KAVOSZ: megyünk tovább a Széchenyi Kártyával
Gazdaság

KAVOSZ: megyünk tovább a Széchenyi Kártyával

Portfolio
A jelenlegi gazdasági környezetben, a magas kamatok, a bizonytalan energiahelyzet és a beruházási kedv visszaesése közben kiemelten fontos az olcsó, kedvező feltételek mellett felvehető, fix kamatozású hitel jelenléte a kkv-szektorban – ez volt a fő üzenete a Portfolio és a KAVOSZ országos rendezvénysorozatának kecskeméti állomásán megtartott szakmai eseménynek. A Széchenyi Kártya olcsó forrásai pótolhatatlan segítséget nyújtanak a kis- és középvállalkozásoknak, ráadásul döntés született arról is, hogy decemberig a program változatlan feltételekkel mehet tovább.

Az elmúlt időszak folyamatai, a felélénkülő infláció, a háború, és az energiaválság kockázata világszerte történelmi léptékű következményekkel járt a gazdaságokban. Nincs ez másként Magyarországon sem - napról-napra újabb és újabb kihívásokkal kell a vállalkozásoknak szembenézniük. A válság kezelése, a gazdaság újraindítása, a vállalkozások védelme és fejlesztése közös felelősségünk és érdekünk – ez a szándék hívta életre idén is a Portfolio és a KAVOSZ országos gazdasági rendezvény sorozatát, melynek negyedik állomásaként Kecskeméten került sor a közös szakmai eseményre csütörtökön.

A rendezvény célja az volt, hogy átfogó képet adjon a hazai gazdasági helyzetről és az érdeklődők elé tárja azokat a pénzügyi és fejlesztési lehetőségeket, amelyek segíthetik a kis- és középvállalkozásokat az újraindulásban és kiutat jelenthetnek a válságból.

Jó adottságok mellett is fejleszteni kell

Kecskemét gazdasága rendkívül erős a város és térségének teljesítménye kifejezetten jó, még akkor is, ha könnyebb és nehezebb idők váltják egymást - jelentette ki Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere a rendezvényen tartott felszólalásában. A város vállalkozásait mindig is az alkalmazkodóképesség, a nyitottság, a rugalmasság és a szívósság jellemezte, ezért a nehezebb időszakokon is túl tudnak jutni a cégek.

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere

Ebben sokat segít számukra a Széchenyi Kártya Program által biztosított olcsó és kiszámítható hitel, valamint a Kecskemét által elindított kockázati tőkealap is, kükönösen annak 10 milliárd forintos városfejlesztési ága – tette hozzá.

Ez különösen azért fontos, mert nem vagyunk még túl az energiaválságon, továbbra is érdemes fejleszteni a hatékonyabb működés elérése érdekében

– hangsúlyozta a polgármester. A helyi magyar vállalkozások nagyon erősek, de még van terük a fejlődésre, innovációra és javításra – tette hozzá.

Helyzetértékelés pozitívumokkal és negatívumokkal

A gazdasági helyzetet, azon belül is a kkv-szektor szerepét értékelte előadásában Jeneiné Gerő Henriett, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium fejlesztési forrásokért felelős főosztályvezetője. Mint elmondta, tavaly az energiaárak emelkedésekor a vállalkozások kétségbeesve szembesültek azzal, hogy nem tudják majd kifizetni a működésükhöz szükséges energiát.

Magyarországon ráadásul az uniós átlagnál is jobban nőtt az energiaimport mértéke a GDP arányában, ennek oka az ország földgáz- és áramfüggősége

– hangsúlyozta. Ennek ellenére 2022-ben így is nőni tudott a GDP a megelőző évhez képest, amelyet elsősorban a szolgáltatások és az ipar teljesítménye fűtött.

Jeneiné Gerő Henriett, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium fejlesztési forrásokért felelős főosztályvezetője

Azóta a foglalkoztatás bővül, ám az ipari termelés volumene és a kiskereskedelmi forgalom is visszaesett. A magas kamatkörnyezet pedig jelentős költségnövekedést jelent az államnak és a vállalkozóknak egyaránt – értékelte a helyzetet a főosztályvezető. Ebben a helyzetben a Széchenyi Kártya kiemelten fontos tényező a kkv-szektor életében.

