getty, lakásfelújítási támogatás, ház, lakás, felújítás,
Ingatlan

Lakásfelújítási támogatás: jönnek a milliók, de kik élhetnek vele?

Portfolio
A lakásbővítési támogatás részeként január elsejétől akár 10 millió forintot is kaphatnak a gyermekvállalás előtt álló vagy már gyermeket nevelő fiatalok új, többgenerációs otthon létrehozására - közölte Novák Katalin, családokért felelős tárca nélküli miniszter. Az otthonfelújítási program kapcsán ez elmúlt hetekben több bejelentés is született, így összefoglaltuk, hogy milyen, a lakáspiacot is befolyásoló intézkedésekről dönött eddig a kormány.

Lakásfelújítási támogatás 2021

Október közepén jött a bejelentés, miszerint otthonfelújítási programot indít a kormány január 1-jétől. Novák Katalin közölte, a legalább egy gyermeket nevelő családok otthonuk felújítási költségeinek a felét átvállalja az állam, legfeljebb három millió forintig. A 2015-ben indított otthonteremtési program új elemének az igényléséhez nem szükséges a CSOK felvétele.

Az előzetes bejelentések értelmében egyébként szintén január 1-től vezetik vissza az 5 százalékos új lakásokra vonatkozó áfát. A bejelentéssel így már nemcsak az új lakást vásárló családosok, hanem a használt lakóingatlan tulajdonosai is részesülnek a lakásprogram támogatásaiból.

Kinek jár a lakásfelújítási támogatás?

A miniszter a lakásfelújítási program részleteit ismertetve elmondta: ha valaki 2021. január 1-je után felújításba kezd és gyűjti a számlákat, az állam visszautalja neki a költségeinek felét, legfeljebb hárommillió forintot.

A hazai lakáspiacról részletesen beszélnek a szakértők a november 19-i Property Investment Forum 2020 konferencián. Részletekért kattints!

Néhány nappal később a miniszter hozzátette, hogy a 3 milliós visszatérítést az anyagköltségekre és munkaköltségekre is igénybe vehetik majd az arra jogosultak, de azt is elmondta, hogy a nevelt gyermek(ek) életkorához lesz kötve a lakásfelújítási támogatás igénybevétele, ugyanakkor azoknál a szülőknél, akik beteg gyermekük után GYOD támogatást kapnak, és gyermekükkel együtt élnek, terveik szerint nem lesz ilyen életkori határ.

Most pedig arról jött a bejelentés, hogy január elsejétől akár 10 millió forintos támogatást is kaphatnak a gyermekvállalás előtt álló vagy már gyermeket nevelő fiatalok új többgenerációs otthon létrehozására. Novák Katalin közölte, a kormány támogatja az új többgenerációs otthonok létrehozását, ezért január elsejétől a családi házak tetőtér-beépítéséhez is igénybe vehető a családi otthonteremtési támogatás (csok) akár maximális összege, ráadásul januártól teljes illetékmentességet biztosít a kormány azoknak, akik családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) vásárolnak új vagy használt ingatlant.

Lakásfelújítás és építőipar

Az elmúlt években az építőipar legnagyobb gondja a munkaerőhiány volt, és ez sajnos sokszor az elvégzett munkák minőségében és a vállalási időkben is látszott. A járvány megjelenése miatt azonban kevesebb lett a megrendelés és nagy számban tértek haza külföldről a szakipari munkások is, így kevésbé érződött a hiány. A kérdés az, hogy a családtámogatás keretében frissen bejelentett otthonteremtési támogatás milyen hatással lesz az építőipari munkaerőhiányra.

A Novák Katalin által bejelentett támogatás most családok százezreit ösztönözheti lakásfelújításra. A felújítás azonban növeli a munkaerő iránti igényt, így sokan tartanak attól, hogy most majd ismét hónapokat kell várni a drága burkolásra, festésre, vakolásra, vagy bármilyen más szakipari munkára.

Az építőipari és tervező cégeknek jelenleg 25 százalékkal kisebb a megrendelés-állománya, mint egy évvel ezelőtt volt, ebből arra lehet következtetni, hogy ha a lakáspiacon bővül is a fizetőképes kereslet, akkor is lesz elegendő kapacitás - nyilatkozott Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke.

Címlapkép forrása: Getty Images

penztarcamaszk
koronavírus korlátozás vendéglátó getty stock
pandurics anett
DBZOL20201022030

Kiszámoló A tündérmaffia

Nagy divat lett társadalmi kérdéseket mese formájában megosztani gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt. András küldött...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Tedd meg az első lépéseket a tőzsdei befektetéset terén-fogjuk a kezed!
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
fejlesztési terület telek raktár