Az ázsiai Szilícium-völgy, ahol iPhone-t és Teslát is gyártanak
Globál

Az ázsiai Szilícium-völgy, ahol iPhone-t és Teslát is gyártanak

Portfolio
Tajvan egyre meghatározóbb szereplő a világgazdaság több területén is. A 23 milliós ország évek óta előkelő helyeken szerepel a globális versenyképességi rangsorokban, és részben fejlett IT-iparának, valamint egészségtechnológiai cégeinek köszönhetően kiemelkedő eredményeket tud felmutatni a koronavírus elleni harcban is. Az ázsiai ország budapesti nagykövete a Portfolio-nak elmondta: a következő években sokkal szorosabbra fűznék kereskedelmi és gazdasági kapcsolataikat a V4-országokkal, így hazánkkal is. Shih-Chung Liu szerint ugyanis most dől el, merre indulnak, és milyen hatékonyak lesznek a gazdasági együttműködések a koronavírus utáni világban.

Az elmúlt hetekben a nemzetközi IT-szaksajtó top témája volt a legújabb iPhone megjelenése: az Apple új készüléke komoly visszhangot váltott ki, sok elemző hosszú távon is nagy sikereket jósol a készüléknek és a gyártónak egyaránt. Sokan nem tudják, hogy a mindennap használt iPhone-jaikat tajvani cégek gyártják: a chipektől az akkumulátoron át egészen a kameráig, az akkumulátorig, vagy a készülék házáig. A Foxconn - amely már régóta működik Magyarországon, gyártási tevékenységet is végez – az Apple egyik legfontosabb gyártójának számít, és nem mellesleg a világ legnagyobb, úgynevezett szerződéses elektronikai gyártója.

A Tesla számára közel 30 tajvani vállalat számít alkatrészeket, többen vannak, mint a kínai vagy az indiai Tesla-beszállítók. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a cég ellátási láncának háromnegyedét tajvani vállalatok teszik ki.

A legismertebb tajvani IT-márkák:

  • Acer
  • ASUS
  • Delta Electronics
  • D-Link
  • Foxconn
  • HTC
  • MediaTek
  • MSI

Ha megnézzük, hogy milyen elektronikai eszközök vannak épp előttünk, mellettünk, akkor szinte biztos, hogy azoknak egy-egy elemét Tajvanon gyártották vagy tervezték. Az országban működő vállalatok jelentős piaci részesedéssel bírnak az infokommunikációs eszközök gyártásában, a chipektől és memóriáktól az LCD panelekig, az okostelefonoktól a laptopokig. A tajvani cégek a világ notebookjainak és tabletjeinek (vagy ezek alkatrészeinek) több mint 80 százalékát gyártják.

A 23 millió lakosú ország a világ 22. legnagyobb gazdaságának számít, kereskedelmi forgalmát tekintve pedig a 18.

Az ázsiai Szilícium-völgy

"Gyártási folyamatainak megbízhatósága és vállalatainak innovációs képessége miatt Tajvant meghatározó szereplőnek prognosztizálják az infokommunikációs technológiában, és más iparágakban a világjárvány utáni világban" - mondta a Portfolio-nak Shih-Chung Liu, Tajvan magyarországi nagykövete. Hozzátette: ipari szempontból a félvezető technológiák és anyagok gyártása jelentheti az újabb kitörési pontot. Tajvanon található ugyanis a világ legnagyobb félvezető-öntödéje. A TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) a világ vezető félvezető-gyártója és a globális öntödepiac közel felét tudhatja magáénak.

Shih-Chung Liu tajvani nagykövet
Shih-Chung Liu Fotó: Taiwan Trade Center

A nagykövet kiemelte, hogy a jelenlegi számok azt mutatják, Tajvan sikeresen védekezik a koronavírus ellen – ennek pedig komoly gazdasági súlya is van. Az országban a járvány kitörése óta mindössze 589 Covid–19-es megbetegedést regisztráltak, a páciensek közül heten haltak meg. A sikeres járványkezelést elsősorban a gyors és szakszerű óvintézkedéseknek, valamint az arcmaszkok széles körű használatának tulajdonítják. A Tajvanra utazóknak 14 napos karantént írnak elő a behozott fertőzések miatti újabb járványkitörés elkerülése céljából.

A kormányzat az IT-infrastruktúrát is hatékonyan építette be a védekezésbe: egy olyan online rendszert fejlesztettek, amely folyamatosan nyomon tudja követni a maszkok beszerzését és szétosztását, így a lehető leggyorsabban tudnak maszkokat kiosztani az állampolgároknak. Ráadásul az országban működő egészségtechnológiai cégek is gyorsan reagáltak a kihívásokra, például új típusú védőruházatot fejlesztettek és gyártottak nagy mennyiségben, de felgyorsították az érintés nélküli hőmérők, a légtisztító berendezések, vagy az UVC-fertőtlenítők fejlesztését is.

„A genfi ​​székhelyű Világgazdasági Fórum (WEF) 2019-es éves globális versenyképességi jelentésében Tajvant a világ 141 gazdasága közül a 12. helyre sorolta. A szervezet Németországgal, az Egyesült Államokkal és Svájccal együtt a világ „négy szuperinnovátorának” minősített minket ”- tette hozzá Shih-Chung Liu.

A nagykövet elmondta: most azon dolgoznak, hogy hatékonyan működhessen együtt Magyarország és Tajvan a pandémia utáni piaci folyamatokban.

„Úgy látjuk, hogy Magyarország gyártási és innovációs szempontból nagyon megerősödött az elmúlt években, olyan fontos ágazatokban, mint az autóipar és az elektronika. Tajvan és Magyarország számos területen tud partnerként együttműködni, például az elektromos autók alkatrészeinek fejlesztésében, az ipar 4.0 és a digitális gazdaság témakörében”- véli a nagykövet. A már említett Foxconn például nemrég elindított egy olyan technológiai platformot, amelynek célja, hogy segítse az elektromos járműgyártókat a költségek csökkentésében és az új modellek gyorsabb bevezetésében.

Tajpejben úgy látják, a koronavírus nyomán kialakult globális gazdasági helyzet arra késztette a kormányokat és multinacionális vállalatokat, hogy rövidítsék az ellátási láncokat, és csökkentsék saját gazdasági függőségüket, azaz lehetőleg ne egyetlen országra vagy beszállítóra támaszkodjanak. Tsai Ing-wen tajvani elnök a szeptemberi európai-tajvani befektetési fórumon arra szólította fel az Európai Unió tagállamait, hogy vizsgálják meg a tajvani kereskedelmi és befektetési lehetőségeiket. Az EU tajvani képviselete is változást sürget, és a „Go Europe!” elnevezésű programmal próbálja ösztönözni a tajvani cégeket európai üzleti együttműködésekre.

Shih-Chung Liu szerint az európai piacok fejlesztéséhez a tajvani vállalatoknak újjá kell építeniük az ellátási láncot, és a V4 országok ebből a szempontból ideális partnernek számítanak: „Tajvan együttműködésre törekszik Magyarországgal az innovatív növekedési lehetőségek megtalálásában, különösen az infokommunikácós és az egészségügyi szektorban”.

A cikk megjelenését a Taiwan Trade Center támogatta.

Címlapkép: Getty Images

Holdblog

Félrealkalmazkodunk

Az alkalmazkodás maga az élet. Mi sem vagyunk ez alól kivételek, ugyanakkor a szellemi képességeink és az erős technológiánk...

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ők a leggazdagabb magyar nyugdíjasok
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
ukrajna háború frontvonal percről percre frissítés tudósítás