Mi lesz a lakásárakkal 2021-ben? – Konkrét számokat mondtak a szakértők
Ingatlan

Mi lesz a lakásárakkal 2021-ben? – Konkrét számokat mondtak a szakértők

Izgalmas éven van túl a hazai lakáspiac. A világ minden tekintetben a koronavírus-járványra figyelt, de annak gazdasági hatásai a lakáspiacra is erős hatással voltak. A már tavaly lelassult árnövekedés idén több helyen árcsökkenésbe váltott át, miközben főleg az év második felében fontos kormányzati bejelentések érkeztek. Az biztos, hogy több hosszabb trend megtört idén nemcsak a lakásárakban, de például az évente átadott új építésű lakások számában is. Mi azonban, mint mindig most is arra vagyunk kíváncsiak, hogy mit tartogat számunkra a jövő, éppen ezért a 2021-es évvel kapcsolatos várakozásokról kérdeztük Hangulatfelmérésünk keretében a szakértőket.

A tavaszi hirtelen jött bizonytalanság ellenére meglepően pontos volt az általunk akkor megkérdezett szakértők budapesti lakásárakkal kapcsolatos előrejelzése. Március végén a szakemberek átlagban azt mondták, hogy szeptemberig 7 százalék körül lehet a fővárosi lakásárak csökkenése. Bár még mindig csak a második negyedévet látjuk pontosan, de ez alapján mind az MNB, mind a KSH ehhez nagyon hasonló mértékű árcsökkenésről számolt be. A kérdés az, hogy vajon a csökkenő trend 2021-ben is folytatódik-e.

Mi lesz a lakásárakkal 2021-ben?

A felmérésünkben ezúttal kizárólag Budapestre fókuszáltunk és arra voltunk kíváncsiak, hogy vajon 2021 első negyedévének végéig, valamint 2021 év végéig milyen árváltozások jöhetnek a fővárosi lakáspiacon a panel-, a tégla és a családi házak esetén, és hogy változhatnak a bérleti díjak és a tranzakciószámok.

  • Budapesten belül a családi házak kategóriája az, ahol a többség már nem számít további árcsökkenésre. Itt 2021 áprilisáig stagnálás, a jövő év végére pedig néhány százalékos áremelkedés is elképzelhető.
  • A paneleknél azonban tavaszig még további 3-4 százalék körüli árcsökkenés jöhet, amit egy legalább jövő év végéig tartó stagnálás vehet át.
  • A tégla lakásoknál minimális, 1-2 százalékos leértékelődésre számítanak a szakértők tavaszig, de utána is inkább stagnálást, mint áremelkedést vetítenek előre.
  • A bérleti díjakban tavaszig még jöhet egy 2-3 százalék körüli további csökkenés, de amint a járványhelyzet javul, 2021 végéig 4-5 százalékkal felfelé korrigálhat a piac, vagyis a mostani szintekhez egy év múlva is nagyon hasonló lehet a helyzet.

Összességében elmondható, hogy a várakozások szerint 2021 sem a lakásárak szárnyalásáról fog szólni, ugyanakkor további jelentős visszaesésre sem kell számítanunk. Az elmúlt 7 év áremelkedésének viszonylatában ez akár még jót is tehet a piacnak, egy időre kiszámíthatóbbá téve a várakozásokat. Fontos azonban megjegyezni, hogy a járvánnyal kapcsolatos bizonytalanság továbbra is erősen jelen van. Ami pedig a keresletet illeti, 2021-ben a várakozások szerint országosan 133 ezer adásvétel valósulhat meg, ez szintén nagyon hasonló az idei évhez, de továbbra is elmarad a 2019-es 150 ezer, vagy a 2018-as 160 ezer körüli értékektől.

Hogyan fognak változni a budapesti lakásárak mához képest? (%)
  2021 áprilisáig 2021 decemberéig
  Bp. tégla Bp. panel Bp. családi ház Bp. tégla Bp. panel Bp. családi ház
Szakértő_1 - 10 - 10 - 5 - 10 - 10 - 5
Szakértő_2 - 3 - 5 + 1  - 5 - 7 + 2 
Szakértő_3 + 0-5 + 0-5 + 0-5 + 0-10 + 0-10 + 0-10
Szakértő_4 + 2-4 + 1-3 + 1-3 + 5-10 + 2-7 + 5-10
Szakértő_5 - 1-2 - 2-3 0 - 10 - 10-15 - 2-3
Szakértő_6 + 1-3 n/a n/a + 3-5 n/a n/a
Szakértő_7 0 0 + 1-2 0 0 + 3-4
Szakértő_8 - 5 - 5 - 2 - 5 - 5 - 2
Portfolio - 3 - 8 0 0 - 5 + 5
             