Gaál József, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke

A térség adottságait értékelte előadásában Gaál József, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Kifejtette: a vármegye gazdasága fejlett, a lakosság számához mérten itt több vállalkozás van, mint az ország más területein. Az aktivitás elsősorban az ipar és azon belül az építőipar, járműgyártás és a élelmiszerfeldolgozás tevékenységének köszönhető.

A munkanélküliség alacsony, ami jó hír, de egyben kihívást is jelent a munkaerő-hiány miatt

– jegyezte meg. A gazdasági fejlettség ráadásul féloldalas, Kecskemét térségében sok aktív, és sikeres vállalkozás van, a megye más részein azonban még van tér a bővülésre és a fejlődésre.

Segítség a vállalkozásoknak

Az idén 35 éves VOSZ erőségét az adja, hogy területi és országos szinten, valamint a Kárpát-medencei régióban is aktívan működik és tevékenykedik a vállalkozói közösségben – mondta el az eseményen a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára. Perlusz László kiemelte: különösen fontos, hogy a szervezet ágazati tagozatai és szekciói is eredményes munkát végeznek. Hozzátette: a VOSZ segítséget, információt nyújt a vállalkozóknak a saját szakmájukhoz, szűkebb tevékenységükhöz és az életpályájuk minden szakaszához kapcsolódóan.

Perlusz László VOSZ főtitkár

Ebben a segítségnyújtásban komoly szerepet tölt be a Kamarával közösen létrehozott KAVOSZ, és annak fő szolgáltatása, az olcsó finanszírozást lehetővé tévő Széchenyi Kártya Program.

A főtitkár említést tett arról is, hogy a VOSZ támogatja a vállalkozások digitalizációját, kifejlesztve és üzemeltetve a VOSZPort nevű komplex online vezérlőpultot és szoftver piacteret, amely az induló vállalkozástól a nagyobb vállalati méretig integrált online platformban menedzselhetővé teszi a vállalkozás teljes irányítását és kapcsolatrendszerét.

Folytatódik a program

Megyünk tovább, december végéig az eredeti feltételekkel érhető el a Széchenyi Kártya Program

– szögezte le előadásában Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója. A kérdésben megszületett kormánydöntés kapcsán tehát az idei évben még biztosan rendelkezésre áll a vállalkozások számára a futamidő végéig fix, 5 százalékos kamat mellett elérhető kedvezményes forrás.

A jó feltételek mellett rendelkezésre álló hitel azért kiemelkedő jelentőségű, mert maga a kis- és középvállalkozói szektor is kiemelt fontosságú nemzetstratégiai szempontból.

A kkv-szektor jelentőségét mi sem mutatja jobban, mint hogy a foglalkoztatás 75 százalékát, és a GDP 55 százalékát adja

– hangsúlyozta a vezérigazgató. A jelenlegi piaci környezetben ráadásul, ahol a kereskedelmi bankok által kínált hitelkamatok 20 százalék felett vannak, nehéz olyan vállalkozást találni, amelynek megéri piaci feltételekkel hitelt felvenni. Ezért a Széchenyi Kártya Program 5 százalékos hitelkamata kifejezetten fontos szerepet tölt be, mivel valós alternatívát kínál a vállalkozásoknak és segít a túlélésben.

Krisán László KAVOSZ vezérigazgató

Krisán László elmondta:

a Széchenyi Program több mint két évtizedes sikerének titka mindig az volt, hogy a KAVOSZ meghallgatta a vállalkozókat, közvetített a bankok és a cégek között és egy olyan terméket hozott létre, amely valós problémákra ad megoldást.

