Idén sokan kihullanak a rostán: 10 évet lépünk vissza ezen a téren
Gazdaság

Idén sokan kihullanak a rostán: 10 évet lépünk vissza ezen a téren

Akár 10 évet is visszaléphet idén a mezőgazdasági finanszírozás, miután a megemelkedett kamatok mellett az integrátorok lényegesen szigorúbb szemmel nézik meg, melyik termelő mögé állnak be. A kieső, kevésbé hitelképes szereplők a bankokhoz fordulhatnak, amelyek a szokásosnál több fedezetet kérhetnek tőlük, vagy átszervezhetik termelésüket. A szántóföldi összkép a tavalyi aszály miatt is változóban van: újra egymillió hektár felett vetettek búzát, várhatóan kevesebbet vetnek majd kukoricából. Helyette növekszik a napraforgó területe, és tör előre a más országokban már bizonyított, aszálytűrő cirok.

A megváltozott kamatkörnyezetben sokkal szigorúbb bírálatnak vetik alá a termelőket a mezőgazdasági integrátorok a finanszírozás elbírálásakor, sokkal jobban megnézik, hogy kinek szavaznak bizalmat.

Mindez azt eredményezheti, hogy sokan kieshetnek a finanszírozásból

- mondta el a Portfolio-nak Petőházi Tamás. A Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke kifejtette: a magas kamatok mellett az integrátorok, vagyis a mezőgazdaság inputköltségeit a termelő helyett megfinanszírozó, a terményekre szerződést kötő, különböző konstrukciókban az értékesítést, a tudásátadást, szaktanácsadást is gyakran is magukra vállaló cégek sokkal szigorúbban döntenek arról, hogy mely termelők mögé állnak be.

A kisebbeket elutasítják

„A jó hitelképességgel rendelkező, egyébként is tőkeerős, évek óta eredményesen gazdálkodó termelőket nem fenyegeti az a veszély, hogy finanszírozó partner nélkül maradnak, náluk ugyanis sorban állnak az integrátorok, versengenek értük” – mondta el Petőházi Tamás.

A kisebb, kevésbé hitelképes, nem elég erős termelőket viszont most sokkal nagyobb eséllyel fogják elutasítani, mint a korábbi években.

Utóbbiak számára egy banki partner ugyan megoldást jelenthet, ám félő, hogy a bankok is szigorúbb szemmel bírálnak, mint korábban, nagyobb fedezetet kérhetnek, vagy akár könnyebben mondhatnak nemet. Ha ez megtörténik, akkor a termelőnek a saját erőben kell bíznia, vagy át kell szerveznie a tevékenységét.

Az elnök szerint mindez oda vezethet, hogy az elmúlt évek gyakorlatához képest 5-10 éves visszarendeződés jöhet idén az agrárfinanszírozásban.

Több napraforgó, duplázhat a cirok

A 2023-as év várakozásairól szólva Petőházi Tamás kijelentette: a téli csapadék kielégítő mennyiségű volt, téli aszályról nincs szó, sőt, 100-200 ezer hektáron belvíz is keletkezhet, amely azonban nem okoz országos problémát. „A legtöbb helyen normálisan telítődtek a talajok, ilyen esetekben bizonyos mennyiségű belvíz elkerülhetetlen.”

A téma szóba kerül nagy tavaszi mezőgazdasági konferenciánkon is.

A tavalyi, rendkívül súlyos aszály nyomán azonban várható, hogy a kukorica vetésterülete csökkenni fog, vagyis a jelenleg tervezgető gazdák április és május folyamán kevesebb kukoricát vetnek majd. A kukorica részbeni alternatívájaként alkalmazható, ám annál sokkal aszálytűrőbb, más országokban már bizonyított cirok területe viszont nagyot nőhet idén.

A tavalyi 35 ezer hektár után idén valószínűleg 50-70 ezer hektáron vetnek ebből, így akár egy év alatt megduplázódhat a cirok vetésterülete Magyarországon.

A kukorica helyett ezen felül sokhelyütt napraforgót fognak termelni a gazdák – valószínűsítette az elnök.

Az őszi vetésű növények esetében a búza vetésterülete is nőtt, és újra meghaladta az egymillió hektárt, árpát több mint 330 ezer, tritikálét több mint 70 ezer hektáron vetettek a termelők.

Fotó: Getty Images

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
szénerőmű