Rengeteg adminisztrációtól szabadítja meg a cégeket ez a szolgáltatás
Gazdaság

Rengeteg adminisztrációtól szabadítja meg a cégeket ez a szolgáltatás

Portfolio
Bank, számlázó- és könyvelőprogram hármasa kell ahhoz, hogy az autokassza szolgáltatás a számlakiállítástól a könyvelésig egyszerűsítse az adminisztrációs folyamatokat. Ha azonban a banki tranzakciók és a számlák automatikus összepárosítása megvalósul, akkor nemcsak a vállalkozók, de a könyvelők is tengernyi sziszifuszi munkától szabadulhatnak meg. Így több energiájuk marad a tényleges tanácsadásra, amellyel a vállalkozók is jól járnak. Nem véletlen, hogy azoknál a bankoknál, amelyek lehetővé teszik a szolgáltatás feltételeit, egyre nagyobb számban aktiválják azt az ügyfelek.

Az idei év első felében hatra nőtt azoknak a bankoknak a száma, amelyek ügyfelei összeköthetik Számlázz.hu számlázási fiókjukat a bankszámlájukkal, jelenleg a Budapest, a CIB, a K&H, a MagNet, az OTP és az UniCredit Bankoknál vezetett bankszámlával lehetséges használni az autokassza szolgáltatást. A megoldás révén a tranzakciók és a számlák egy összetett algoritmusnak köszönhetően automatikusan összepárosításra kerülnek, a felhasználó pedig rengeteg adminisztrációtól szabadul meg.

Ehhez persze szükség van arra, hogy a banki kapcsolat megfelelően működjön.

Tavaly még a nyílt bankolás igen nagy korlátairól számoltunk be, mára sokat javult a helyzet. A Számlázz.hu célja, hogy minden hazai banktól megkapja a szükséges adatokat.

Ez ugyanis egyre fontosabb elvárássá válik a banki ügyfelek felől. „A számlázóprogramok felhasználói nyitottak az autokassza használatára, sőt, kifejezetten várják, de van, aki bankot is vált emiatt.

Egy-egy új banki adatkapcsolat létrejöttét követően már az első órákban rengetegen kapcsolják be a szolgáltatást

– közölte a Számlázz.hu a Portfolio-val.

Az online számlázóprogramok közül elsőként a Számlázz.hu szerezte meg az számlainformációs szolgáltatói státuszt, amellyel a PSD2 (a Pénzforgalmi Szolgáltatásokról szóló módosított EU-irányelv) szabályozásnak eleget tesznek. A vállalkozók mellett ez egyben a bankok és a könyvelők érdekeit is szolgálja.

Ezrével aktiválják a szolgáltatást

Az ügyfelek részéről érthető igény mutatkozik az egyszerűbb megoldás használatára. „A Számlázz.hu együttműködésnek köszönhetően ügyfeleink szinkronizálni tudják bankszámlájukat az autokassza szolgáltatással, így nem kell már időt tölteniük a bizonylatok kézzel történő adminisztrációjával, mert a rendszer ezt automatikusan megteszi helyettük. Továbbá arra is van lehetőség, hogy amennyiben díjbekérő alapján érkezik utalás a céges bankszámlára, és még nem tartozik hozzá számla, akkor a rendszer azt automatikusan kiállítja és elküldi a vevőnek.

Napi több óra adminisztrációs tehertől szabadulhatnak meg a vállalkozások, mely időt inkább üzletük továbbfejlesztésére fordíthatják

– mondta el a Portfolio-nak Rajna Gábor, a K&H Bank lakossági értékesítési vezetője. Hozzátette: „az indulás óta már több ezer K&H-s összeköttetés valósult meg, ami azt mutatja, hogy a vállalkozások részéről is megvan a nyitottság az innovatív megoldások alkalmazására, amennyiben az számukra jól látható haszonnal jár.”

A K&H esetében a szolgáltatás bevezetése is egy intenzív időszakban történt. „Az induláskor éppen dömpingje volt a NAV online adatszolgáltatási kötelezettségnek, így nagyon sok kérdés érkezett hozzánk az online számlázás kapcsán, a könyvelők lehetséges szerepvállalásáról, valamint a webáruházakat üzemeltetők részéről is az autokassza működési logikájával kapcsolatban. A hirtelen megnövekedett információigényre a Számlázz.hu hamar a segítségünkre sietett és közösen összeállítottunk egy autokassza könyvelői e-book-ot, illetve egy autokassza webshop kisokost. Ebben részletes tájékoztatást adtunk a gyakran felmerülő kérdésekről, kezdve attól, hogy milyen jogosultságtípusok érhetők el a könyvelők számára, milyen további, könyvelői programintegrálási lehetőségek vannak, egészen addig, hogy a webáruházaknál alkalmazott különböző fizetési módokat hogyan kezeli az autokassza.”