A programban résztvevő hitelfelvevő vállalatok 75 százaléka vidéki, ezáltal a Széchenyi Kártya országos szinten kezeli a jelenlegi, hitelpiacot érintő problémákat. Krisán László hangsúlyozta, hogy minden vállalkozásnak másra van szüksége a makrogazdasági környezettől és a cég méretétől függően. A terméknek ezért több változata is kialakult az évek során, amelyek speciális igényekre adnak jó válaszokat. Az euró-alapú kártya bevezetése szintén cél, mivel egyre több cég áll át az euró-alapú működésre, de ennek részletei még tárgyalásos szinten vannak – tette hozzá.

A térséggel kapcsolatban kifejtette: Bács-Kiskun megyének jó adottságai vannak, a vállalkozások aktivitása abban is megmutatkozik, hogy közel 300 cég, mintegy 7 milliárd forint értékben igényelte a Széchenyi Kártya által biztosított forrást.

Támogatások és tanácsadás

Az európai uniós kis- és középvállalkozásokat célzó uniós támogatások az 2014-2020-as időszakban elérhető formáiról és az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. programjairól tartott előadást az eseményen a szervezet szakmai igazgatója. Németh Olivér kifejtette: a kkv-szektornak szóló támogatások az említett időszakban uniós szinten főleg a termelési beruházásokra, az üzletfejlesztés, kutatás-fejlesztés, tudástranszfer területre fókuszáltak, de fontos volt a vállalkozások alkalmazkodásának kérdésköre is.

Németh Olivér IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. szakmai igazgató

Az IFKA programjai között kiemelkedik a zászlóshajónak nevezett kezdeményezés, a Magyar Multi Program, de fontos szerepet töltenek be a vállalkozók számára új ismereteket közvetítő üzemlátogatások is, mint amilyen a Modern Mintaüzem Program, valamint a Tanácsadás Voucher Program is – fejtette ki Németh Olivér.

A magyar banktörténetben is egyedülállónak számító fúzióról, és a nyomában létrejövő MBH Bankról tartott előadást az eseményen Fehér Melinda, a pénzintézet Közép-alföldi régiójának kisvállalati területi vezetője. Beszámolt egy felmérésről is, amelynek során mintegy 700 vállalkozást kérdeztek meg a gazdasági helyzettel, működésükkel kapcsolatban. A válaszadók a kihívások között az alapanyag- és energiaárak emelkedését említették első helyen. A legtöbb időt igénylő tevékenységek között a cégek szerint az adminisztráció, a számlázás szerepel.

Fehér Melinda, az MBH Közép-alföldi régiójának kisvállalati területi vezetője

Fehér Melinda elmondta:

a jelenlegi folyamatok alapján az látszik, hogy a beruházások, különösen a zöldmezős fejlesztések háttérbe szorulnak, a cégek inkább az energetikai korszerűsítésre, a forgóeszköz-finanszírozásra, illetve a régi gépek cseréjére összpontosítanak.

A garancia sokat segít a hitelezésben

Goda-Tóth Zsuzsanna, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. szenior üzletfejlesztési menedzsere rendezvényen megtartott előadásából kiderült:

az elmúlt években jelentősen megnőtt a támogatott hitelhez kapcsolódó kezességek aránya, és a portfólió több mint 65 százaléka kapcsolódik a Széchenyi Kártya Programhoz.

2019 végétől 2022 második negyedévéig a támogatott ügyletek állománya 195 milliárdról 1642 milliárd forintra emelkedett, ami 25-ről 66 százalékra növekedett. Ezek az ügyletek a Széchenyi Kártya Programba tartoznak.

Goda-Tóth Zsuzsanna, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. szenior üzletfejlesztési menedzsere

A konstrukció egyébként Magyarországon kifejezetten elterjedtnek számít: a Garancia portfólió aránya a GDP-hez képest 2021-ben 4,3 százalék volt, ami az EU harmadik helyét jelenti.

Goda-Tóth Zsuzsanna kitért arra is, hogy kidolgoztak egy direkt ügyfélportált, ahol a vállalkozások ellenőrizhetik saját garanciaképességüket. Minden vállalkozás letölthet magának egy három hónapig érvényes garancia ígérvényt, amely gyorsítja a hitelfelvételi folyamatot bármelyik finanszírozó pénzintézetnél.

Fotó: Todoroff Lázár

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
allas portfolio hirdetes karrier