Rekordok dőltek a magyar energiatőzsdén
Gazdaság

Rekordok dőltek a magyar energiatőzsdén

Portfolio
Dinamikusan fejlődnek a hazai energiatőzsdék, a származási garancia piac és az idén márciusban indult EKR tőzsde is a várakozásoknak megfelelően teljesít. Az EKR rendszer, működésének első két évében 300 százalékkal teljesítette túl az előirányzott megtakarítási mennyiségeket, az igazi erőpróba azonban idén érkezik, mivel a korábbiak ötszörösére nő az elvárás. Egy dologban a Portfolio Vállalati Energiamenedzsment konferenciáján mindenki egyetértett: az olcsó energia korának vége, és a versenyképességet csak tudatossággal és technológiai beruházásokkal lehet megőrizni.

Vedres Péter István, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal Fenntartható Fejlődés Főosztály főosztályvezetője szerint sokat javult az ország energiaintenzitása az elmúlt években, de az EU 27 átlagánál még mindig jóval magasabb. 2022-nagyott csökkent a kőolajegyenérték/euró számítás alapján végzett mutató, amihez a hirtelen megugró energiaárak, az ezekre adott energetikai beruházások, de a gazdasági visszaesés is kellettek.

Európai uniós szinten a 2030-ra vállalt  végsőenergia-fogyasztási céltól jelenleg 23%-os az elmaradás, ráadásul érdemben nincs elmozdulás az elmúlt években, ezért kihívás lesz betartani a várhatóan egyre szigorúbb követelményeket. A MEKH-nek, mint hatóságnak a vállalati szereplőkre van érdemben ráhatása, a különböző ösztönzőkkel, szabályozásokkal és az EKR rendszerrel főként a kereskedelem, ipar, és közszolgáltatások terültén tud megtakarításokat facilitálni.

A hatékony energiagazdálkodás versenyképességi kérdés, ezért az egész nemzetgazdaságra vonatkozó hatása is igen hangsúlyos.

Vedres Péter István, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal Fenntartható Fejlődés Főosztály főosztályvezetője
Vedres Péter István, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal Fenntartható Fejlődés Főosztály főosztályvezetője

A MEKH éppen ezért bevezette a nagy energiafogyasztó vállalatok esetében a kötelező 4 évente tartandó energetikai auditot és az energetikai szakreferens jelenlétét is. Az energiafolyamatok feltérképezése, a fogyasztás számszerűsítése, és az energiahatékonysági számítások elengedhetetlenek a beruházások sikeréhez.

Így (is) lehet ösztönözni

Az EKR rendszer csak egy az állami, illetve EU-s szakpolitikák és eszközök közül, amellyel az energiahatékonysági beruházások megtérülésének idejét csökkenteni lehet. A rendszerben 681 kötelezett van, köztük a legnagyobb energiakereskedők, akik számára kötelezően előírt bizonyos mennyiségű energiamegtakarítás. A kötelezettek ezt meg is válthatják vagy az ügyfeleik körében facilitálhatnak különböző energiamegtakarítást célzó projekteket. Utóbbi sokkal jellemzőbb, sőt a fejlesztésekkel létrejövő, auditált Hitelesített Energiamegtakarításokat, vagyis a HEM-eket idén márciustól a szereplők már az CEEGEX EKR tőzsdén is értékesíthetik.

Az EKR rendszer 2021-ben indult, az azóta eltelt időszakban 4577 projektet jelentettek be összesen 6150 TJ megtakarított értékben. A fejlesztések 1388 végfelhasználót érintettel, amelyek közül a szállítmányozás (40%), ipari termelés (30%) és építőipar (15%) emelkedett ki. Az induláskor és a következő évben is több mint 300 százalékos volt az arra az évre előirányzott energiamegtakarításhoz képest elért a valós eredmény, azonban 2023-tól már jelentősen nőnek az elvárások, azért a rendszer igazi megmérettetésére idén fog igazán sor kerülni.

Pörögnek a magyar energiatőzsdék, rekordok születtek az első negyedévben

A magyarországi energiatőzsdék rendkívül sokat fejlődtek az elmúlt években, a hagyományos villamosenergia- és gáz kereskedésen kívül már a származási garancia tőzsde és EKR tőzsde is elindult – mondta Kádár Márton, a HUPX/CEEGEX értékesítési vezetője.

Magyarországon egyre nagyobb problémát okoz az áramtőzsdén a villamosenergiaárak volatilitása. A villamosenergia termelésben robbanásszerűen megjelenő naperőművi kapacitások (és az ezzel párhuzamosan ki nem épülő energiatálók) miatt egyre több olyan napos óra van, amikor negatívba csúszik az áram ára. Annak érdekében, hogy jobban szabályozzák a piacot, és kisimítsák a nagy kilengéseket a tőzsdén is napközbeni szegmens hoznak létre, júniustól 3 különböző időszak árain lehet majd kereskedni.

