debreceni egyetem
Gazdaság

Jelentősen nőnek a bérek a Debreceni Egyetemen: 4 ezer munkavállalót érint az emelés

Portfolio
Egyetemi bérfejlesztést jelentett be a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány. A kuratórium döntése alapján a Debreceni Egyetemen a felsőoktatási alaptevékenységeket és azok kiszolgálását végző 4075 munkavállalónak nő a fizetése - egyes munkakörökben akár 80 százalékkal - tájékoztatta a Portfolio-t a Debreceni Egyetem.

A közlemény idézi Kossa Györgyöt, az alapítvány kuratóriumának elnökét, aki szerint a modellváltásnak köszönhetően olyan új bérstratégiát fogadhattak el, amely az oktatási-kutatási tevékenységhez közvetlenül kapcsolódó munkakörökben jelentős fizetésemelést jelent, ugyanakkor a teljesítményt is figyelembe veszi

A két lépcsős bérfejlesztési program során kiemelkedő bértömegfejlesztés valósul meg az érintett dolgozói körben a Debreceni Egyetemen.

Ennek lehetőségét a 2021 augusztusától életbe lépett alapítványi működés és az azzal járó finanszírozás mellett a Debreceni Egyetem elmúlt években nyújtott teljesítménye teremtette meg. Az új, az oktatás és kutatás alaptevékenységgel összefüggő bérstratégia két fontos pillére a mérhető közösségi, azaz intézményi és az egyéni teljesítmény.

"A Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány  Magyar Állammal 2021 szeptemberében megkötött szerződése öt évre biztosítja az egyetemi finanszírozás kereteit és összegét, melynek fontos feltétele, hogy az intézmény elérje a megállapodásban rögzített képzési, tudományos, valamint az ágazati mennyiségi és minőségi indikátorokat" - tette hozzá Kossa György.

Kossa György, a debreceni egyetem alapítványának elnöke
Kossa György Fotó: Debreceni Egyetem

A kuratórium elnöke elmondta: mivel az egyetem alaptevékenységét és a teljesítendő célokat az oktatók-kutatók-tanárok munkája alapozza meg, ezért az alapítvány kuratóriuma esetükben kiemelt bérintézkedést fogadott el az egyetem vezetésének előterjesztése alapján, amelyet előzetesen egyeztetettek az érintett munkavállalói érdekképviseletekkel, a szakszervezettel és az üzemi tanáccsal.

Két körben emelnek

Minden felsőoktatási oktatást-kutatást kiszolgáló munkavállalói csoportban kétkörös bérintézkedés lesz. Az első körben 2021. szeptember 1-i hatállyal a munkavállalói csoportoknál eltérő mértékű, alapbérbe beépülő fizetésemelésről döntöttünk, míg a második körben 2022. január 1-től teljesítményalapú bérkiegészítést vezetnek be, amely egy éves határozott időre adható, az egyénre érvényes féléves felülvizsgálati előírással.

Egy év után, 2023-tól ennek a bérelemnek a folytatása az elért egyetemi teljesítménytől és az azzal kapcsolatos egyetemi forrásoktól, egyéni mértéke pedig a teljesítményértékeléstől függ.

Bács Zoltán kancellár kiemelte: a legnagyobb arányban az Nftv-ben meghatározott oktatói és kutatói munkakörök bértábláiban legalacsonyabb bruttó bérrel szereplő tanársegédek, adjunktusok, tudományos segédmunkatársak és tudományos munkatársak, valamint a felsőoktatási tanári munkakörben foglalkoztatottak fizetése nő az új egyetemi oktatói, kutatói és tanári intézményi bértábla szerint.

"A kisebb beosztásban dolgozó, elsősorban pályakezdő munkavállalók, így a tanársegédek és adjunktusok esetében a szeptembertől érvényes idei alapbérbe beépülő fix emelés és a januártól életbe lépő határozott idejű teljesítményalapú bérkiegészítés együttes mértéke eléri a korábbi oktatói bértáblához képest a 80%-ot. Például egy egyetemi tanársegéd jelenlegi bruttó bére (221.800) 2022. januárjától, a második lépcső után 400.000 forintra, míg az adjunktusoké (277.200) 500.000 forintra emelkedik. A docensek esetében 49-55% , az egyetemi tanároknál az eredeti alapbérre vetítve 44% lesz az emelés mértéke.

A módszertannak köszönhetően a bérolló nem nyílik tovább és perspektivikus bérmodell válik elérhetővé az oktatók, kutatók, tanárok részére a Debreceni Egyetemen, nem beszélve arról, hogy többletmunkával (pl. pályázati projektek) továbbra is többletjövedelem érhető el, valamint megmarad a közvetlen munkáltatói elismerések rendszere" – mondta a kancellár.

A karok, a központi szolgáltató és funkcionális szervezeti egységek nem oktató-kutató munkavállalóinak béremelése első körben alapbérre vetítve 11-18% között sávosan változik úgy, hogy az alacsonyabb jövedelmű dolgozók nagyobb arányú emelésben részesülnek. Az első kör esetükben is szeptember 1., a második pedig január 1-től lesz érvényes, ez utóbbi határozott idejű teljesítményalapú bérkiegészítésként. A könyvtár főigazgatója a könyvtári dolgozókra a specialitásokat figyelembe vevő saját modellt alkalmazhat. 2022-ben az intézményi felsőoktatási teljesítménycélok elérése esetén év végén 1 havi juttatás, azaz 13.havi alapbér is elérhetővé válik az említett dolgozói körökben.

Az egyetemi köznevelési intézmények pedagógus dolgozói esetében továbbra is életpálya modell lesz érvényes. A kormány bejelentése szerint esetükben 2022 januárjától lesz béremelés, ugyanakkor számukra a Debreceni Egyetem szeptember 1-től előre hozottan az alapbérre vetítve 10% többletjövedelmet biztosít december 31-ig, emellett további 5%-os minőségi juttatási keret felett rendelkezhetnek az intézményvezetők a 2021. szeptember-december közötti időszakot illetően. Ugyanez érvényes a köznevelési intézmények és a bölcsőde nem pedagógus dolgozóira is.

A bérfejlesztések fedezetét részben a modellváltó egyetemek számára elérhető új állami közfeladat finanszírozási rendszer, részben az egyetem saját bevételei biztosítják.

A bérfejlesztés első ütemében meghatározott emelt összegű fizetést visszamenőleg, szeptember 1-től – a munkaszerződéseket érintő adminisztratív folyamatot követően - novemberben kapják meg az érintettek. A második ütemű, az intézmény által 2022-re megelőlegezett, teljesítményalapú bérnövekményt pedig a januári fizetésekkel, februártól utalják majd a több mint négyezer dolgozónak.

A cikk megjelenését a Debreceni Egyetem támogatta.

Címlapkép: Getty Images

Frankfurti tőzsde
usacapitolium
olaj
tiktok
Itt a friss elemzés: a forint erejét is fékezheti a Fidesz győzelme
Tematikus PR cikk
2023. október 17.
Budapest Economic Forum 2023
2023. november 9.
Gen Z Fest /Green
2023. szeptember 28.
Property Investment Forum 2023
2023. október 11.
Pécs - Új lendület a hazai vállalkozásoknak!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
usacapitolium