PSD2
Bank

Akadozik a nyílt bankolási rendszer: adat helyett hibaüzenet jön a bankoktól

Varga Szabolcs
Tavaly ősszel léptek életbe az Európai Unió második pénzforgalmi irányelvének (PSD2) nyílt bankolással kapcsolatos rendelkezései, azóta az AISP-engedéllyel (számlainformációs szolgáltatói engedéllyel) rendelkező cégek harmadik félként hozzáférhetnek az ügyfelek banki adataihoz, az ő hozzájárulásukkal. Legalábbis abban az esetben, ha a banki kapcsolat megfelelően működik, azonban az egyik engedéllyel rendelkező fintech cég tapasztalatai szerint ez koránt sincs mindig így. Az MNB 2020-ban minden pénzforgalmi szolgáltató esetében ellenőrizni fogja, hogy megfelelően alakították-e ki a szolgáltatók az API kapcsolatot.
Ezzel a témával is foglalkozunk szeptember 3-ai Finanial and Corporate IT 2020 konferenciánkon. Érdemes eljönni, regisztráció itt!

A hivatalos indoklás szerint a PSD2 legfőbb célja, hogy minden eddiginél kedvezőbb környezetet teremtsen a digitális pénzügyi szolgáltatások fejlődéséhez és versenyéhez, és támogassa az új szolgáltatók belépését a pénzügyi piacokra. Magyarországon többszörös határidőcsúszás után 2019 szeptemberében lépett életbe, lényege, hogy minden magyar banknak kötelezően biztosítania kell egy olyan nyitott banki interfészt, amihez bármilyen külső szervezet, vállalkozás hozzáférhet egy bankszámla-tulajdonosnak a számlaforgalmához. A Számlázz.hu Magyarországon negyedik vállalkozásként - online számlázóként eddig egyedüliként - kapta meg az AISP-engedélyt.

Aki az MNB-nél megszerzi az AISP-engedélyt, az a bankok megkérdezése nélkül hozzákapcsolódhat a banki rendszerhez, és lekérdezheti a folyószámla-adatokat.

Természetesen csak úgy, ha erre a bankszámla tulajdonosa engedélyt adott"

– mondta a Portfolio-nak Stygár László a Számlázz.hu szolgáltatásfejlesztési vezetője, aki szerint bár a tavaly szeptemberi határidőre minden bank lejelentette az MNB felé, hogy kész vannak a PSD2 interfészei, sok esetben még mindig nem sikerül a csatlakozás.

Stygár László
Stygár László forrás: Stiller Ákos

A problémát jelezték a bankok felé is, de a cég szerint legtöbben 1-2 hetes késéssel válaszoltak, hogy karbantartás miatt, vagy más hiba okán nem volt elérhető a kapcsolat.

„A legtöbb banknál nem működnek a törvény által előírt és az MNB felé lejelentett PSD2-es interfészek. A MagNet Bank, a K&H és a Budapest Bank képez kivételt, mert a MagNet Bankkal szerződésben állunk, a K&H Bank pedig egy éve megkeresett minket, hogy szeretnének együttműködni, meg fogják csinálni a PSD2-es interfészüket, hogy utána a számlázási fiókok és a banki számlainformációk összeköthetővé váljanak. Nemrég bővült a kör: már a Budapest Bank is csatlakozott az autokassza szolgáltatáshoz.”

– tette hozzá Stygár.

Van, ahol már működik

Ha egy ügyfél összeköti a számlázóprogramot a banki programmal, akkor lejön a teljes tranzakcióslista a MNB által nyilvántartásba vett Számlázz.hu-s rendszerbe, ahol megtörténik a számlákkal való párosítás és adott esetben ezt az információt át is lehet küldeni egy csatlakoztatott könyvelőszoftverbe. Ez a cég autokassza szolgáltatása, amely már 2017-ben elindult a MagNet Bankkal együttműködésben.

„Ez akkor egy nagyon innovatív dolog volt, a bank hajlandó volt megnyitni felénk a banki rendszerét IT-vonalon, és a megfelelő biztonsági feltételek mellett a rendszer lekérte a MagNet Bankos bankszámlakivonatokat.

Ennek azonban ma már minden bank esetében működnie kéne, de a valóság az, hogy csak a MagNet Bank, a K&H és a Budapest Bank esetében elérhető a szolgáltatás.

Pedig a PSD2 lényege pont az lenne, hogy amennyiben az ügyfél ehhez hozzájárulást ad, az AISP-engedéllyel rendelkező vállalkozások bármelyik bankból lehívhassák az adatait, az adott bank engedélye nélkül.”

Vizsgálódni fog az MNB

A Számlázz.hu tapasztalatai kapcsán a Portfolio megkereste a Magyar Nemzeti Bankot (MNB), hogy kikérje az intézmény állásfoglalását az ügyben. Válaszuk szerint „a 2019 szeptemberében életbe lépett szabályozás szerint a számlavezető bank fejleszthet olyan API-t, amelyen keresztül az ügyfelekkel és harmadik fél szolgáltatókkal is kommunikál, de ez esetben, ha az adott számlavezető elérhetetlenné válik, akkor mind a harmadik fél, mind a közvetlenül hozzá belépni kívánó ügyfeleknek számára is az lesz.”

Ennek alternatívájaként úgynevezett dedikált API-t is fejleszthet, amelyen keresztül kizárólag harmadik fél szolgáltatók csatlakozhatnak a számlavezetőhöz. Ez utóbbi esetben előfordulhat, hogy a számlavezető ügyfele közvetlenül hozzáfér a számlájához, de a harmadik fél szolgáltatón keresztül nem, (a Számlázz.hu tapasztalatai szerint most pont ez történik) ami utóbbinak jelentős üzleti hátrányt okozhat, ezért az MNB kiemelten kezeli ezen dedikált API-kra vonatkozó jogszabályi előírások ellenőrzését.

Az MNB továbbiakban azt írta,

hogy éppen ezért 2020-ban minden pénzforgalmi szolgáltató esetében ellenőrizni fogják, hogy megfelelnek-e a biztonságos kommunikációra vonatkozó előírásoknak, vagyis megfelelően alakították-e ki a szolgáltatók az API kapcsolatot.

Azt is hozzátették, hogy API meghibásodások esetén a számlavezetőknek adatszolgáltatási kötelezettsége van az MNB felé, valamint a harmadik fél szolgáltatók is jelezhetik, ha azt tapasztalják, hogy egy adott számlavezető dedikált API-ja nem megfelelően működik.

Tehát az idén a bankok számíthatnak rá, hogy az MNB ellenőrizni fogja a PSD2-es interfészeket és amennyiben hiányosságot tapasztalnak, vagy a továbbiakban sem lesznek működőképesek az API-k, akkor bizony lehet félnivalójuk.

Oil Tanker
leopard 2 stock
Félelmetes űrfegyvereket fejleszt a három szuperhatalom
rakéta rakétatámadás cirkálórakéta stock
Újabb fekete nap az amerikai tőzsdéken
árvíz
2023. október 17.
Budapest Economic Forum 2023
2023. szeptember 12.
Sustainable World 2023
2023. szeptember 12.
Követeléskezelési trendek 2023
2023. szeptember 19.
Private Health Forum 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
Csaló webshopokat kapcsolt le a NAV