Egyre inkább kiváltság lesz új lakásban lakni - Véleményt mondtak a piac szakértői
Ingatlan

Egyre inkább kiváltság lesz új lakásban lakni - Véleményt mondtak a piac szakértői

Portfolio
Tágult az olló a kiadott építési engedélyek és a valóban megépülő lakások száma között. Míg előbbi 35 ezer körül volt tavaly, utóbbi 20 ezer közelébe csökkent – mondta el az ÉVOSZ szervezésében megvalósult, „A magyarországi lakáshelyzet áttekintése” című szakmai konferencián Fábián Gergely, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára. A szakértők emellett a magyarországi lakáshelyzet aktuális kérdéseiről és a lakáshelyzetre vonatkozó közép- és hosszú távú stratégiákról beszéltek.

A budapesti tranzakciók átlagára 50,8 millió forint volt tavaly, az átlagos négyzetméterár pedig 2022 harmadik negyedévében a 900 ezer forintot közelítette. A lakásfejlesztések terén az alábbi fejlesztői kihívásokat fogalmazta meg az államtitkár:

  • a munkaerőhiány még jelen van, de javul
  • elégtelen kereslet, részben a drágább finanszírozás miatt
  • alapanyaghiány
  • pénzügyi korlátok

A piacon egyre nagyobb arányban vannak jelen a befektetők, akik főként készpénzért vásárolnak, miután a lakossági hitelek átlagos hitelköltség-mutatója 2022 decemberére elérte a 11,3 százalékot, de a magas kamatkörnyezet miatt a projektfinanszírozás is elsorvadt. A Lakás- és Ingatlanpiaci Tanácsadó Testület (LITT) március 21-i ülésén az alábbi fő problémákra hívta fel a figyelmet:

  • magas kamatkörnyezet
  • építőanyagárak inflációt meghaladó emelkedése
  • kiszámítható áfaszabályozás hiánya
  • újlakásépítések alacsony száma
  • állami megrendelések ciklikussága

Fábián Gergely elmondta, hogy a családok otthonteremtési támogatási rendszerének felülvizsgálata lenne szükséges, emellett a lakhatás elérhetőségének bővítése, új alternatív tulajdonlási struktúra bevezetésével, valamint az újlakásépítések élénkítése és a hazai alapanyaggyártás bővítése. A háború miatt megemelkedett energiaárak következtében az energiahatékonysági fejlesztések ösztönzése a közeljövőben kiemelt érdek lehet.

Mit hoz a jövő a lakáspiacon?

Hogyan alakulhat a lakáspiaci kereslet 2023-2024-ben? Merre mehetnek a lakásárak 2023 végéig? Milyen kormányzati intézkedések várható? – tette fel a kérdéseket a konferencia panelbeszélgetésén Koji László, az ÉVOSZ elnöke.

2023 erős mélypont lesz a hazai lakáspiacon, sokat kell dolgozni azon, hogy 2024-ben elindulhassunk felfelé,

feltehetően még a jövő évben is reálárcsökkenés lesz mérhető. A CSOK kapcsán a kormánynak vannak elképzelései, emellett az állam szerepe a fejlesztésekben a piaci szereplők közti kommunikáció, a rozsdaövezetek helyzetének kezelése és a jó külföldi példák hazai alkalmazása terén kell, hogy megjelenjen – mondta el Fábián Gergely.

lakáskiállítás 2023
Április 21-23. között 13. alkalommal nyitja meg kapuit a Lakáskiállítás. A kiállítók között várjuk a lakásfejlesztés, ingatlanközvetítés, finanszírozás, vagyonvédelem, ingatlankezelés, energetikai tanúsítvány, értékbecslés, ügyvédi és tanácsadói szolgáltatások területeivel foglalkozó cégeket. További információk ide kattintva érhetők el.

A keresletcsökkenés már most számottevő, de a magas foglalkoztatottság pozitív és továbbra is elérhetők a támogatások. A fogyasztói bizalmi index ugyanakkor nagyon alacsony, a covid alatti szintjen van. A hiteloldal is csökkenő kereslettel találkozik, ami az árakban is meg fog mutatkozni, de inkább a tranzakciószámok fognak csökkenni, mint az árak. Nominálisan, hó/hó alapon már nincs árnövekedés.

A régió egészében hasonlóan csökken a hitelezés, a bankok a mostani környezetben sokkal óvatosabbak,

szigorúbbak a hitelfelvételek szabályai, ami sokakat kiszorít a piacról, de elve alacsonyabb a hitelfevételi hajlandóság – emelte ki Banai Ádám, az MNB Jegybanki Eszköztárért és Devizatartalék-Kezelésért Felelős Ügyvezető Igazgatóság ügyvezető igazgatója.

A 2022 első negyedéves 2050-es tranzakciószám 2022 utolsó negyedévére 750-re csökkent a budapesti újlakáspiacon, vagyis

nagymértékben lassult az új lakások eladásának száma.

A finanszírozás, az energiaárak stb. hatására a vevői és a projektfinanszírozási oldal is egyre nehezebb, az állami beruházások volumencsökkenését fontos lenne, hogy ki tudja váltani a magánfejlesztések volumene, de 2023-ban ez még nem valósul meg, talán 2024-ben. Az új lakások árát a szabályok és az energetikai elvárások is felfelé tolják, ahol árcsökkenés jöhet, az magasabb kockázatú termékeket is jelent egyben. A lakáshelyzetet befolyásoló makrogazdasági kérdések: munkaerőpiac, lakossági megtakarítások, bizonytalan környezet, hitelhez jutás, az új lakásoknál pedig a kínálat szűkülése – tette hozzá Csikós Miklós, a Cordia Management Kft., műszaki igazgatója. A szakértő kiemelte, hogy az energetikai megoldások terén a távhőt és a földgázalapot az új fejlesztéseiknél mindenhol hőszivattyúra váltják, mára ez a primer hőforrás.

A 2014-es számok jöhetnek idén tranzakciószámokban, de az új építésűeknél (fele családi, fele társasházi lakás) a csökkenés a lakásállomány megújulását rontja. A használtaknál elképzelhető, de az új lakásoknál a magas alapanyagárak és egyéb kivitelezési díjak miatt nem tudnak alacsonyabbak lenni az árak, éppen ezért

a prémium piac felé mozdul el az új lakások piaca. Egyfajta kiváltság lesz új lakásban lakni.

A megrendelői elvárások terén az elhelyezkedés, a minőség, a tömegközlekedés és a többlettér, pl. teraszok által is megjelent, akárcsak a zöld környezet és a szolgáltatások – hangsúlyozta Kiss Ákos, a Property Market Ingatlanfejlesztő Kft. ügyvezetője.

Az utóbbi időben felgyorsultak a tervezést és a kivitelezést érintő hatások, gyorsan változnak a vásárlói igények,

például a covid alatt megjelent a plusz egy szoba, míg az energiaválság több megújuló energia használatát követeli meg. A rosszabb energetikájú lakások ára stagnál vagy csökken, a jobbaknál enyhe növekedés is jöhet, az újaknál viszont továbbra is erős lehet a kereslet – világított rá Dr. Paulinyi Gergely, a Paulinyi & Partners Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újult erővel támad a fertőzés, ami Magyarországon is halálozással járt - Már a hazai járványhatóság is figyelmeztet
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
diák, egyetemista, tanuló, szoba