Ingatlan

Elmarad a hatalmas robbantás Budán

Újabb híreket szivárogtatott a mára már kiürített, egykori minisztériumi épület lebontásával és a várható fejlesztésekkkel kapcsolatban a II. kerületi önkormányzat hivatalos lapja, a Budai Polgár. A terület hasznosítására létrehozott Millenáris Széllkapu Kft. pedig közzétett egy ötletpályázati kiírást is, amin bárki részt vehet. Információk szerint a gyors eredményt hozó robbantás helyett, egy 5-6 hónapig tartó bontással tűntetik el a területen található épületeket, amivel az önkormányzati választások környékén végezhetnek. Jóval lassabb lesz a munka, de kisebb (a politikai és a műszaki) rizikó. És most már az is biztosnak mondható, hogy nem lesz Mammut 3, ha esetleg ez még valakit lázban tartott volna.
A történet

Közel egy éve, 2013 februárjában számolt be a II. kerület hivatalos lapja arról, hogy a kormány állásfoglalt az egykori Gazdasági Minisztérium épületének eltüntetéséről, és a helyén közparkot alakítanak ki. Majd alig egy hónappal később (március 19-én) már a Magyar Közlönyben jelent meg a hivatalos határozat arról, hogy a Margit körút 85-87. alatt található ingatlanon közparkot kell létesíteni, aminek egyértelmű következménye a telken található épület(ek) elbontása is.

Az épület történetéről alábbi cikkünkben bővebben is olvashat.Ma még ez látszik


Elmarad a hatalmas robbantás Budán
Forrás: Google Maps
Teltek a hetek és hónapok, miközben folytak a háttérmunkálatok, az előkészítés, a jogi dolgok, az épület teljes kiürítése és minden, amire egy rendes bürokráciában szükség van. 2013. decemberében jött egy újabb kormányhatározat, amiben az állam átadta az ingatlanok tulajdonjogait (a bontási feladatok végrehajtása, a terület rendezése és hasznosítása érdekében) az újonnan alapított, és az MNV (Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.) 100%-os tulajdonában lévő, Millenáris Széllkapu Nonprofit Kft.-nek.

A Széllkapu, melynek ügyvezetője Halmai Zoltán, tehát átvette a terület és a munkálatok irányítását.

Az ügyvezető a Budai Polgárnak adott interjújában úgy nyilatkozott, "A híradások 2013 márciusában csak a minisztériumi épületről szóltak, de ezen a területen áll három másik épület is, ezenkívül a tulajdonviszonyokat is rendezni kellett. Mostanra az adminisztratív és a hatósági ügyek lezárultak: az ott működő cégek és szervezetek kiköltöztek, a bontási engedélyt megkaptuk, január első felében megkezdjük a bontásra vonatkozó beszerzési eljárást. Reményeink szerint az első negyedévben megkezdődhetnek a munkálatok, amelyek során az ingatlanon található épületeket lebontják."A mélygarázs létesítésével, hiszen a tervek között ugye ez is szerepel, kapcsolatban Halmai azt mondta a lapnak: "Láng Zsolt polgármester úr a legutóbbi találkozónkon megerősítette azt az elvárást, hogy a közpark kialakításával párhuzamosan a felszín alatt épüljön egy nagyobb mélygarázs a felmerülő parkolási gondok enyhítésére. A projektnek erre a részére - ha lehetséges - uniós forrást igyekszünk majd felhasználni". Ezt egyébként maga a kormányhatározat is előírja, így valamilyen javaslatot mindeképp szükséges a vezetőknek letennie az asztalra a lehetséges megvalósítással és az uniós források elérhetőségével kapcsolatban.

Nem lesz látványos robbantás

Az interjúban Halmai kitért a bontás technikájára is. Az elmondása alapján a szomszédos utcákban lakók érdekeinek szem előtt tartása vezetett ahhoz a döntéshez, amellyel végül nem a látványos, egyedi, gyors, ám nagy zajjal és porral járó robbantásos technológiát választották, hanem a lassabb, de a környéken élő szavazók számára könnyebben elfogadható bontást.

Az érintett épületek A területen nem csak a minisztérium épülete áll: itt található a Ganz egy régi irodaépülete (2200 nm), valamint az egykori gyár 2 ipari épülete: az M jelű csarnok (5000 nm) és az L jelű egykori melegpörgető épülete (1200 nm).


View Larger Map

Az első igazi magyar panelbontásról szóló cikkünket az alábbi linken érhetik el.A tervek szerint, a két ütemben megvalósuló bontás első, 2-2,5 hónapig tartó fázisában a belső részeket és épületgépészeti berendezésket bontják el, ami a környék járókelői számára nem lesz különösen látványos munkafolyamat, vagyis nem fogjuk úgy érzékelni, mintha ténylegesen zajlanának a bontási munkálatok. Majd ezt követi a második szakasz, amelyben a vasbeton-szerkezetet mintegy 3 hónap alatt tervezik eltüntetni.

Mi is megkerestük a Széllkapu Kft.-t, valamint Halmai Zoltánt a kérdéseinkkel. Szerettük volna megtudni, hogy várhatóan milyen összeget emészt majd fel a bontás, és mekkora lehet az árkülönbség a robbantásos és a bontásos technológia között, ám a kérdéseinkre csak a pályázatok elbírálása után kaphatunk majd választ.

Ötletpályázat

A bontási munkálatok előkészítése mellett, és azzal párhuzamosan zajlik majd a terület újjáélesztésében elsődleges fontosságú ötlet és tervpályázat is. A pályázat tárgya a Margit körút-Kis Rókus utca-Fény utca-Mammut II. bevásárlóközpont által határolt tömb hasznosítására vonatkozik. Az ötletek két kategóriában, "A" (bárki), "B" (építészeti) várják, a győzteseket pedig természetesen díjazzák is. Leadási határidő 2014. február 24., úgyhogy az érintetteknek tessék belehúzni, hogy megfelelően átgondolt ötletek szülessenek.

A rehabilitálandó terület


Elmarad a hatalmas robbantás Budán
Forrás: Google Maps
A pusztuló, esztétikáját tekintve rendkívül megosztó (a többség szerint leginkább csúnya, bár egyesek talán látnak benne némi építészeti értéket), de elsősorban a környezetre és a környéken élők és járók egészségére káros hatással lévő épületmonstrum elpusztítása még az oly sokak szemét bántó körúti pusztulás visszafordításának is lehet egyfajta szimbóluma, lépcsőfoka. A minimális pénzügyi forrást, és ennek megfelően csak látszat megoldást jelentő (ám mindképp hasznos és előremutató) üzletfrontok kiplakátolása után, most egy igazán jövőbemutató lépés valósul majd meg, aminek várhatóan a környék üzletei, lakói is komoly hasznát láthatják majd, és talán a régóta pusztuló kirakattal rendelkező, egykori kalapos mester boltja is új erőre kap. Nem mellékesen pedig a fejlesztés környzeténben lévő lakások ára, és értékesíthetősége is várhatóan pozitív irányt vesz majd.
RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Kiszámoló

Fizessenek a szegények

A múlt század közepén a legtöbb országban a cégek voltak az egyik legjelentősebb adóbefizetők, a teljes adóbevétel 30-40%-a a cégek jövedelméből származott. Egy másik forrás a gazdagok j

Holdblog

Vége a luxusóra-őrületnek?

A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid válasz az, hogy közel sem. A 2022-es esztendőhöz képest... The post Vége a luxusóra-őrül

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Az infláció felfalja a megtakarításainkat - Hogyan védekezzünk ellene?
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
primark üzlet divat fashion forrás primark