FONTOS Aggódnak a magyarországi német cégek, eurót és kiszámíthatóbb gazdaságpolitikát akarnak
Kisebb cégek is labdába rúghatnak az élelmiszeripar fejlesztésében
Gazdaság

Kisebb cégek is labdába rúghatnak az élelmiszeripar fejlesztésében

Portfolio
Számos tényező, többek között a hatékonyságra való törekvés, a versenyképesség javításának igénye és az állandósult munkaerőhiány is indokolja az elmúlt évtizedek elmaradt fejlesztéseinek bepótlását az élelmiszeriparban. Az elmúlt évek pályázati forrásai és a piaci verseny kikényszerítik a fejlesztéseket, amelyekre természetesen minden nagy technológia-szállító igyekszik rárepülni. Egy alig másfél éve létrejött kis cég azonban a nagyvállalati technológiát és a kisebb szereplőkre jellemző egyedi igényekre reagáló speciális tervezést ötvözve igyekszik kivenni a részét a fejlesztési hullámból.

A hazai élelmiszeripar technológiai fejlettsége összességét tekintve elmarad az európai átlagtól. Azonban egyre nagyobb számban vannak üdítő kivételek, hiszen a technológiai fejlettség versenyelőnyt jelenthet a magyar élelmiszerek számára. A vásárlói igények megnövekedéséből adódó fejlesztési kényszer és az elmúlt években elérhető pályázatoknak köszönhetően az élelmiszeriparban a technológiaváltás felgyorsult, mely lehetőséget adott kis- és közepes gépgyártó cégek elindítására és tartós növekedésére.

Mindössze másfél éve jött létre az egyedi célgépek gyártásával és csomagológépek forgalmazásával foglalkozó UrbanPack Design Kft., igaz, az alapítók már több mint öt éve készültek a cég létrehozására.

A pontos és előrelátó tervezésnek és a költségek alacsony szinteken tartásának tulajdonítják azt is, hogy a vállalkozás már az első, tört évben is szerény nyereséget hozott.

„A mindössze 4 millió forintból alapított vállalkozás az első üzleti évében 32 milliós árbevételt termelt, az idei esztendőben 200 millió feletti bevételre számítunk” – mondta el Urbán Tibor a Portfolio-nak. Ő, és cégtársa, Tóvaj Viktor korábban a legnagyobb robotintegrátor cégnél dolgoztak együtt, és régóta érlelődött bennük az ötlet, hogy saját projektbe kezdjenek.

Időszerű a fejlesztés

A vállalkozás elsősorban az élelmiszeriparra kíván alapozni. „Alapos piackutatás előzte meg az indulást, amely igazolta az előzetes felvetéseinket. Az élelmiszeriparban egyszerre van jelen a technológiai fejlesztési igény, és a munkaerőhiány, amely szintén az innováció felé tereli a szereplőket. Az élelmiszerfeldolgozás technológiai lemaradását az elmúlt évek pályázatai igyekeznek enyhíteni, amely szintén segíti a fejlesztéseket” – mondta el Urbán Tibor.

Az élelmiszeriparban tehát együtt van a versenyképesség, a hatékonyság fokozásának igénye, a munkaerőhiány miatti automatizálási kényszer, valamint a finanszírozást segítő pályázati forrástömeg.

A versenyképességet erősítenék a feldolgozók a termékfejlesztéssel, a mind korszerűbb és vonzóbb produktumok piacra dobásával is – ez szintén technológiai beruházást igényel. Ezt az együttállást szeretné kihasználni a vállalkozás is.

Urbanpack Design Siemens

A munkaerőhiány gyakorlatilag minden munkafolyamatban, az egész élelmiszeriparban jelen van. Ennek az összetett problémának csak egy szelete az, hogy a nehéz, komolyabb fizikai erőfeszítést megkövetelő pozíciókra egyre kevésbé lehet embert találni.

Tíz kilós, vagy annál is nehezebb csomagok, tárgyak emelésére nem vállalkoznak ma már. Ezt a trendet felismerve az első készülékünk egy palettázógép volt, amely az ilyen csomagok mozgatását automatizálta.

A nagyok pályáján

Az élelmiszer-feldolgozás világszerte jelentkező, idehaza pedig különösen időszerű fejlesztési igényét persze sok technológiai gyártó és megoldásszállító igyekszik kihasználni.

A mi előnyünk a nagyobb cégekkel szemben az lehet, hogy nem csupán sztenderdizált termékeket értékesítünk, hanem a kezdeti igényektől indulva megpróbálunk közösen gondolkodni az ügyféllel, együtt kitalálni, hogy az általa felvetett problémát hogyan lehetne megoldani

– mondta el Tóvaj Viktor a cég társalapítója.

Hozzátette: fontos ugyanis az, hogy mi történik a gyártási folyamatban a gép előtt és után, hogy a megrendelt berendezés hogyan tud beilleszkedni a meglévő gyártási sorba, sőt, akár fizikailag a rendelkezésre álló üzemcsarnokba.

Multi technológia, kkv ügyfélkezelés

Az együttműködés fontosságát emelte ki Tóvaj Viktor a Siemens-szel közös partnerségük említésekor is.

„A vállalat munkatársaival régi, jó viszonyunk van, és az együttműködésünk jóval több, mint az, hogy a gépeink vezérlő berendezéseit a Siemens szállítja. Nagyon magas szintű támogatást, tanácsadási szolgáltatást kapunk tőlük, amelynek a bizalom és a szakmai tudás jelenti az alapját.”

Urbanpack Design Siemens

Az UrbanPack Design stratégiájának megfelelően az élelmiszeriparnak, azon belül a sütő- és édesipari cégeknek, pékségeknek szállít berendezéseket, de van vetőmagot, állateledelt előállító partnerük és malomipari vásárlójuk is.

Mindannyiuk esetében fontos az egyediség, a sztenderizált gépek helyett az egyedi igényekre, speciális problémák megoldására vállalkozó szolgáltatás, ahogy a megfelelő támogatás és a személyes ügyfélszolgálat is. Ezt a stratégiát a Siemens által biztosított technológiával ötvözzük és úgy látjuk, van igény erre a sajátos keverékre

– mondta el Urbán Tibor, aki szerint az említett feltételek mellett akár kisebb cégek is sikerrel vehetnek részt az élelmiszeripar jelenleg zajló fejlesztési hullámában.

A cikk megjelenését a Siemens Zrt. támogatta.

Fotó: Istenes Gergely / Portfolio

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egy egész fegyvernemnek kell szembenéznie az új trónkövetelővel: bemutatkozik az RHC-155
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
GettyImages-1248962386