Véget érhet a téglahordás: forradalmasítja a jövő építkezéseit a legújabb technológia
Ingatlan

Véget érhet a téglahordás: forradalmasítja a jövő építkezéseit a legújabb technológia

Portfolio
Az építőiparban gyakran nehezebb meghatározni a digitalizáció jelentőségét, mint más iparágakban. Az iparág jellegzetességéből adódóan nehezebbnek tűnhet az átállás, a digitalizáció jelentősége és előnye azonban vitathatatlan. A technológia mellett nem mehetünk el szó nélkül az alapanyag- és építőanyagárak, az ellátási láncok, az infláció és a világgazdaság okozta kihívások mellett sem. Hogy mindez milyen hatással lesz a szektor jövőjére, miben van jelentősége az állami szerepvállalásnak és az uniós forrásoknak, arról az április 26-i Építőipar 2022 konferencián részletesen beszélnek majd a szakértők.

Az építőipar jövőjének egyik kulcskérdése a digitalizáció, aminek kapcsán az első lépés nem is a technológiák megismerése, hanem a saját üzletág áttekintése. Ez segíthet csak megérteni az értékláncot és választ adni arra, hogy egy vállalatnak hol érdemes elkezdeni a digitalizációt. Az alábbiakban 5 kérdéskört mutatunk be, ahol a digitalizáció javíthatja az adott projekt eredményességét.

Projektelőkészítés

Az építkezésnek ez a fázisa magában foglalja a projektben érintett felek várakozásának összehangolását, az ajánlattételtől kezdve a mérnöki tervezésen át a munka sorrendjének meghatározásáig és a projekttervezésig. Minden építkezés ezzel a szakasszal kezdődik, de ez nem feltétlenül fejeződik be az építés elindulásakor. Az ehhez szükséges technológiák közé a BIM, a virtuális valóság, vagy a mesterséges intelligencia elemei kapcsolhatók, melyek célja, hogy általánosságban hatékonyabbá tegyék a projektek megvalósítását.

Eszközök

A XX. század elején a munkaerőt kiváltó eszközök hatalmas termelékenységnövekedést eredményeztek, de a jövőben ezek automatizálása még tovább növelheti a termelékenységet az építőiparban. A kapcsolódó technológia ebben az esetben a gépi vezérlést, a robotikát, az IoT-t, vagy a kiterjesztett valóságot jelenti. Az építőipari eszközökre vonatkozó technológia jobb diagnosztikát biztosít a berendezések állapotára vonatkozóan, valamint a flotta optimalizálásán keresztül növeli a kihasználtságot és fokozza a termelékenységet.

Helyszíni szolgáltatások

A helyszíni szolgáltatások a támogatások széles körét nyújtják, melyek megkönnyítik a helyszíni építkezést. Ilyenek például a berendezések üzemanyagellátása, felmérések készítése, dokumentumellenőrzés, minőségbiztosítás, helyszíni kommunikáció, vagy változáskezelés. Ezek azok a tevékenységek, amelyek közvetlenül nem kapcsolódnak az építkezéshez, de szükségesek a projekt sikeres megvalósításához. Az ehhez kapcsolódó technológiák sorában különböző kommunikációs eszközök, drónok, digitális rajzok említhetők.

Alapanyagok

Végső soron az építkezés lényege, hogy meghatározott anyagokat a megfelelő helyen és időben elhelyezzenek. Az építési tervezés, az eszközök kiválasztása és a telepítéshez szükséges munka mind akörül forog, hogy az anyagot beszerezzék és az a helyszínen rendelkezésre álljon. A szükséges technológiák itt a digitális ellátási lánc, a blokklánc, vagy a 3D-nyomtatás.

Kétkezi munka

Nem épülhet fel projekt a kivitelező munkások szakértelme nélkül, ami azt jelenti, hogy az építkezés nagy része koordinációval és megfelelő készségekkel történő munkavégzéssel jár. A szakképzett munkaerő rendelkezésre állása az egyik legfontosabb kérdés az építőipar termelékenysége szempontjából. Ebben a kérdésben a különböző terepi munkákat támogató technológiák és a robotika jelennek meg.

Április 26-án kerül sor az Építőipar 2022 konferencia megrendezésére, ahol a szakma képviselői mondják el az ágazat jövőjével kapcsolatos várakozásaikat. Részletekért kattints!

Mi várható a konferencián?

2022-ben negyedik alkalommal rendezzük meg a hazai építőipar legfontosabb szakmai szereplői számára létrehozott exkluzív eseményünket, az „Építőipar 2022” konferenciát. Az elmúlt évek sikerei és növekedése után 2022 tavaszán egy, az új világhoz igazodó hibrid (offline+online) formátumban, egész napos élő szakmai programmal, még több aktuális témával, még több előadóval készülünk. A szakmai program mellett azonban továbbra is fontos hangsúlyt kapnak az elmaradhatatlan kapcsolatépítési lehetőségek, illetve idén is díjazzuk a hazai építőipar kiemelt teljesítményt nyújtó szereplőjét!

Az építőipar profi szereplőinek hatékonyságát és jövedelmezőségét nem csupán az elvállalt, megfelelő minőségben és határidőre kivitelezett projektek határozzák meg, hanem rengeteg olyan tényező, ami a gazdaság, az innováció, vagy a szabályozási környezet egyéb területeiről fejtenek ki hatást. Az uniós források elérhetősége és elosztásának módja, az állami fejlesztések, a cégek kapacitása és hatékonysága, az iparág finanszírozása, a munkaerőproblémák, az alapanyagok ára és elérhetősége, a digitalizációban és innovációban rejlő lehetőségek és kihívások, a tervezés folyamatai mind-mind olyan kérdések, amik túlmutatnak az építőipari szakma örök témáin és hatáskörein, és komplex látásmódot és új típusú megközelítést és megoldásokat igényelnek. 

Olyan égető témák és kérdések kerülnek terítékre, mint az alapanyag- és építőanyagárak, az ellátási láncok, az infláció és a világgazdaság okozta kihívások, az állam szerepvállalása és az uniós források a szektor jövője szempontjából. Továbbá a mindig aktuális munkaerőhiány, az egyre nagyobb szerepet játszó klímacélok, körforgásos gazdaság, innováció, digitalizáció és robotizáció, a szektor belső és külső finanszírozási lehetőségei, a piacot nyomás alatt tartó határidők és árfolyamkockázat, a szektor finanszírozhatósága és fehéredése, méretgazdaságosság és gépesítettség, a szakma képzett utánpótlásának hiánya, az ingatlanpiacot felforgató új világrend, és minden, ami kivitelezői, szabályozói, fejlesztői, tervezői, üzemeltetői, ellenőrzői, oktatási, finanszírozói, jogi oldalról lényeges a hazai építőipar jövője számára.  

Képeken a tavalyi eseményünk

Címlapkép forrása: Getty Images

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egy egész fegyvernemnek kell szembenéznie az új trónkövetelővel: bemutatkozik az RHC-155
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
múzeum, kiállítás, unalmas