Világok harca: mi áll a német gazdatüntetések mögött?
Globál

Világok harca: mi áll a német gazdatüntetések mögött?

Szerte Németországban zajlanak az egyre látványosabb, sőt, egyre dühösebb gazdatüntetések december óta, amelynek legújabb fejezete a tegnap kezdődött egyhetes erődemonstráció. A nagyvárosokban és fontosabb utakon traktoros blokádokkal, sőt, időnként jelentős mennyiségű hígtrágya szétlocsolásával és kisebb összecsapásokkal tarkított, egyre balhésabb megmozdulások közvetlen oka a mezőgazdasági dízel-támogatások csökkentésére és az agrárgépek utáni gépjárműadó-mentességre irányuló kormányzati terv. Az eredetileg bejelentett megszorításokon ugyan enyhített a kormány, ám a tüntetések nem csitultak. Amellett, hogy az ellenzéki politika, különösen az AfD is tüzeli a gazdákat, lényegesen többről van szó, mint a mégoly jelentős kedvezmények féltéséről, vagy politikai kommunikációról. A német gazdatársadalom régóta érzi úgy, hogy a mezőgazdaság nem kapja meg a baráti hozzáállást a kormányzat részéről, és mintegy közellenségként van beállítva, amelyhez rögtön lehet nyúlni, ha megszorításokról van szó.

Hétfő óta teljes erőbedobással zajlanak a gazdatüntetések Németországban, amelyek előzményeként már látványos demonstrációk sorára került sor decemberben is több német nagyvárosban. A most egy hétre tervezett blokád azonban a korábbiaknál is nagyobb szabású akció, amely lényegében egész Németországra kiterjed és már a termelők, valamint a rendőrök közötti kisebb összecsapásokról is érkeztek hírek. A tüntetések során utakat, kereszteződéseket zártak le a gazdák a traktorokkal és látványos fotók érkeztek a német nagyvárosok sugárútjain sorakozó mezőgazdasági gépek százairól.

Eurómilliárdokat kellene összegereblyézni

Mint a Reuters nemrégiben megjelent összefoglalójában emlékeztet: a tüntetéssorozat közvetlen oka Németország gyengélkedő gazdaságában és az erre adott kormányzati válaszokban keresendő. Európa legnagyobb gazdasága tavaly a leggyengébb volt a nagy euróövezeti társai között, mivel a magas energiaköltségek, a gyenge globális megrendelések és a rekordmagas kamatlábak kivették a részüket.

A Nemzetközi Valutaalap előrejelzése szerint Németország lesz az egyetlen olyan G7-gazdaság, amely 2023-ban zsugorodik, és a növekedés 2024-ben 0,9%-kal várhatóan jóval a fejlett gazdaságok 1,4%-os átlaga alatt marad.

A kormányzat az ennek eredményeként létrejött meglehetősen masszív, mintegy 17 milliárd eurós finanszírozási hiányt eredetileg hitelfelvétellel próbálta volna kezelni, ám novemberben közbeszólt Németország alkotmánybírósága, amikor elvetette a 2024-es költségvetési terveket. Nem volt mit tenni, a német vezetésnek a hiány pótlására új megoldásokat kellett találni, amely megosztó vitákat eredményezett.

Scholz hárompárti koalíciója végül decemberben jelentette be a 2024. évi költségvetési tervezet főbb pontjairól szóló megállapodást.A már így is késésben lévő új költségvetés keretében többek között a német kormány a gazdák egyes kedvezményeihez is hozzányúlt volna.

Ennek keretében

  • A mezőgazdaságban is felmerült a gépjárműadó terve, vagyis a traktorok és egyéb agrárgépek után meg kellene fizetniük a gazdáknak a közterhet, jóllehet eddig mentesültek ezalól.
  • A kormány eltörölte volna azt a kedvezményt is, amely szerint a termeléshez használt dízel üzemanyag adóterheinek nagy részét visszaigényelhetik a gazdák.

900 millió euró a tét

A gazdálkodók szerint a kormány tervei szerint két adókedvezmény megszüntetése kifejezetten rosszul érinti őket, hiszen ezekkel jelenleg évente mintegy 900 millió eurót takarítanak meg. A termelők anyagi pozícióját lényegesen rontó elképzelések ellen tehát azonnal tiltakoztak a német gazdákat képviselő szervezetek és már decemberben látványos akciókra került sor. Ezek a tüntetések nem csupán traktoros felvonulások voltak, jóllehet már ezek is képesek jelentős közlekedési fennakadásokat okozni és meglehetősen direkt módon jelzik a termelők elégedetlenségét.

