getty, budapest, panoráma, lakások
Ingatlan

Mi lesz a lakásárakkal 2021-ben? – Konkrét számokat mondtak a szakértők

Futó Péter
Izgalmas éven van túl a hazai lakáspiac. A világ minden tekintetben a koronavírus-járványra figyelt, de annak gazdasági hatásai a lakáspiacra is erős hatással voltak. A már tavaly lelassult árnövekedés idén több helyen árcsökkenésbe váltott át, miközben főleg az év második felében fontos kormányzati bejelentések érkeztek. Az biztos, hogy több hosszabb trend megtört idén nemcsak a lakásárakban, de például az évente átadott új építésű lakások számában is. Mi azonban, mint mindig most is arra vagyunk kíváncsiak, hogy mit tartogat számunkra a jövő, éppen ezért a 2021-es évvel kapcsolatos várakozásokról kérdeztük Hangulatfelmérésünk keretében a szakértőket.

A tavaszi hirtelen jött bizonytalanság ellenére meglepően pontos volt az általunk akkor megkérdezett szakértők budapesti lakásárakkal kapcsolatos előrejelzése. Március végén a szakemberek átlagban azt mondták, hogy szeptemberig 7 százalék körül lehet a fővárosi lakásárak csökkenése. Bár még mindig csak a második negyedévet látjuk pontosan, de ez alapján mind az MNB, mind a KSH ehhez nagyon hasonló mértékű árcsökkenésről számolt be. A kérdés az, hogy vajon a csökkenő trend 2021-ben is folytatódik-e.

Mi lesz a lakásárakkal 2021-ben?

A felmérésünkben ezúttal kizárólag Budapestre fókuszáltunk és arra voltunk kíváncsiak, hogy vajon 2021 első negyedévének végéig, valamint 2021 év végéig milyen árváltozások jöhetnek a fővárosi lakáspiacon a panel-, a tégla és a családi házak esetén, és hogy változhatnak a bérleti díjak és a tranzakciószámok.

 • Budapesten belül a családi házak kategóriája az, ahol a többség már nem számít további árcsökkenésre. Itt 2021 áprilisáig stagnálás, a jövő év végére pedig néhány százalékos áremelkedés is elképzelhető.
 • A paneleknél azonban tavaszig még további 3-4 százalék körüli árcsökkenés jöhet, amit egy legalább jövő év végéig tartó stagnálás vehet át.
 • A tégla lakásoknál minimális, 1-2 százalékos leértékelődésre számítanak a szakértők tavaszig, de utána is inkább stagnálást, mint áremelkedést vetítenek előre.
 • A bérleti díjakban tavaszig még jöhet egy 2-3 százalék körüli további csökkenés, de amint a járványhelyzet javul, 2021 végéig 4-5 százalékkal felfelé korrigálhat a piac, vagyis a mostani szintekhez egy év múlva is nagyon hasonló lehet a helyzet.

Összességében elmondható, hogy a várakozások szerint 2021 sem a lakásárak szárnyalásáról fog szólni, ugyanakkor további jelentős visszaesésre sem kell számítanunk. Az elmúlt 7 év áremelkedésének viszonylatában ez akár még jót is tehet a piacnak, egy időre kiszámíthatóbbá téve a várakozásokat. Fontos azonban megjegyezni, hogy a járvánnyal kapcsolatos bizonytalanság továbbra is erősen jelen van. Ami pedig a keresletet illeti, 2021-ben a várakozások szerint országosan 133 ezer adásvétel valósulhat meg, ez szintén nagyon hasonló az idei évhez, de továbbra is elmarad a 2019-es 150 ezer, vagy a 2018-as 160 ezer körüli értékektől.

Hogyan fognak változni a budapesti lakásárak mához képest? (%)
  2021 áprilisáig 2021 decemberéig
  Bp. tégla Bp. panel Bp. családi ház Bp. tégla Bp. panel Bp. családi ház
Szakértő_1 - 10 - 10 - 5 - 10 - 10 - 5
Szakértő_2 - 3 - 5 + 1  - 5 - 7 + 2 
Szakértő_3 + 0-5 + 0-5 + 0-5 + 0-10 + 0-10 + 0-10
Szakértő_4 + 2-4 + 1-3 + 1-3 + 5-10 + 2-7 + 5-10
Szakértő_5 - 1-2 - 2-3 0 - 10 - 10-15 - 2-3
Szakértő_6 + 1-3 n/a n/a + 3-5 n/a n/a
Szakértő_7 0 0 + 1-2 0 0 + 3-4
Szakértő_8 - 5 - 5 - 2 - 5 - 5 - 2
Portfolio - 3 - 8 0 0 - 5 + 5
             

Lakásépítések

A lakásépítések terén 2020 a nagy kormányzati bejelentésekről szólt. Először csak a rozsdaövezetekre tervezték bevezetni a kedvezményes, 5 százalékos áfát, majd ősszel bejelentették, hogy bizonyos méretkorlátok mellett szinte az összes új lakásra visszajön a kedvezményes áfa, a rozsdaövezetekben pedig a 0 százalékos áfa bevezetésének szabálya is kidolgozás alatt áll. Emellett többféle elemmel bővült a családtámogatások köre, ami leginkább a lakásfelújításra terjed ki. Ennek részleteiről az alábbi cikkekben írtunk részletesen:

Ami az új lakások árát illeti, tavaszig egyértelműen stagnálásra számítanak a szakértők, 2021 végéig pedig egy enyhe, 2 százalék körüli emelkedésre. Becslésünk szerint idén 16-18 ezer között lehetett az átadott új lakások száma. A megkérdezett szakértők a kormányzati intézkedések ellenére sem várnak ennél többet jövőre, a válaszadók átlaga 17 ezerrel számol, de 2022-re is csak 18 ezer lakásátadására számítanak.

