Ingatlan

Panelkirályok - Legdrágább luxuspanelek listája

Portfolio
Magyarországon a legutóbbi statisztikák szerint mintegy 550 ezer panellakást tartottak nyilván. A jellemzően lakótelepi környezetben lévő tömeglakások megítélése rendkívül változó a társadalmon belül, mindenestre a piaci árakon keresztül megkülönböztethetünk kedvelt és drágább, avagy olcsó környékeket. Mostani vizsgálatunkban kimondottan a legdrágább értékesítés alatt álló panellakásokat igyekeztünk megtalálni a piacon.
Ahogy az általánosan a lakásárakra is igaz, a panelpiac kínálatában is a legmagasabb kínálati árakkal és négyzetméterárakkal Budapesten találkozhatunk. A fővároson belül jellemzően azokat a lakótelepi panellakásokat kínálják a legmagasabb négyzetméteráron, amelyek a jelenleg mélyponton lévő lakáspiacon közkedveltnek számítanak. Így a fajlagosan legdrágább lakótelepi panellakásokat elsősorban a II., XII., a XI., XIII., és a III. kerületekben találhatjuk. Sokak számára érdekes lehet, de panellakások nem csak a jól ismert nagy lakótelepeken épültek, hanem többek között a magas árairól és exkluzív magánrezidenciáiról ismert XII. és a legmagasabb lakásárakkal rendelkező II. kerületekben. Manapság is itt, a II. kerületben árulják a hivatalos adatok szerint legdrágábbnak számító, panelnek minősülő lakást, mintegy 49,5 millió forintért. Ez a lakás pedig nem csak kínálati árában a legdrágább panellakás, de négyzetméterenkénti 471 ezer forintos árával ez ma a nagybetűs álompanel.

Az interneten elérhető hirdetéseket szemezgetve szinte lehetetlen a valóságot tükröző listát készíteni a legdrágábbnak számító panellakásokról, mivel annak ellenére, hogy a hirdető oldalak kivétel nélkül adnak arra lehetőséget, hogy az ingatlanokat feltöltők panelként hirdessék az adott lakást, ezt nem mindenki teszi meg, sőt akad olyan is, aki nem panelekből épült lakást is panelként hirdet. Listánk összeállításához elsődleges forrásként a három legnagyobb ingatlanközvetítő saját adatbázisát, illetve az ingatlan.com találatait használtuk, megjelölve a kisebb irodákhoz tartozó ajánlatokat. Nagyobb, sőt szinte megoldhatatlan gondot jelent minden lakáskereső számára az a tény, hogy egyes "profi" közvetítők egyértelműen panellakásokat téglaépítésűként töltenek fel az adatbázisokba. A legnagyobbnak tartott hazai internetes lakáskereső portálon található megannyi multiplikáció (egy ingatlan két, három esetenként akár tíz alkalommal is szerepel a portálon), az azonos lakásokhoz tartozó eltérő alapterületek, szobabeosztások után az, hogy panel vagy tégla a kiszemelt lakás falazata, már igazán csak részletkérdésnek számít a zavaró környezetben. Összeállított listánkon több olyan lakás is szerepel, melyet kettő vagy annál több oldalon is a legdrágábbak között találtunk meg, ezek közül azt vettük figyelembe, amelyiket magasabb áron kínálják, mivel az összeállítás a legdrágább panellakásokról szól, ám tényleges vásárláskor érdemes az olcsóbb forrást felkeresni, kivétel, ha a magasabb ár ellenére a szimpatikusabb fotóval rendelkező ügynököt, avagy valamilyen "ingyenes" plusz szolgáltatást nyújtó közvetítő céget választjuk.

A listánkba bekerülő 23 lakás közül 8-at, vagyis több mint a harmadát a III. kerületben hirdetik, kettőt leszámítva mind a Pók utcai, avagy másik nevén a Római lakótelepen. Egy-egy lakással sikerült a listára kerülnie a IV. és a VIII. kerületeknek, három lakással a XI., illetve két-két lakással a II., és a XII. kerületeknek, illetve a listánkon a második legtöbb luxus panellakást kínáló kerületként a XIII. kerületnek, a maga négy ajánlatával. Összeállításunkban a legolcsóbb lakásokat 19,9 millió forintért kínálják, míg a legdrágábbakhoz több mint 40 millió forint környékén juthatunk hozzá. Négyzetméterárukat tekintve 230 és 470 ezer forint között mozognak a publikus adatok alapján számított fajlagos értékek, amik egyes esetekben megközelítik, sőt jelentősen meg is haladják az adott környék átlagosnak mondható lakás négyzetméterárait.

Különlegességnek számítanak, azonban a listánkba nem kerültek be, a panelházak tetőtér beépítései, ahol tulajdonképpen új építésű lakásokat hoznak létre a panelházak tetején. Ezeknek a lakásoknak az ára több esetben is meghaladja akár a 30 millió forintot is, ám ezeket nem tekintettük egyenrangú versenytársaknak a klasszikus panellakásokkal.

Panelkirályok - Legdrágább luxuspanelek listája
Összeállításunk tájékoztató jellegű, a hirdetési adatokon alapul, így esetenként a valóságtól eltérő adatokat tartalmazhat

Az álompanelek

Az ország legdrágább panellakása nem máshol, mint a II. kerületben, az Őzgida utcában található. A szűkszavú hirdetésből annyi derül ki, hogy a 2+1 félszobás lakás belső kétszintes, cirkófűtéses, valamint franciaerkéllyel és saját hátsó kerttel rendelkezik, így egyből rájöhetünk, hogy egy földszinti ingatlanról van szó. A közel 50 millió forintért azonban nem csak az ország legdrágább álompanelének lehetünk új urai, hanem még egy zárt garázs fölött is gyakorolhatja tulajdonosi jogköreinket.


