Kulcsszerepet kapnak a Mol kútjai a szilveszterkor elveszett kutyák hazajutásában
Gazdaság

Kulcsszerepet kapnak a Mol kútjai a szilveszterkor elveszett kutyák hazajutásában

Portfolio
Minden évben sok ezer kutya válik átmenetileg vagy tartósan gazdátlanná a petárdák és a tűzijátékok kiváltotta menekülési ösztönreakciók következtében. Ám a segítség az ország több száz pontján most is rendelkezésre áll: az ünnepnapokon is nyitva tartó Mol töltőállomások ingyenes chipleolvasással teszik könnyebbé az elkóborolt ebek hazatalálását.

A cikk megjelenését a Mol támogatta.

A kutyák a világ legjobb hallású állatfajai közé tartoznak, ez a hiperérzékeny „műszer” egyes kutyafajták, illetve egyedek esetében hasonlóan szenzibilis idegrendszerrel is párosul. Míg például a vadászkutyákat nemzedékek óta arra szelektálják, hogy rezzenéstelenül elviseljék akár a közeli puskalövést is, a kutyák többsége a nagyon erős, a speciális testi adottságok révén sokszoros erővel hallható, olykor fizikai fájdalmat is okozó hangra félelemmel, sőt nemritkán meneküléssel reagál. Ez az oka, hogy a petárdás-tűzijátékos időszakban évről évre kutyák sokasága tűnik el otthonról, vagy akár séta közben a gazdája mellől. A menekülési ösztön azt diktálja, hogy gyorsan, a lehető legmesszebb kerüljenek attól a helytől, ahol veszélyben érzik magukat, így akár 20-30 kilométerre is elrohannak onnan, ahol megijesztették őket.

A Mol évek óta segít az elveszett kutyák és gazdáik egymásra találásában. Siklósi Gergely, olimpiai ezüstérmes párbajtőrvívó felelős gazdaként támogatja a cég kezdeményezését.

Mivel idehaza 2013 óta kötelező a 4 hónaposnál idősebb kutyák mikrochipes jelölése, természetesen a miénknek is van. Ilyenkor szilveszterkor még jobban odafigyelünk rá, sétáltatáskor nem engedjük el a pórázról, és olyan időpontot választunk, amikor a legkisebb az esélye annak, hogy a petárda vagy tűzijáték lesz a közelben

– mondta a sportoló.

A kóborló állat nagy valószínűséggel azonosítható a töltőállomáson leolvasott chip, illetve a Magyar Állatorvosi Kamara által vezetett adatbázis segítségével.

Ha tehát a megtaláló beviszi a gazdátlan ebet a legközelebbi, leolvasóval felszerelt Mol töltőállomásra, hatalmas lépést tett azért, hogy az állat hazajusson.

A módszer hatékonyságát jelzi, hogy a tavalyi és az idei évben is ezres nagyságrendű (2022-ben mintegy 2200, 2023-ban nagyjából 1500) bajba került kutya hazatalálásában nyújtottak segítséget a töltőállomások dolgozói.

„A Mol folyamatosan bővülő szolgáltatáskínálatának része, hogy kiemelten figyelünk a kutyások igényeire. Különösen fontosnak tartjuk ezt az évnek azokban a visszatérő időszakaiban, amikor a gazdájuktól elszakadt kutyáknak van a legnagyobb szükségük a segítségre. Az ingyenes chipleolvasás az ország egyre több pontján elérhető, éjjel-nappal nyitva tartó töltőállomásainkon olyankor is, amikor másutt lehetetlen lenne hozzáférni a chipekből kiolvasható, a hazatérést megkönnyítő információkhoz” – mondta Bakos Piroska, a cég szóvivője.

A 204, chipleolvasóval felszerelt töltőállomást jellegzetes, kutyás matrica jelöli a bejárati ajtón, online pedig a Mol töltőállomás-keresőn, Mol move app-ban, illetve a Vigyél Haza Alapítvány kutyakereső alkalmazásában lehet megkeresni őket.

A cikk megjelenését a Mol támogatta.

Címlapkép forrása: DEAK SZABOLCS

Kiszámoló

Más miért nem tanult?

Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóztatja az állam a vagyont, amikor azt eleve már adózott pénzből vettem, s ez így már

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
GettyImages-1078127808