Hova tovább hazai újlakás piac?
Ingatlan

Hova tovább hazai újlakás piac?

Portfolio
Az ingatlanpiacon a magas infláció mellett az élet zavartalanul folytatódik, az új lakások árai a Budapesti Lakáspiaci Riport szerint újfent nagyot emelkedtek és új rekordokat is állítottak be mind átlagáron, mind átlagos négyzetméteráron. A Portfolio által megkérdezett lakáspiaci szakértők véleménye szerint a budapesti használt lakásoknál az országos átlagnál kisebb ütemben emelkedhetnek az árak, azonban az új lakásokat tekintve Budapesten nem is várható árcsökkenés, sőt, 10 százaléknál nagyobb ütemű lehet a drágulás. Magyarországon kevés a jó minőségű újépítésű vagy újszerű, esetleg felújított lakás, nagyobb a kereslet, mint a kínálat, mindez szintén hatással van az árakra. Az újlakás piacon megjelenő keresletet a Duna Terasz ingatlanokat fejlesztő D&B Ingatlanfejlesztő Csoport ügyvezetőjével elemezzük.

A cikk megjelenését a Duna Terasz projektek fejlesztője, a D&B Ingatlanfejlesztő-Csoport támogatta.

A XIII. kerületben számos lakóingatlan-fejlesztés zajlik jelenleg, ezek közül nemcsak kerületi szinten, hanem országosan is egyedülálló a Foka-öböl közelében megvalósuló Duna Terasz Grande, ahol egyszerre, egy időben a legtöbb lakás épül Magyarországon.

Tóth Csaba, a Duna Terasz ingatlanokat fejlesztő D&B Ingatlanfejlesztő-Csoport ügyvezetője a Portfolio-nak elmondta, hogy a projekt kezdete óta intenzív érdeklődést tapasztaltak, amely márciusban tovább fokozódott.

Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
Duna Terasz Grande

Duna Terasz Grande

1138 Budapest, Úszódaru
790 db lakás
31 – 117 m2 alapterület
29.9 – 198.2 M Ft
Átadás:
2023. márc

Ajánlatot kérek

„Normál körülmények között is jellemző a műszaki készültség előrehaladtával az élénkülő kereslet, ez érezhetően megjelenik az ütemtervnek megfelelően épülő Duna Terasz Grande esetében is. Az elmúlt időszakban az érdeklődőink köre tovább bővült a hitelkamatok emelkedésére és a növekvő inflációra megmozduló befektetői csoportokkal, valamint azon vevőkkel, akik az állami ösztönzők hatására vagy a Zöldhitel rendkívül kedvező feltételeire reagálva az ingatlanvásárlásukat előre hozták” – tette hozzá az ügyvezető, aki elárulta, hogy a projekten az értékesítettségi arány magasabb, mint 80%.

Milyen lakásokat keresnek leginkább a vásárlók?

“A jelenlegi állami ösztönzők hatására észrevehetően megnőtt a kereslet a 3 vagy több szobás ingatlanok iránt, melyet változatos lakáskínálattal szolgálunk ki. Mi az átlagosnál több ilyen kategóriájú otthont tervezünk a projektjeinkbe, nincs ez másképp a Duna Terasz Grande esetében sem, hiszen a környezeti adottságoknak köszönhetően - nagy zöld területek, Duna-parti sétány közelsége – ez egy rendkívül ideális helyszín egy család számára. “ - jelezte Tóth Csaba.

A D&B Ingatlanfejlesztő-Csoport által megrendelt Ingatlan.com kutatás alátámasztja a kereslet növekedését a 70 nm fölötti lakáskategóriában ezen a területen.

E szerint a 13. kerületi újépítésű piacon az idei évben az egy hirdetésre jutó érdeklődések száma 3 százalékkal emelkedett az előző év első negyedévéhez képest, míg a 70-139 négyzetméteres otthonok keresőtábora 6 százalékkal bővült. Ez a lakáspiac utolsó békeévének számító 2019-es év első negyedévéhez viszonyítva 7 százalékos növekedést jelent.

Fotó: DTG duna terasz
Fotó: DTG

„Tapasztalatuk szerint a covid után a vevői preferenciák átalakulóban vannak, az érdeklődők előnyben részesítik az olyan 70 nm-nél nagyobb alapterületű újépítésű lakásokat, melyek minimum 2 hálószobát tartalmaznak, a belváros közelségében helyezkednek el, valamint észrevehetően megnőtt az igény a nagyobb területű kültér iránt, amely nálunk erkély, terasz, tetőkert vagy kert formájában minden lakásnál megjelenik.” – jegyezte meg Tóth Csaba

Természetesen az értéknövekedési potenciálra és biztonságos befektetésre építő befektetők gyakrabban döntenek 1-2 szobás kategória mellett.

Az ügyvezető elmondása szerint a Duna Terasz lakóházakban eddig is diverz lakóközösségek alakultak ki, a Duna Terasz Grande esetén is erre számítanak. Az megállapítható azonban, hogy a vásárlóikban közös a korszerű, energiatakarékos otthonok iránti igény, valamint gyakran lényeges választási szempontként jelölik meg a zöld és épített környezet harmóniája által kialakuló magasabb életminőséget.

„A beruházás tervezésekor tájépítész szakember alakította ki mindkét épület közösségi kertjét és az épületeket összekötő felületeket is. A beruházás zöld területeinek kialakításakor szempontunk volt a növénygazdagság, biodiverzitás, amely elősegíti a közösségi kertek legfőbb céljaként meghatározható kikapcsolódást, rekreációt.” – mondta a D&B Ingatlanfejlesztő-Csoport ügyvezetője, hozzátéve, vonzóak a vásárlók számára a két épülethez tartozó közösségi terek is.

A cikk megjelenését a Duna Terasz projektek fejlesztője, a D&B Ingatlanfejlesztő-Csoport támogatta.

Címlapkép: Getty Images

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
CTPark_Budapest_West