Panelkirályok - Legdrágább luxuspanelek listája

A XII. kerület legmagasabb négyzetméteráron árult panellakása a hirdetés szerint a Svábhegyen, a Fülemile úton, a budapestiek által közkedvelt hétvégi kirándulóhelytől, a Normafától párszáz méterre található. A már árcsökkentett, 62 négyzetméteres, 450 ezer forintos négyzetméterárú lakás árát ma 27,9 milliótól kezdhetjük el lefelé alkudni. A 2+1 félszobás, második emeleti, felújított lakásban konvektoros gázfűtést találunk (ahogy az a képen is jól látható). A lakás adatlapja szerint a társasház 1980-as építésű és a rendkívül egészséges környezet miatt légúti betegséggel küzdőknek, valamint stresszes életmódot élőknek kimondottan ajánlják megvételre.


Panelkirályok - Legdrágább luxuspanelek listája
Forrás:ingatlan.com

A XII. kerület legdrágább panellakás azonban 27,9 milliónál jóval magasabb áron kezdi a licitet. A CDC Ingatlan kínálatában is megtalálható mártonhegyi luxuspanelért 44 millió forintot kér az ügynökség és a tulajdonos közös ajánlatukban. Többek között ez is egy olyan lakás, amit akár négy különböző változatban feltöltve is megtalálhatunk az ingatlan.com oldalán, ám köszönhetően a szakmai tapasztalatunknak és szemfülességünknek a saját listánkba csak egyszer szerepeltetjük.


Panelkirályok - Legdrágább luxuspanelek listája

A 44 milliós sorházi panellakás 120 négyzetméteres, 3 hálószobás, dupla komfortos, felújított, szigetelt, saját előkerttel és egy különleges intim hátsó kerttel rendelkezik. A környék természetesen csendes és nyugodt, miközben BKV-val is kiválóan megközelíthető. További értéknövelő tényező, hogy maradandó ingóságként a Whirpool gépekkel felszerelt Ikea konyhát, valamint beépített szekrényeket az új lakó megtarthatja.

A teljes lista és Újbuda egyik legdrágább panellakása Sasadon, a Gazdagréti lakótelep szomszédságában, a Radóc utcában keresi új gazdáját. A 88 négyzetméteres, jó állapotú, duplakomfortos panellakást 36,5 millióért árulják, ám az ajánlat tartalmaz egy 35 négyzetméteres beépíthető tetőteret is. A lakás fajlagos ára rendkívül magasnak mondható 414 ezer forint, ám ha beleszámoljuk a hozzá tartozó két gépkocsibeállót, illetve a két darab 14 négyzetméteres különálló tárolót, akkor már mindjárt jobb szájízzel teszünk ajánlatot az eladónak.


Panelkirályok - Legdrágább luxuspanelek listája


A Pók utcai lakótelep bár nem tud sem kínálati árban, sem négyzetméterárban versenyezni a II. kerületi, a hegyvidéki, illetve az újbudai ajánlatokkal, mindenképpen figyelemre méltó, hogy hat lakással is fel tudott kerülni a luxus panellakások listájára. A budapesti lakótelepek összegzésében régóta előkelő helyen szereplő Pók utcai lakótelep legdrágább lakásait 20 és 27 millió forint között árulják, ami négyzetméterenként 250-335 ezer forintot jelent. A környék megítélését nagyban segíti, hogy a budai oldalon, és a vízparthoz közel helyezkedik el, jó közlekedéssel és tömegközlekedéssel rendelkezik, valamint a hasonló lakótelepekhez képest jóval élhetőbb és alacsonyabb a beépítése.


View Larger Map

Pesti panelkirályok

Ha panellakás, akkor Pesten egyértelműen a XIII. kerület az úr. A legdrágább panellakások listáján szereplő hét pesti ingatlanból öt található az egyik legnépszerűbb lakáspiaci lokációnak számító XIII. kerületben. Az adatok szerint két lakás az újlipótvárosi Katona József utcából, három pedig Vizafogóról került ki. Az itteni exkluzív panellakások 21 és 29 milliós kínálati árak között mozognak, és négyzetméteráruk is rendkívül eltérő, hiszen 240 ezer forinttól közel 390 ezer forintig is szóródnak. A következő fotókon a közel 29 millió forintos Katona József utcai (első kép), illetve a 27 milliós Párkány utcai (második kép) panellakások egy-egy "imidzsképét" láthatják.

Panelkirályok - Legdrágább luxuspanelek listája


Panelkirályok - Legdrágább luxuspanelek listája
A lakáspiaci legekhez viszonyítva igazán drága panellakást már csak azért sem találunk, mert egyfelől az ilyen típusú lakásoknak az alapterülete 98 százalékban 80 négyzetméternél kisebb, összenyitott lakások pedig viszonylag ritkán fordulnak elő a piacon. Bár a panel-rehabilitációs programoknak köszönhetően egyre élhetőbbek és fenntarthatóbbak ezek a lakások, a köztudatban még mindig erősen él az iparosított technológiával készült tömbökkel szembeni előítélet. A másik jelentős probléma, legalábbis ami a magas árakat érinti, hogy a teljes állományhoz képest rendkívül kevés új panellakás épül, ami a minőség általános romlásával, illetve az árak csökkenésével jár. Így nyugodtan mondhatjuk, hogy a mai lakáspiacon 20 millió forintnál magasabb áron kínált panellakások már igazán luxusnak számítanak.

Panelkirályok - Legdrágább luxuspanelek listája
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
zelenszkij public domain