Elvárássá vált a kooperáció

Ma már egyértelműen abban versenyeznek a bankok, hogy ki tud minél inkább az ügyféligényeknek megfelelő szolgáltatást nyújtani, ki tud minél könnyebb, gyorsabb, kényelmesebb pénzügyi megoldásokat biztosítani, vagyis a vállalkozásokat körülvevő digitális ökoszisztéma minél teljesebb körű támogatásán van a hangsúly.

Mivel a bankok nem feltétlenül tudnak az ökoszisztémán belül minden érdemi szolgáltatást önmaguk rendelkezésre bocsátani, így a harmadik feles szolgáltatókkal való kooperációs készség egyre fontosabb lesz

– hangsúlyozta Rajna Gábor.

Az automatizálással nemcsak a munka elvégzésére fordított idő és pénz spórolható meg, hanem az emberi hibázás is kizárható, azaz nő a minőségbiztonság, valamint a folyamatok átláthatók és nyomon követhetők lesznek.

Adatrögzítés helyett tanácsadás

Fontos, hogy nem csupán a Számlázz.hu felhasználói nyerhetnek az autokassza szolgáltatással. „Az online adatkapcsolaton keresztül a külső rendszerek számára is továbbítani tudjuk a banki adatokat, a könyvelőprogramok többsége azonban egyelőre mégsem használja ki maradéktalanul ezt a lehetőséget” – hívta fel a figyelmet a Számlázz.hu.

Pedig a könyvelő munkáját nagyban egyszerűsíti és zökkenőmentesebbé teszi, ha az adminisztrációs feladatai érdemben csökkennek

– mondta el a Portfolio-nak Kristó Zoltán, a Meyer & Levinson könyvelőiroda ügyvezetője. „A könyvelésben van egy 300-400 éves módszertan, aminek az a lényege, hogy először nagyjából lekönyveljük a számlákat, azokat a dolgokat, amiket vagy vettünk, vagy eladtunk, és amikor ez megvan, mellé könyveljük a pénzmozgásokat is. Fontos, hogy ezeket külön csináljuk. Az autokassza szolgáltatásban elsősorban nem az az érdekes, hogy egy adott számláról megmondom, hogy ki van-e fizetve, hanem az, hogy a Számlázz.hu ezt a banki adatállományt, ezt a számlatörténetet valóban oda tudja adni könyvelési rendszereknek. Így magát a számlatörténetet tudjuk feldolgozni és tömegesen lehetővé válik, hogy minden egyes számlával kapcsolatban meg tudjuk mondani, hogy bejött-e hozzá összeg vagy sem. Ez egy meglehetősen nehéz dolog volt mindig is a könyvelésben, hiszen a banki tranzakciókból nekünk ki kellett találnunk azt, hogy melyik számlát fizették ki. Az autokassza szolgáltatással azonban mindez automatikusan történik.”

Ezzel tehát a könyvelés feladatköre is megváltozik idővel.

A könyvelők olyan jellegű tevékenysége, amely kifejezetten a könyvelési adatok rögzítésével történik, sokkal egyszerűbb lesz.

Fontos azonban, hogy ehhez megfelelő könyvelőprogram is kell

– hívta fel a figyelmet Kristó Zoltán. „Hiába vannak meg ezek az adatok, kell egy olyan könyvelőprogram, amit egyrészt a könyvelő szeret, szereti egyéb dolgokra is használni, ráadásul képes kezelni ezeket a bejövő banki adatokat is. Ha egyre több ilyen program lesz, akkor valóban igaz az, hogy az adatrögzítési munka, amire nagyon sok embert használ a könyvelés, lényegesen egyszerűbb lesz. Ma már léteznek olyan könyvelőprogramok, amelyek képesek erre. Például a SMARTBooks, ami része a Számlázz.hu-ra épülő ökoszisztémának, valóban tudja fogadni ezeket a banki tranzakciós adatokat, és megpróbálja kitalálni, hogy egy-egy számlatörténet-bejegyzés melyik számlához tartozik.

Így a könyvelő a mélyebb szaktudást igénylő feladatokra koncentrálhat.

Ezáltal a könyvelésben előtérbe kerülhetnek a tanácsadó jellegű feladatok, az a szolgáltatás, amelynek révén a vállalkozók megalapozottabb döntéseket hozhatnak és versenyképességük is javul.”

A Számlázz.hu ezért abban bízik, hogy a szolgáltatás adta lehetőségeket nem csupán a pénzintézetek, hanem a könyvelőszoftverek fejlesztői is figyelembe veszik a jövőben.

A cikk megjelenését a Számlázz.hu támogatta.

Fotó: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Irán Izrael zászló