Kádár Márton, a HUPX/CEEGEX értékesítési vezetője
Kádár Márton, a HUPX/CEEGEX értékesítési vezetője

A gázkereskedelemben egyre inkább felértékelődik a hazai CEEGEX szerepe, egyre több a szereplő, például a Shell is belépett a piacra.

Az év első három hónapjában óriási kereskedési rekordok dőltek, és további emelkedésre lehet számítani.

A HUPX GO származási garancia piac szervesen kapcsolódik a zöldenergia kereskedelembe, eddig 63 tag lépett be a tőzsdére, köztük megjelentek a legnagyobb francia, belga és holland energiabrókerek is. A kereskedés önálló clearing rendszerben történik, amely olcsó és biztonságos, és amelynek kereteit maga a tőzsde biztosítja. Eddig már 7 TW/h származási garancia cserélt gazdát, a kezdeti árvolatilitás is kisimulni látszik, a helyenként 8 euró/MW/h árról lecsökkent jelenleg 0,63 euróra, de hosszabb távon 2-3 eurós árakra érdemes számítani. Stabil, 1-1,5 TW/h-s többletkereslet látszik, a vásárlók döntően víz-, szél- és napenergiát vásárolnának, a biomassza és biogáz sokkal kevésbé népszerűek.

Május 14-én jön a következő EKR aukció

Az EKR tőzsde első aukciójára márciusban került sor, és a várakozásoknak megfelelő eredménnyel zárult. A kereskedés aukciós rendszerben, a GO piachoz hasonlóan, self clearing megoldással történik. Eddig 2 termékre, a 3 évesnél rövidebb és hosszabb élettartamú Hitelesített Energiamegtakarításra (HEM) lehetett licitálni, különböző jogszabálymódosítások miatt azonban, a következő, május 14-i aukción már 3 is szerepel: 5 évesnél rövidebb, illetve annál hosszabb, valamint a kétszeresen elszámolható HEM-ekre is lehet ajánlatokat tenni.

Az első aukción 23 tag vett részt, a májusira viszont már 50 környékére várják a szereplőket.

Az egyensúlyi ár kialakítása a leghangsúlyosabb feladat a kezdeti időkben, később természetesen a kalsszikus energiapiaci portfóliómenedzsment elérése a cél. Mindenképp fontos lenne hosszútávon a sok kis szereplő összefogására aggregátor szereplők segítségével, és láthatóan a piaci igény egyre nagyobb lenne a határidős termékekre, azonban ezekre még minden bizonnyal várni kell.

Az energia túl olcsó, ezért pazarlóan bánunk vele

A megállapítás egészen 2022-ig igaz is lehetett, azonban azóta nagyot fordult a világ – kezdte az előadását Gódi Attila, Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. ügyvezető igazgatója. Az immár 100 éves, többgenerációs cég a régió meghatározó piaci szereplője, termékeivel évi 50 ezer tetőt fednek le. Saját fejlesztése a Generon D4RK, a tetőcserépbe integrált napelemes megoldás, amely ráadásul már a hagyományos terrakotta színben is elérhető, nem csak a megszokott feketében.

Gódi Attila, Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. ügyvezető igazgatója
Gódi Attila, Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. ügyvezető igazgatója

Bizonyos számítások szerint egy ember energiafogyasztásának 60 százaléka valamilyen módon az ingatlanához kapcsolódik, vagy annak felépítésén vagy a lakhatási fogyasztásán keresztül. Egy jó adottságú tetőn, 6t négyzetméter napelemmel megtermelhető egy lakó személyes éves fogyasztása, ezért semmiképp sem szabad kihagyni ezt a lehetőséget.

A 2022-ben begyűrűző energiaválság előtt a termelési költségük kb. 1%-át adta az energiaára, amely néhány hét alatt felment 10%-ra.

Bár a vállalat korábban is megvalósított energetikai beruházásokat, és 2030-ra a zéróemissziós működést tűzte ki célul, mégis nagyon gyorsan kellett lépnie. Elektromos targoncákat, bólyi telephelyükön meleg víz előállításra geotermikus energiát használnak fel. A napelemes beruházásaik „visszwattos” rendszerben működnek, vagyis amennyi megújuló energiát termelnek, azt el is kell fogyasztaniuk helyben. Ehhez át kellett alakítani a termelési időszakokat, és a napos órákhoz igazítani az energiaintenzív munkafolyamatokat. Kiegyenlítésre energiatárolókat is építenének, de az akkumulátortechnológiát még nem tartják elég kiforrottnak.

Címlapkép forrása: Portfolio

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
parlament budapest felhő nap duna