Lakásépítések

A lakásépítések terén 2020 a nagy kormányzati bejelentésekről szólt. Először csak a rozsdaövezetekre tervezték bevezetni a kedvezményes, 5 százalékos áfát, majd ősszel bejelentették, hogy bizonyos méretkorlátok mellett szinte az összes új lakásra visszajön a kedvezményes áfa, a rozsdaövezetekben pedig a 0 százalékos áfa bevezetésének szabálya is kidolgozás alatt áll. Emellett többféle elemmel bővült a családtámogatások köre, ami leginkább a lakásfelújításra terjed ki. Ennek részleteiről az alábbi cikkekben írtunk részletesen:

Ami az új lakások árát illeti, tavaszig egyértelműen stagnálásra számítanak a szakértők, 2021 végéig pedig egy enyhe, 2 százalék körüli emelkedésre. Becslésünk szerint idén 16-18 ezer között lehetett az átadott új lakások száma. A megkérdezett szakértők a kormányzati intézkedések ellenére sem várnak ennél többet jövőre, a válaszadók átlaga 17 ezerrel számol, de 2022-re is csak 18 ezer lakásátadására számítanak.

Milyen típusú ingatlanokra lesz a járvány után a legnagyobb kereslet?

  • „A járvány kifutásával (talán tavasztól) újra nagyobb hangsúlyt kapnak a belvárosi, városi lakóingatlanok.”
  • „A járvány után országosan mindenhol emelkedni fog a kereslet, főként az új lakások és a pár millió forintból felújítható ingatlanok iránt.”
  • „Az új támogatási rendszer miatt a felújítandó lakások és családi házak iránt erősödhet az érdeklődés.”
  • „A jó lakások iránt most is élénk a kereslet, de a járvány után a rosszabb minőségűek iránt is erősödhet.”
  • „A nagy iparvárosokban tovább élénkülhet a kereslet az új építésű társasházi lakások iránt, a fővárosban az új építésű lakások, az agglomerációban és a Balaton környékén pedig a családi házak lehetnek keresettebbek.”
  • „A balatoni régió nyertese lehet a következő időszaknak, ezen kívül élénk forgalomra számítok a megyeszékhelyeken, megyei jogú városokban és azok agglomerációs területein is.”
  • „A nagyvárosok környezetében - munkahelyek nagy száma miatt - a lazább beépítésű, és minőségi otthont kínáló területek kerülnek előnybe.”
  • „Idén a nagyobb életteret biztosító és jó lokációjú lakások iránt volt magasabb az érdeklődés, az agglomerációs területek felértékelődtek és ez várhatóan 2021-ben is folytatódni fog, de a gazdasági helyzettől függően akár újra erőre kaphatnak Budapest belvárosi és az egyetemi nagyvárosok lakásai is. Az otthonteremtési támogatások pedig az új építésű lakások iránti keresletet erősíthetik.”

Mi lesz a járvány után?

A többség úgy véli, hogy a járványt követően a befektetők ismét nagyobb számban fognak megjelenni a piacon, de a külföldi vásárlók és a hitellel vásárlók számában is enyhe növekedés jöhet. Ennek ellenére a szakértők megosztottak abban, hogy ez azonnali áremelkedéshez fog-e vezetni. Abban nagyjából mindenki egyetért, hogy ha a turizmus helyreáll, akkor a belvárosban azonnal megemelkednek a bérleti díjak, de ez korántsem biztos, hogy 2021-ben megtörténik. A családtámogatási intézkedések pozitív hatását pedig a kivitelezői kapacitások hiánya, a magasabb műszaki követelmények és a gyenge forint árnyalja, így a Portfolio-nál összességében arra számítunk, hogy 2021 mind az árak, mind a lakásépítések száma, mind a bérleti díjak alakulása terén a stagnálás éve lesz.

A felmérésben az alábbi szakértők vettek részt: Balla Ákos - Balla Ingatlan, Balogh László - Ingatlan.com, Benedikt Károly - Duna House, Incze Zsombor – Takarék Csoport, Kiss Ákos – Property Market, Kricsfalussy Tamás - Metrodom, Sápi Zoltán - Budapesti Lakáspiaci Riport, Valkó Dávid - OTP Jelzálogbank és a Portfolio Ingatlan csapata

Címlapkép forrása: Getty Images

Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
WLP Ebes 1