összeszerelő champion státusz.

A megoldáshoz elengedhetetlen a támogatás és az összefogás

Némethné Dr. Pál Katalin a GKI Gazdaságkutató Zrt. kutatásvezetője kiemelte, hogy a megoldás keresése nem fordulhat át a fiatalok hibáztatásába, akik más trendi munkakörök vagy éppen a külföldi munkalehetőségek felé húznak. Véleménye szerint a fiatalok megszólítása és a bérek rendbetétele mellett a szakmának be kell látnia, hogy a gépiparban és az energetikában igenis egyre nagyobb létjogosultsága lesz a gépesítésnek, automatizációnak, robotizációnak – főként a rutinfeladatok ellátásában – különösen a MAGEOSZ legújabb kutatási eredményei alapján, ami a tudástőke felhalmozásra teszi a hangsúlyt.

A kerekasztal beszélgetésen kialakult párbeszédben Kálmán János gépészmérnök, ISO minőségügyi auditor, illetve az MKT Ipari és vállalkozási Szakosztályának elnökségi tagja ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy

a gépek kizárólag rutinfeladatokat képesek ellátni, vagyis nem lehet kizárólag gépekre építeni a szakma jövőjét.

Már csak azért sem, mert a gépeket is emberek kezelik és „tanítják be”, így ez csak egy részleges megoldás lehet a munkaerőhiányra. Majd hozzáfűzte: „Abban viszont egyetértek Némethné Dr. Pál Katalinnal, hogy nem lehet a szakmai munkaerőhiányának minden problémájáért kizárólag a fiatalokat hibáztatni és mindent – lojalitást, pontosságot, szakma iránti elköteleződést –egyoldalúan tőlük várni.

Hozzátette:

A lojalitásnak kétoldalúnak kell lennie: a dolgozók motiválására néha egy egyszerű „köszönöm” is jólesne egy vezetőtől.

Boda szerint ugyanakkor ahhoz, hogy az ágazatban az ipari forradalom idején átalakult mezőgazdaság mintájára kialakuljon a kiemelkedő termelékenység, jelentős külső – főleg állami – képzési segítségre van szükség. Elengedhetetlen, hogy a foglalkoztatást ne kizárólag önmagában vizsgálják, hanem egy modernizálódó termelési szerkezet részeként, melyben a gépipar súlya visszaszorul, hatékonysága viszont megnő.

Ahhoz tehát, hogy az elindult párbeszéd folytatódjon és a gépipari termelési szerkezet, illetve foglalkoztatás át tudjon alakulni, a szektornak világos és érthető üzeneteket kell megfogalmaznia elsőként saját magának, másrészt pedig a szakpolitika irányába is. Abban ugyanis minden szakértő egyetértett, hogy

változást csak állami támogatással érhet el az ágazat, aminek része kell, hogy legyen a szakképzés átalakítása, valamint a közepes jövedelmi csapdából való kikerülés.

Ez utóbbi pedig egy lépés lehet ahhoz, hogy a hipermobilitás csökkenjen és a szakmájukat magasfokon végző, magyarul és idegen nyelven is jól kommunikáló, informatikai és technológiai tudással rendelkező munkaerő a hazai gépipari és energetikai szektort erősítse.

Az MKT YouTube-csatornáján a teljes konferenciát és panelbeszélgetést meghallgathatja. A párbeszéd itt nem ért véget, július 8-án 14.00-tól egy újabb workshop keretében a szakértők tovább folytatják a gépiparban rejlő lehetőségek megvitatását.

A cikket a MAGEOSZ támogatta a GINOP-5.3.5-18-2018-00026 kódszámú projekt keretében.

Címlapkép forrása:

matolcsy györgy
kórház egészségügy állami egészségügy koronavírus beteg orvos
kína usa
európai bizottság brüsszel eu európai unió
németország német reichstag bundestag parlament német zászló berlin

Kiszámoló Zöld lakáshitel

Az MNB októbertől úgynevezett zöld lakáshitelt vezet be 200 milliárd forint kerettel, 25 évig fix, maximum 2,5%-os...

Alapblog Hülye voltam

Archívumunkból (2017): Mennyiszer hallottam ezt a szöveget barátoktól, spekiktől, befektetőktől. Egyszerű magyarázat...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
matolcsy györgy