Ingatlan

El sem hiszed, melyik ma a világ legnagyobb beruházása

Portfolio
A világon egyidőben számos óriásberuházás zajlik, melyek között repülőterek, hatalmas gátak, metróépítések egyaránt szerepelnek. Bár az összehasonlítás nem könnyű, hiszen egymástól teljesen eltérő projektekről van szó, a The Balance Small Business cikke alapján megnéztük, melyik lehet ma a világ 10 legnagyobb beruházása. Az összehasonlítás alapja a beruházás tervezett költségvetése, jóllehet ez menet közben gyakran változik, a nagyságrendet és az egyes projektek jellegét mégis jól mutatja.

1 2 3

10-7..

10.

Jubail II - Szaúd-Arábia A Jubail nevű iparvárost az 1970-es években alakították ki Szaúd-Arábiában, aminek 2014-ben kezdték el felhúzni a második ütemét. A tervek szerint a városrész, 2024-es átadásakor 100 különböző ipari üzemnek ad majd helyet, többek között a világ egyik legnagyobb sólepárlója, valamint egy napi 350 ezer hordó kapacitású olajfinomító is itt lesz. Az építkezés teljes költsége 11 milliárd dollár.

El sem hiszed, melyik ma a világ legnagyobb beruházása
Forrás: Shutterstock

9.

Nemzetközi repülőtér - Peking Kína fővárosának globális felértékelődésével ugrásszerűen nő a város légiforgalma is. A jelenlegi repterek pár éven belül nem lesznek képesek kiszolgálni a hatalmas utasmennyiséget, ezért 2014-ben a város egy új - 7 kifutópályával rendelkező - nemzetközi repülőtér építésébe kezdett. A projekt befejezése 2025-ben várható, a reptér kapacitása pedig 100 millió utas lesz évente. A Zaha Hadid által tervezett utasterminál a legnagyobb lesz a világon, az építkezés teljes költsége pedig eléri a 13 milliárd dollárt.

El sem hiszed, melyik ma a világ legnagyobb beruházása
Forrás: Shutterstock

8.

Crossrail - London 42 kilométer hosszú és 40 állomásból áll majd a brit fővárosba tervezett föld alatti vasút. Az építkezést 2009-ben kezdték és több ütemben adják át. Az első vonatok 2019-ban indulhatnak el, a végleges átadást eredetileg 2020-ra mondták, de feltehetően valamennyit csúszás ebben is lesz. A projekt költségvetése eléri a 23 milliárd dollárt.

El sem hiszed, melyik ma a világ legnagyobb beruházása
Forrás: Shutterstock

7.

Great Man-Made River - Líbia Líbia 1985 óta dolgozik a "Great Man-Made River" (GMR) projekten, ami a legnagyobb öntözési projekt a világon. Az átadásával 350 ezer hektárnyi területet lehetne öntözni, és elérhető ivóvizet biztosítana az ország városi területei számára. A projekt átadását 2030-ra tervezik, költségvetése pedig 25 milliárd dollár.

El sem hiszed, melyik ma a világ legnagyobb beruházása
Forrás: Shutterstock
Ez a cikk folytatódik
1 2 3
Holdblog

A nagyok raliznak, a többiek túlélnek

Az Egyesült Államok a részvénypiac királya, az eddigi kihívó, Kína egyre jobban távolodik az előzés lehetőségétől. A világ legnépesebb országa, India viszont nagyon komoly vállalatokat..

KonyhaKontrolling

Befektetési hírek: új MÁP+, LY

Így nyár elején sokfelé kell szaladnunk, ezért most csak két rövid hírről szeretnék beszámolni. Mivel alapvetően nem vagyok híroldal, ezért nem szoktam ezekkel foglalkozni, de az új MÁP+-r

Kiszámoló

Uniós országok adósbesorolása

A hitelminősítők félévente elmondják a véleményüket egy-egy országról, ezzel segítve a befektetőket, hogy kinek milyen kamat mellett, milyen kockázati felárral adjanak kölcsön. A három na

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagyon gyorsan terjed egy régi-új fertőzés Magyarországon - Ezt kell tenni, hogy megelőzzük a halálos bajt!

Könyvelő

Könyvelő
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.

Ez is érdekelhet
D_MTZ20201223030