Rengeteg adat azonnali elérhetőségét ígéri egy magyar startup
Gazdaság

Rengeteg adat azonnali elérhetőségét ígéri egy magyar startup

Portfolio
Hatalmas adatmennyiségek azonnali, titkos és olcsó megosztását ígéri egy magyar fejlesztés, amely leginkább a nagy fájlok problémamentes megosztásában és az ezzel járó adattömegek feldolgozásában látja az előrelépés lehetőségét. A Clarabot Nano segítségével a fejlesztők szerint szinte azonnal meg lehet osztani a világ másik felén lévő partnerekkel akár terabájtnyi mennyiségű fájlokat is.

A számítástechnika fejlődésével párhuzamosan a mindennapokban is szembesülünk azzal, hogy egyre nagyobb adattömegek keletkeznek és mozognak az interneten, és mára már akkora fájlokkal dolgozunk, amelyeket húsz évvel ezelőtt talán megnyitni sem tudtunk volna. A fájlok gyors növekedésével hamar zárójelbe került az e-mailes csatolás módszere, a következő lépést a feltöltést, majd letöltést kínáló szolgáltatók jelentették, ám úgy tűnik, lassan ezt is kinövi a valóság.

A felhőszolgáltatások népszerűek, egyszerű és hatékony közös munkát biztosítanak, ám időnként biztonsági aggályokat vetnek fel.

Bár a megfelelően kezelt felhőn legtöbbször biztonságban vannak az adataink, egyes szenzitív titkokat kezelő cégek – például bankok, K+F szereplők – nagyon szigorú szabályokkal korlátozzák a módszert a mindennapi munkájukban.

Mindez azért is vezet egy megoldandó problémához, mert az adatmennyiségek növekedése mintha csak most indulna be igazán. A big data, a mesterséges intelligencia, az 5G, a dolgok internete (IoT) olyan adatméreteket hoz néhány éven belül, amelyek a mai fájloknál sokszorta nagyobb anyagok lesznek. Ezek kezelése új technológiákat is kíván.

számítástechnika szerver illusztráció Clarabot Nano

Hibrid megoldás

Erre kíván választ adni egy magyar vállalkozás, a Clarabot Zrt. szolgáltatása, amely a jelenlegi megoldásoknál sokkal gyorsabb, végpontok közötti titkosított fájlmegosztás ígér. Ahogy fejlődött az internet, a centrális hálózattípus lett a legelterjedtebb, de a peer to peer hálózatokra is akad bőven példa. Utóbbi esetében nincs egy adatközpont, a számítógépek közvetlenül tudnak kommunikálni egymással, de ennél elengedhetetlen az, hogy az egyik számítógép pontosan ismerje a másikat, így az adat tulajdonosát is pontosan be lehet azonosítani. A másik megoldásnál, az adatmegosztáshoz egy köztes szervert használ a rendszer, amire feltöltjük az adatainkat, és arról le is tudjuk tölteni.

A Clarabot Nano szolgáltatás ennek a két rendszernek a hibrid-megoldása, így gyakorlatilag egy „szerverkliens” szoftvert hoztak létre.

Ennek során a Clarabot Nano kiterjesztett funkciójával rendelkező gép mind szerver-, mind kliensfeladatot el tud látni, és mind a két úton megy az adatkommunikáció – közölte a Clarabot Zrt. a Portfolio-val.

Harmadik fél nem láthatja

Jelenleg, sok esetben úgy működik az adatküldés, hogy becsomagoljuk valamibe az adatot, majd mellétesszük azt a kulcsot, amivel azt értelmezni lehet és együtt „küldjük el”, a fogadó félnél így lesz szintén értelmezhető az adat. A Clarabot rendszerében a kulcs nélküli, értelmezhetetlen adatot egy központi gépen küldjük át,- ez gyakorlatilag olvashatatlan- és az olvasásához szükséges kulcsokat a Nanok egymás közötti kommunikációjából generálja mindig az adott Nano kliense. A lényeg az, hogy a küldő és a fogadó félnél nem egyezik meg a kódoláshoz szükséges kulcs.

számítástechnika szerver illusztráció Clarabot Nano

Így sem a küldő, sem a fogadó nem tudja, hogy valójában mi az a kulcs, amivel azt az adatot értelmezhetővé lehet tenni.

Ez azt eredményezi, hogy a rendszer felépítéséből következve lehetetlen harmadik félnek ezeken a Nanokon és a központi hardveren átfolyó adatokat megismernie.

Nincs értelme annak, hogy például egy adatközpontot megtámad egy hekker, és a felhasználók adatait ellopja, hiszen maga az adat nem tárolódik semmilyen köztes szerveren sem. Csak a küldő és a fogadó fél gépén jelenik meg.

Felfutást remélnek

A technológia adta másik lehetőség a sebesség, hiszen az enkriptált adathalmazokat nem kell először egy központi szerverre felmásolni, hogy azután le tudjuk tölteni. Ráadásul a megosztani kívánt fájlokat egyszerre több gép egyidejűleg is le tudja tölteni. A feltöltési idő befejezése előtt már megjelennek a megosztott fájlok, mérettől függetlenül, amikben olyan megszokott sebességgel lehet keresni, mint egy internetes keresőben.

Gyakorlatilag inkább a fájlok átstreameléséről van szó, mintsem feltöltésről.

A Clarabot szerint cégüknek mind a kkv, mind pedig a nagyvállalati szegmens célpiac lehet, a kezdő vállalkozások számára pedig elsősorban azért lehet vonzó a rendszer, mert komplex hálózatokat informatikai szaktudás nélkül, olcsón létre tudnak általa hozni. A gyorsaság, a ClarabotNANO titkosítás és a nagyobb fájlméretek azonnali hozzáférhetősége lényegében bárkinek hasznos lehet, ezért is nehéz targetálni a szolgáltatást egy szűkebb körre. A gőzerővel fejlődő big data, IoT és hasonló technológiák révén azonban várhatóan nagy igény mutatkozik majd a nagy adatméreteket távolról kezelni képes megoldásokra.

A cikk megjelenését a Clarabot Zrt. támogatta

Holdblog

Michael Saylor és a "végtelen" pénzmasina

A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikviditását fektette bitcoinba, ám amikor a kriptodeviza jelentős emelkedésnek indult, a vezérigazgat

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagy esemény jön a bitcoinnál, most érdemes kriptóba befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
euróérme