Ingatlan

Egy ilyen ügy elijesztheti a befektetőket Magyarországról

Portfolio
A mai napon tárgyalja egy fővárosi bíróság a Bem Palace irodaház ügyét. A projektet idén áprilisban vásárolta meg a HB Reavis Csoport az Európa Ingatlan Befektetési Alaptól, az új tulajdonos 2018 végéig modern irodaházzá kívánta alakítani a Dunára néző műemléképületet, a bejelentést azonban örökségvédők tiltakozása és a 6 évvel korábban kiadott építési engedély visszavonása követte. Egy ilyen ügy megrengetheti a befektetői bizalmat az ingatlanpiacon és elrettentő példát állíthat a külföldi befektetőknek, akik közül sokan épp csak az idén léptek be vagy tértek vissza Magyarországra.
  • 2006-ban került ideiglenes műemléki védelem alá az egykor Radetzky-laktanya néven ismert Bem téri épület - az Európa Alap és a Bem Palace irodaház tervezője szerint ekkor kevés konkrét műemléki értéket találtak benne.
  • 2010 májusában kapta meg az ingatlan az építési engedélyt. Az Európa Alap az épület tervezőivel együtt, - összhangban a Műemléki Tervtanács véleményével valamint a KÖH, mint engedélyező hatóság szakmai álláspontjával - úgy döntött, hogy annak csak a legjellemzőbb részeit hagyják meg: 80-85 százalékban egy új épületet hoznak létre, mely integrálja a régi részeket.
  • 2011-ben nyilvánították műemlékké az épületet, ez azonban akkor nem befolyásolta az engedély érvényességét.
  • 2012 szeptemberében kezdte meg az Európa Ingatlan Befektetési Alap az ingatlan bontását és a kivitelezési munkálatokat.
  • 2016 februárjában az I. kerületi Kormányhivatal, mint illetékes építési hatóság megerősítette az Európa Alapnak az építési engedély érvényességét, hozzátéve, hogy a projektre a jogerős és végrehajtható engedély alapján a használatbavételi engedélyt 2017. szeptember 17-ig szükséges megkérni.
  • 2016 májusban vásárolta meg a HB Reavis Csoport az ingatlant az Európa Ingatlan Befektetési Alaptól, melynek 100 százalékos tulajdonosa egy, az UniCredit Csoporthoz tartozó osztrák cég, az UCTAM CEE. Az eladó szavatosságot vállalt az építési engedély érvényességére.
  • 2016. május 17-én jelentette be a vásárlást a HB Reavis Csoport. A 32 ezer négyzetméter bruttó bérbeadható területet rendelkező irodafejlesztést akkor 2018-re tervezte befejezni a kivitelezés felgyorsításának köszönhetően.
  • 2016. május 25-én az illetékes építési hatóság határozatot adott ki arról, hogy a HB Reavis lett az építési engedély jogutódja és az építtetői jogok gyakorlója.
  • 2016 májusában a vásárlás bejelentése, a bontás és a kivitelezés felgyorsítása felháborodást váltott ki civil örökségvédők körében, ez is szerepet játszhatott abban, hogy:
  • 2016. június 2-án a fővárosi kormányhivatal örökségvédelmi osztálya visszavonta a projekt építési engedélyét annak jogszabálysértő voltára hivatkozva, közel 6 évvel kiadása után. A tulajdonos HB Reavis azonnal leállította a bontási munkálatokat, azóta pedig csak állagmegóvást végez az ingatlanon.
  • 2016. június 7-én a HB Reavis közleményt adott ki, melyből többek között az is kiderül, hogy a Kulturális és Örökségvédelmi Hivatal által lefolytatott engedélyezési eljárást széles körű szakmai jóváhagyási folyamat előzte meg, amelynek keretében a Műemléki Tervtanács és a Központi Tervtanács az országos főépítész javaslatával ajánlotta elfogadásra a terveket, kiemelve, hogy azok a védendő műemléki értékek figyelembevételével készültek.
  • 2016. október 25-én tárgyalja az ügyet a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság. Az eljárásban a felpereseknek - elsősorban az az Európa Ingatlan Befektetési Alapnak - azt kell bizonyítaniuk, hogy a kormányhivatal határozata jogszabályt sértett. Ez az egyetlen esélye a fejlesztőnek a beruházás újraindítására, mivel a határozat ellen fellebbezésnek nincs helye. Ha pedig a HB Reavis és az Európa Ingatlan Befektetési Alap felperesként közösen sikerrel járnak, akkor egy hosszas egymással történő pereskedést is megúszhatnak.

Rendkívül fontos, hogy a kereskedelmi ingatlanok befektetési piacának élénkülését a törvényesen működő építésügyi igazgatás is segítse. Az építési engedélyek utólagos törvénytelen megsemmisítése nem példanélküli Magyarországon. Az ilyen ügyek könnyen alááshatják a közigazgatási rendszerbe vetett bizalmat és csökkenhetik Magyarország vonzerejét - különösen egy külföldi befektető szemében. Csak abban bízhatunk, hogy a bírósági felülvizsgálat során ebben az ügyben is törvényes és alkotmányos döntés születik, és a magyarországi ingatlanok vevői a jövőben is bízhatnak a közigazgatási szervek által kiadott engedélyek szabályszerűségében és jóhiszeműen szerzett jogaik védelmében - kommentálta az ügyet a Portfolio megkeresésére Dr. Szécsényi László, a Szécsényi és Társai Ügyvédi Társulás irodavezető partnere.
Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
WLP Ebes 1