A tiltakozók ezen felül azonban kifejezetten kellemetlen, néha agresszív lépésektől sem riadtak vissza, például a nyílt utcára, középületek elé borították a szalmát, sőt, nem egy esetben hígtrágyát is nagy mennyiségben locsoltak szét az utcákon.

A kompromisszumos javaslat sem segített

A kormányzat azzal próbált meg kompromisszumot kötni, hogy hangsúlyozta:

a bejelentés szerint a kedvezményeket idén 40, 2025-ben és 2026-ban pedig 30 százalékkal csökkentenék. 2026-tól viszont ezzel teljesen megszűnne az agrárdízel-támogatás, a megoldás tehát így sem elfogadható a gazdák számára.

A német termelőket képviselő szakmai szervezet, a Német Gazdaszövetség (Deutscher Bauernverband - DBV), mint a megmozdulások főszervezője azzal érvel, hogy a gazdáknak így a 2022-es energiaválság után üzemanyag-problémákkal kellene szembenéznie.

A szervezet elnöke szerint a szóban forgó változtatások nem elegendőek.

"Ez csak az első lépés lehet. Álláspontunk változatlan: mindkét csökkentési javaslatot le kell venni az asztalról" - mondta Joachim Rukwied.

Itt egyértelműen az ágazatunk jövőbeli életképességéről is szó van, és arról, hogy egyáltalán kívánatos-e még a hazai élelmiszertermelés.

Rossz helyen kezdik a spórolást?

A konkrét intézkedéseken túl a termelőknek tehát az értékválasztást tekintve is problémájuk van a kormányzati elképzelésekkel: gyakori vélemény körükben, hogy általában elfogadhatatlan a mezőgazdaság pozícióinak megsértése a költségvetési szigor keretében. Jól fejezi ki ezt egy tüntető által vezetett traktorra tett molinó felirata is, amelyen az állt: „Rossz helyen kezditek a spórolást”.

A tüntetések intenzitása tehát nemhogy csillapodott volna, inkább erősödött. A feldühödött gazdák a napokban odáig merészkedtek, hogy megpróbálták megrohamozni a kompot, amelyen Robert Habeck alkancellár múlt heti nyaralásából visszatért. Habeck tegnap videoüzenetben figyelmeztetett arra, hogy a gazdák tiltakozási jogát szélsőséges csoportok kihasználhatják. Hozzátette:

Puccsfantáziákat tartalmazó felhívások keringenek, szélsőséges csoportok alakulnak, és nyíltan mutogatják az etnikai-nacionalista jelképeket.

Rárepült a pártpolitika is

Tény, hogy a szélsőjobboldalinak tartott Alternatíva Németországért (AfD) párt alig leplezetten igyekszik politikai színezetet vinni a megmozdulásokba, és azon túl, hogy támogatja a gazdákat törekvéseikben, egyenesen a kormányzattal szembeni általános elégedetlenségnek tudja be a tüntetéseket. A felvonuló traktorokon a szlogenek mellett rendre feltűnnek az AfD plakátjai és jelképei is.

Mint a Deutsche Welle beszámolójában megjegyzi: a szélsőjobboldali aktivisták olyan platformokon álltak a gazdák tiltakozása mögé, mint a Facebook, a TikTok és az X. És úgy tűnik, hogy a kommentjeik szándékosan szítják a lángokat.

A szélsőjobboldali populista Alternatíva Németországért (AfD) párt számos közösségi médiacsatornáján felhasználja a tiltakozást arra, hogy támadja a kormányzó balközép koalíciós kormányt, amelyben a szociáldemokraták (SPD), a Zöldek és a neoliberális Szabad Demokraták (FDP) vesznek részt, és szolidaritását fejezi ki a mezőgazdasági dízelek támogatásának csökkentése ellen tiltakozó gazdákkal. Björn Höcke, az AfD prominens türingiai vezetője felhívást tett közzé a Facebookon: "Polgártársaim, találkozzunk az utcán!" Höcke korábban neonáci felvonulásokon vett részt, és egy bírósági ítélet szerint fasisztának minősíthető.

