A hazai KKV-k elveszthetik beszállítói pozícióikat, ha nem törekednek tudatosan a karbonlábnyomuk csökkentésére
Gazdaság

A hazai KKV-k elveszthetik beszállítói pozícióikat, ha nem törekednek tudatosan a karbonlábnyomuk csökkentésére

Portfolio
Az ESG vállalások és a kötelező fenntarthatósági jelentés elkészítése egyelőre csak a tőzsdén jegyzett nagyvállalatoknak lesz kötelező, azonban – mivel a beszállítói láncok is érintettek – a kisebb vállalkozások sem hagyhatják figyelmen kívül a karbonlábnyomuk csökkentését. Dr. Csorbai Hajnalka, az Opten stratégia vezetője a Portfolio Sustainable World 2023 rendezvényen elmondta: az a KKV, amelyik nem ébred időben, könnyen elveszítheti a beszállítói pozícióit, a szektor gyengélkedése pedig az egész hazai gazdaságra negatív hatással lehet. Szege György, az MBH Bank ESG és Fenntarthatósági vezetője szerint a bankok is törekedni fognak arra, hogy ügyfélportfóliójuk tudatosságát javítsák, és hitelezési gyakorlatukon keresztül ösztönözzék őket a kibocsátásuk csökkentésére.

Lezárult a Magyar Bankholdig – ma már MBH Bank - fúziós folyamata, az MKB, a Budapest Bank és a Takarékbank egyesülése után létrejött Magyarország második legnagyobb bankja. Ez komoly felelősséget is ró a pénzintézetre, mind saját működésében, mind az ügyfelek fenntarthatósági törekvéseiben is komoly szerepet kell vállalnia.

A fúziós folyamat számos területet érintett, kezdve a pénzforgalomtól a fióki kiszolgálásig, de a korábbi tagbankok saját társadalmi és fenntarthatósági kezdeményezéseit is össze kellett fésülni, megszűntetni a párhuzamosságokat és erősíteni a szinergiákat.

A törekvéseknek köszönhetően a bank tavaly megalkotta ESG stratégiáját, melynek hangsúlyos eleme Net zero programja, amelynek célja a bank karbonsemlegessé tétele 2050-ig.

Ennek eléréséhez számos kihívást kell leküzdenie a pénzintézetnek, hiszen hiába csökkenti saját működéséből fakadó kibocsátását, egyes számítások szerint az ügyfélportfólió 700-szor több kibocsátást produkál, mint maga a bank.

De hogyan is néz ki gyakorlatban egy „karbonsemlegesítési terv” megvalósítása?

Az első és legfontosabb a bázisértékek megállapítása: nem lehet úgy semmilyen kibocsátás-csökkentési tervet hitelesen megalkotni, és megvalósítani, amely nem tartalmazza a bázisév megfelelő adatait. Ez nem egyszerű feladat, az MBH Bank rendelkezik az ország legtöbb, közel 600 fiókjával, amelynek energetikai felmérése már önmagában is nagy kihívás.

A vállalati ügyfélkör kibocsátásának mérése pedig jószerivel csak önbevallásos módszerrel működhet, hiszen – egyelőre – a KKV-ra nem vonatkozik a fenntarthatósági jelentés- és ESG stratégia kötelezettség bevezetése.

"A saját működés optimalizálásában így is nagy lehetőségek vannak, az említett fiókok energetikai korszerűsítése, a papírmentes működés, a digitális bankolás térnyerése, vagy az autóflotta zöldítése mind-mind kimutatható eredménnyel járnak, de a célok eléréséhez ennél még többre van szükség" - mondta el Szege György, az MBH Bank ESG és Fenntarthatósági vezetője a konferencián.

Szege György, az MBH Bank ESG és Fenttarthatósági vezetője
Szege György, az MBH Bank ESG és Fenttarthatósági vezetője

A beszállítói program keretében a bank alvállalkozóinak is szükséges megtenni a megfelelő lépéseket, mert a vállalati működés teljes értékláncának karbonkibocsátás-csökkentése csak így érhető el.

A karbonkompenzáció egy világszinten is jól ismert és alkalmazott stratégia, amelynek keretében egy tetszőleges ponton erdők ültetésével a vállalat ellensúlyozni tudja a kibocsátását.

Az MBH ebben a nehezebb, de a „Think global, act local!” filozófiához sokkal közelebb álló megoldást választott: 150 kolléga bevonásával erdőt ültettek egy dél-dunántúli településen.

Az ESG szemlélet meghonosítása és szervezeten belüli általános elfogadása elengedhetetlen a valódi sikerek eléréséhez, hiszen a fenntarthatósági törekvések nem működhetnek az alulról jövő kezdeményezések nélkül.

Sokkal nehezebb feladat az ügyfelek karbonlábnyomának megállapítása, hiszen rájuk nem vonatkoznak a tőzsdei cégekre vonatkozó előírások. Egyre elterjedtebbek és egyben pontosabbak azok a módszerek, amelyekkel jól meg lehet becsülni a lábnyomot.

Dr. Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója erős, ám a cégvezetők nézőpontjából alig vitatható megállapítással kezdte előadását:

Hiba lenne azt gondolni, hogy egyenrangúak a cég alapvető működését és profittermelő képességét befolyásoló kérdések és a fenntarthatósági törekvések. Ha bizonyos szabályok ellehetetlenítik a cég tevékenységét, akkor nem lesz mit környezetbaráttá tenni, és ezzel az egész társadalom és gazdaság is veszít”

Dr. Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója
Dr. Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója

Az Opten a különböző szolgáltatásait a céges adatok elemzésének segítségével végzi. Bár eddig nem volt fontos a kibocsátás vizsgálata, azonban pont az imént említett beszállítói programokon keresztül számos hazai KKV is érintett lehet. Súlyuk óriási a hazai gazdaságban, a munkavállalók döntő részét ők alkalmazzák, igaz, a gazdasági teljesítményük jócskán elmarad a nagyvállalatokétól.

A szektor életbe maradásához és fejlődéséhez elengedhetetlen a beszállítói pozíciók megtartása, amely a határozott ESG vállalások híján aligha lehetséges.

Míg egy nagyvállalat bőven rendelkezik olyan humánerőforrással, aki speciálisan ezzel a területtel foglalkozik, addig a KKV-k ennél nehezebb helyzetben vannak már csak önmagában a jelenlegi karbonlábnyom kiszámolását tekintve is.

Számukra lehet megoldás egy olyan szolgáltatás, amely egy kérdőív segítéségével és nyilvános adatokkal, mérleggel illetve a közüzemi számlák elemzésével viszonylag pontos becslést lehet adni az adott cég kibocsátására. Ezzel rengeteg forrást és időt takaríthatnak meg a kisebb vállalatok is, úgy, hogy közben megtartják üzleti pozícióikat is.

Címlapkép forrása: Portfolio

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egy egész fegyvernemnek kell szembenéznie az új trónkövetelővel: bemutatkozik az RHC-155
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
idős öreg nyugdíj szegény