Ingatlan

El sem hiszed, melyik ma a világ legnagyobb beruházása

Portfolio
A világon egyidőben számos óriásberuházás zajlik, melyek között repülőterek, hatalmas gátak, metróépítések egyaránt szerepelnek. Bár az összehasonlítás nem könnyű, hiszen egymástól teljesen eltérő projektekről van szó, a The Balance Small Business cikke alapján megnéztük, melyik lehet ma a világ 10 legnagyobb beruházása. Az összehasonlítás alapja a beruházás tervezett költségvetése, jóllehet ez menet közben gyakran változik, a nagyságrendet és az egyes projektek jellegét mégis jól mutatja.

1 2 3

10-7..

10.

Jubail II - Szaúd-Arábia A Jubail nevű iparvárost az 1970-es években alakították ki Szaúd-Arábiában, aminek 2014-ben kezdték el felhúzni a második ütemét. A tervek szerint a városrész, 2024-es átadásakor 100 különböző ipari üzemnek ad majd helyet, többek között a világ egyik legnagyobb sólepárlója, valamint egy napi 350 ezer hordó kapacitású olajfinomító is itt lesz. Az építkezés teljes költsége 11 milliárd dollár.

El sem hiszed, melyik ma a világ legnagyobb beruházása
Forrás: Shutterstock

9.

Nemzetközi repülőtér - Peking Kína fővárosának globális felértékelődésével ugrásszerűen nő a város légiforgalma is. A jelenlegi repterek pár éven belül nem lesznek képesek kiszolgálni a hatalmas utasmennyiséget, ezért 2014-ben a város egy új - 7 kifutópályával rendelkező - nemzetközi repülőtér építésébe kezdett. A projekt befejezése 2025-ben várható, a reptér kapacitása pedig 100 millió utas lesz évente. A Zaha Hadid által tervezett utasterminál a legnagyobb lesz a világon, az építkezés teljes költsége pedig eléri a 13 milliárd dollárt.

El sem hiszed, melyik ma a világ legnagyobb beruházása
Forrás: Shutterstock

8.

Crossrail - London 42 kilométer hosszú és 40 állomásból áll majd a brit fővárosba tervezett föld alatti vasút. Az építkezést 2009-ben kezdték és több ütemben adják át. Az első vonatok 2019-ban indulhatnak el, a végleges átadást eredetileg 2020-ra mondták, de feltehetően valamennyit csúszás ebben is lesz. A projekt költségvetése eléri a 23 milliárd dollárt.

El sem hiszed, melyik ma a világ legnagyobb beruházása
Forrás: Shutterstock

7.

Great Man-Made River - Líbia Líbia 1985 óta dolgozik a "Great Man-Made River" (GMR) projekten, ami a legnagyobb öntözési projekt a világon. Az átadásával 350 ezer hektárnyi területet lehetne öntözni, és elérhető ivóvizet biztosítana az ország városi területei számára. A projekt átadását 2030-ra tervezik, költségvetése pedig 25 milliárd dollár.

El sem hiszed, melyik ma a világ legnagyobb beruházása
Forrás: Shutterstock
Ez a cikk folytatódik
1 2 3
ukrajna háború orosz ukrán oroszország csata harc puszítás kijev 2022 stock
spanyol parlament
idojaras-vihar-eso-esernyo-figyelmeztetes-piros-riasztas-idojaras-jelentes-idojaras-elorejelzes-idojaras-magyarorszagon-milyen-ido-lesz-ma-milyen-idojaras-varhato
lakóautó kemping
2023. október 17.
Budapest Economic Forum 2023
2023. november 9.
Gen Z Fest /Green
2023. szeptember 28.
Property Investment Forum 2023
2023. október 11.
Pécs - Új lendület a hazai vállalkozásoknak!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
Haláli vicces videóban mutatják be, mit lehet elvinni egy hotelszobából és mit nem