A párt számítása, úgy tűnik, kifizetődőnek bizonyul: Az AfD jól szerepel a közvélemény-kutatásokban, és úgy tűnik, hogy a 2024 szeptemberében esedékes választások után három keletnémet tartományban a legerősebb párt lesz.

A termelők maradnának szakmai alapokon

A tüntetésekkel kapcsolatban ráadásul a leghangosabban nyilatkozó szélsőjobboldali aktivisták között van Martin Sellner, a szélsőjobboldali Identitárius Mozgalom vezetője, aki rasszista világnézetet vall, és háborúra szólít fel az iszlám és a bevándorlás ellen Németországban. Mindez jól jelzi, hogy a tüntetések ma már lényegesen többről szólnak, mint a gazdák egyes kedvezményeinek elvonásáról.

A Reuters megjegyzi: a miniszterek és a belügyi hírszerzés vezetője arra figyelmeztetett, hogy a szélsőjobboldaliak megpróbálhatják kihasználni a tüntetéseket. A Spiegel német lap szerint több szélsőjobboldali csoport, köztük a Haza és a Harmadik Út tagjai is részt vettek egy berlini nagygyűlésen, ahogyan az AfD tagjai is. Drezdában a közösségi médiában közzétett videófelvételen a Szabad Szászország szélsőjobboldali párt zászlóit viselő emberek összecsapnak a rendőrökkel.

Stephan Kramer, a türingiai belügyi hírszerző ügynökség vezetője - egyike annak a három keleti tartománynak, ahol az AfD az idei választásokon valószínűleg győzelmet arathat - azt mondta, hogy a szélsőjobboldaliak stratégiája a tüntetések eltérítése. A múltban "folyamatosan és következetesen megpróbáltak beszivárogni a legitim polgári tiltakozás minden formájába" - mondta Kramer a Handelsblatt című gazdasági napilapnak, példaként említve a 2015-ös migránsáradatot és a COVID-19 járványt.

Német Gazdaszövetség (DBV) ugyanakkor igyekszik a tiltakozások szakmai jellegét hangsúlyozni, Joachim Rukwied elnök kifejezetten figyelmeztetett arra, hogy a szélsőjobboldali aktivisták ne használják fel a tüntetéseket saját céljaik elérésére.

Nem túl népszerű az agrárminiszter

A kormányzat a tüntetések közepette tehát szorult helyzetben van, hiszen kompromisszumosnak szánt módosításai sem tudták elvenni a tiltakozások élét. Cem Özdemir mezőgazdasági miniszter ugyan ígéretet tett arra, hogy figyelembe veszik a gazdák véleményét, és az eredeti elképzelések módosításával kapcsolatban kijelentette:

közösen találtunk egy olyan megoldást, amellyel elkerülhető, hogy a mezőgazdasági és erdészeti ágazatra aránytalan teher ne háruljon.

Özdemir szavai ugyanakkor már régóta nehezen találnak utat a gazdatársadalomba. A török származású, zöldpárti, bevallottan vegetáriánus mezőgazdasági miniszter elfogadottsága enyhén szólva sem jellemző a termelők köreiben. Az ellenszenv nem Özdemir – Németországban egyébként rendkívül elterjedt - étrendjének és származásának szól, sokkal inkább annak, hogy a tárcavezető – pozíciójához képest szokatlanul - az elmúlt években többször is az agráriumot a legfőbb környezetszennyező ágazatként festette le megszólalásaiban, és különösen az állattartást illette kritikával.

A német gazdák tiltakozása közvetlenül tehát valóban a szóban forgó kedvezmények elvonásáról szól, ám ennél mélyebb sérelem is meghúzódik mögötte. Németország termelői, valamint gazdaszervezetei régóta hangot adnak annak a véleményüknek, hogy a mezőgazdaság megítélése alapvetően hibás a német politikában.

Úgy érzik, az agrárium gyakorta környezetszennyező közellenségként, indokolatlan juttatások kedvezményezettjeként tűnik fel, amely igazságtalanul kerül első helyre a költségvetési szigor időszakában.

Címlapkép forrása: Matthias Balk/picture alliance via Getty Images

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egy egész fegyvernemnek kell szembenéznie az új trónkövetelővel: bemutatkozik az RHC-155
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
palesztina