Új lakás keresőTOVÁBB AZ ADATBÁZISRA
Balance Garden
36.01–91.55 m243–114.79 M Ft
BudaPart
29–124 m20–0 M Ft
Budai Walzer II. ütem
44–102 m258–136 M Ft
Elite Park 2-3
28.74–109.44 m242.74–149.89 M Ft
Metrodom River
28–120 m260–270 M Ft
VABA Apartments
29–74 m238.85–94.2 M Ft

Milyen típusú ingatlanokra lesz a járvány után a legnagyobb kereslet?

 • „A járvány kifutásával (talán tavasztól) újra nagyobb hangsúlyt kapnak a belvárosi, városi lakóingatlanok.”
 • „A járvány után országosan mindenhol emelkedni fog a kereslet, főként az új lakások és a pár millió forintból felújítható ingatlanok iránt.”
 • „Az új támogatási rendszer miatt a felújítandó lakások és családi házak iránt erősödhet az érdeklődés.”
 • „A jó lakások iránt most is élénk a kereslet, de a járvány után a rosszabb minőségűek iránt is erősödhet.”
 • „A nagy iparvárosokban tovább élénkülhet a kereslet az új építésű társasházi lakások iránt, a fővárosban az új építésű lakások, az agglomerációban és a Balaton környékén pedig a családi házak lehetnek keresettebbek.”
 • „A balatoni régió nyertese lehet a következő időszaknak, ezen kívül élénk forgalomra számítok a megyeszékhelyeken, megyei jogú városokban és azok agglomerációs területein is.”
 • „A nagyvárosok környezetében - munkahelyek nagy száma miatt - a lazább beépítésű, és minőségi otthont kínáló területek kerülnek előnybe.”
 • „Idén a nagyobb életteret biztosító és jó lokációjú lakások iránt volt magasabb az érdeklődés, az agglomerációs területek felértékelődtek és ez várhatóan 2021-ben is folytatódni fog, de a gazdasági helyzettől függően akár újra erőre kaphatnak Budapest belvárosi és az egyetemi nagyvárosok lakásai is. Az otthonteremtési támogatások pedig az új építésű lakások iránti keresletet erősíthetik.”

Mi lesz a járvány után?

A többség úgy véli, hogy a járványt követően a befektetők ismét nagyobb számban fognak megjelenni a piacon, de a külföldi vásárlók és a hitellel vásárlók számában is enyhe növekedés jöhet. Ennek ellenére a szakértők megosztottak abban, hogy ez azonnali áremelkedéshez fog-e vezetni. Abban nagyjából mindenki egyetért, hogy ha a turizmus helyreáll, akkor a belvárosban azonnal megemelkednek a bérleti díjak, de ez korántsem biztos, hogy 2021-ben megtörténik. A családtámogatási intézkedések pozitív hatását pedig a kivitelezői kapacitások hiánya, a magasabb műszaki követelmények és a gyenge forint árnyalja, így a Portfolio-nál összességében arra számítunk, hogy 2021 mind az árak, mind a lakásépítések száma, mind a bérleti díjak alakulása terén a stagnálás éve lesz.

A felmérésben az alábbi szakértők vettek részt: Balla Ákos - Balla Ingatlan, Balogh László - Ingatlan.com, Benedikt Károly - Duna House, Incze Zsombor – Takarék Csoport, Kiss Ákos – Property Market, Kricsfalussy Tamás - Metrodom, Sápi Zoltán - Budapesti Lakáspiaci Riport, Valkó Dávid - OTP Jelzálogbank és a Portfolio Ingatlan csapata

Címlapkép forrása: Getty Images

Duna Medical Center Liv Hospital Group
tőzsde részvény
ukrajna-europai-unio-zaszlo-csatlakozas-eu-haboru
ukrajnai háború orosz ukrán konfliktus harc frontvonal összecsapás apartman ház rakéta stock
omikron koronavírus szupervariáns covid fertőzés
park vidámság napsütés

Holdblog Miből leszel milliárdos?

Sokféleképpen lehet meggazdagodni, de ha maximalizálni akarjuk az esélyeinket arra, hogy felkerüljünk a Forbes dollármilliárdosainak...

Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2023. október 17.
Budapest Economic Forum 2023
2023. november 9.
Gen Z Fest /Green
2023. november 8.
Portfolio Investment Day 2023
2023. október 18.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Portfolio_gyors-319