FONTOS Megszereztük az sms-t, amivel a magyar bankkártyákat csapolják - Erre kell nagyon figyelni!
Ingatlan

El sem hiszed, melyik ma a világ legnagyobb beruházása

Portfolio
A világon egyidőben számos óriásberuházás zajlik, melyek között repülőterek, hatalmas gátak, metróépítések egyaránt szerepelnek. Bár az összehasonlítás nem könnyű, hiszen egymástól teljesen eltérő projektekről van szó, a The Balance Small Business cikke alapján megnéztük, melyik lehet ma a világ 10 legnagyobb beruházása. Az összehasonlítás alapja a beruházás tervezett költségvetése, jóllehet ez menet közben gyakran változik, a nagyságrendet és az egyes projektek jellegét mégis jól mutatja.

1 2 3

10-7..

10.

Jubail II - Szaúd-Arábia A Jubail nevű iparvárost az 1970-es években alakították ki Szaúd-Arábiában, aminek 2014-ben kezdték el felhúzni a második ütemét. A tervek szerint a városrész, 2024-es átadásakor 100 különböző ipari üzemnek ad majd helyet, többek között a világ egyik legnagyobb sólepárlója, valamint egy napi 350 ezer hordó kapacitású olajfinomító is itt lesz. Az építkezés teljes költsége 11 milliárd dollár.

El sem hiszed, melyik ma a világ legnagyobb beruházása
Forrás: Shutterstock

9.

Nemzetközi repülőtér - Peking Kína fővárosának globális felértékelődésével ugrásszerűen nő a város légiforgalma is. A jelenlegi repterek pár éven belül nem lesznek képesek kiszolgálni a hatalmas utasmennyiséget, ezért 2014-ben a város egy új - 7 kifutópályával rendelkező - nemzetközi repülőtér építésébe kezdett. A projekt befejezése 2025-ben várható, a reptér kapacitása pedig 100 millió utas lesz évente. A Zaha Hadid által tervezett utasterminál a legnagyobb lesz a világon, az építkezés teljes költsége pedig eléri a 13 milliárd dollárt.

El sem hiszed, melyik ma a világ legnagyobb beruházása
Forrás: Shutterstock

8.

Crossrail - London 42 kilométer hosszú és 40 állomásból áll majd a brit fővárosba tervezett föld alatti vasút. Az építkezést 2009-ben kezdték és több ütemben adják át. Az első vonatok 2019-ban indulhatnak el, a végleges átadást eredetileg 2020-ra mondták, de feltehetően valamennyit csúszás ebben is lesz. A projekt költségvetése eléri a 23 milliárd dollárt.

El sem hiszed, melyik ma a világ legnagyobb beruházása
Forrás: Shutterstock

7.

Great Man-Made River - Líbia Líbia 1985 óta dolgozik a "Great Man-Made River" (GMR) projekten, ami a legnagyobb öntözési projekt a világon. Az átadásával 350 ezer hektárnyi területet lehetne öntözni, és elérhető ivóvizet biztosítana az ország városi területei számára. A projekt átadását 2030-ra tervezik, költségvetése pedig 25 milliárd dollár.

El sem hiszed, melyik ma a világ legnagyobb beruházása
Forrás: Shutterstock
Ez a cikk folytatódik
1 2 3
bull vs bear
orosz ukrán háború konfliktus katona harcjármű páncélos erősítés vasút stock
gázkészülék gázszivárgás gáz

Holdblog Medvepiaci hangulat

A Goldman Sachs (GS) arra számít, hogy a 10 éves amerikai állampapír-hozamok egészen 2024 végéig 4 százalék feletti...

Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Könyvelő munkatárs

Könyvelő munkatárs
2022. november 30.
Agrárszektor Konferencia 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
raktárak ipari park