getty, lakásfelújítási támogatás, ház, lakás, felújítás,
Ingatlan

Lakásfelújítási támogatás: jönnek a milliók, de kik élhetnek vele?

Portfolio
A lakásbővítési támogatás részeként január elsejétől akár 10 millió forintot is kaphatnak a gyermekvállalás előtt álló vagy már gyermeket nevelő fiatalok új, többgenerációs otthon létrehozására - közölte Novák Katalin, családokért felelős tárca nélküli miniszter. Az otthonfelújítási program kapcsán ez elmúlt hetekben több bejelentés is született, így összefoglaltuk, hogy milyen, a lakáspiacot is befolyásoló intézkedésekről dönött eddig a kormány.

Lakásfelújítási támogatás 2021

Október közepén jött a bejelentés, miszerint otthonfelújítási programot indít a kormány január 1-jétől. Novák Katalin közölte, a legalább egy gyermeket nevelő családok otthonuk felújítási költségeinek a felét átvállalja az állam, legfeljebb három millió forintig. A 2015-ben indított otthonteremtési program új elemének az igényléséhez nem szükséges a CSOK felvétele.

Az előzetes bejelentések értelmében egyébként szintén január 1-től vezetik vissza az 5 százalékos új lakásokra vonatkozó áfát. A bejelentéssel így már nemcsak az új lakást vásárló családosok, hanem a használt lakóingatlan tulajdonosai is részesülnek a lakásprogram támogatásaiból.

Kinek jár a lakásfelújítási támogatás?

A miniszter a lakásfelújítási program részleteit ismertetve elmondta: ha valaki 2021. január 1-je után felújításba kezd és gyűjti a számlákat, az állam visszautalja neki a költségeinek felét, legfeljebb hárommillió forintot.

A hazai lakáspiacról részletesen beszélnek a szakértők a november 19-i Property Investment Forum 2020 konferencián. Részletekért kattints!

Néhány nappal később a miniszter hozzátette, hogy a 3 milliós visszatérítést az anyagköltségekre és munkaköltségekre is igénybe vehetik majd az arra jogosultak, de azt is elmondta, hogy a nevelt gyermek(ek) életkorához lesz kötve a lakásfelújítási támogatás igénybevétele, ugyanakkor azoknál a szülőknél, akik beteg gyermekük után GYOD támogatást kapnak, és gyermekükkel együtt élnek, terveik szerint nem lesz ilyen életkori határ.

Most pedig arról jött a bejelentés, hogy január elsejétől akár 10 millió forintos támogatást is kaphatnak a gyermekvállalás előtt álló vagy már gyermeket nevelő fiatalok új többgenerációs otthon létrehozására. Novák Katalin közölte, a kormány támogatja az új többgenerációs otthonok létrehozását, ezért január elsejétől a családi házak tetőtér-beépítéséhez is igénybe vehető a családi otthonteremtési támogatás (csok) akár maximális összege, ráadásul januártól teljes illetékmentességet biztosít a kormány azoknak, akik családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) vásárolnak új vagy használt ingatlant.

Lakásfelújítás és építőipar

Az elmúlt években az építőipar legnagyobb gondja a munkaerőhiány volt, és ez sajnos sokszor az elvégzett munkák minőségében és a vállalási időkben is látszott. A járvány megjelenése miatt azonban kevesebb lett a megrendelés és nagy számban tértek haza külföldről a szakipari munkások is, így kevésbé érződött a hiány. A kérdés az, hogy a családtámogatás keretében frissen bejelentett otthonteremtési támogatás milyen hatással lesz az építőipari munkaerőhiányra.

A Novák Katalin által bejelentett támogatás most családok százezreit ösztönözheti lakásfelújításra. A felújítás azonban növeli a munkaerő iránti igényt, így sokan tartanak attól, hogy most majd ismét hónapokat kell várni a drága burkolásra, festésre, vakolásra, vagy bármilyen más szakipari munkára.

Az építőipari és tervező cégeknek jelenleg 25 százalékkal kisebb a megrendelés-állománya, mint egy évvel ezelőtt volt, ebből arra lehet következtetni, hogy ha a lakáspiacon bővül is a fizetőképes kereslet, akkor is lesz elegendő kapacitás - nyilatkozott Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke.

Címlapkép forrása: Getty Images

GettyImages-1429689600
Erdogan
2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. október 4.
A Masterplast sztori a tőzsdén!
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Meddig esik az OTP? Mekkora galibát okozhat feszült helyzet a részvénypiacnak?
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
építkezés budapest daru