Mit keres egy közgazdász az iskolában?
KRTK blog

Mit keres egy közgazdász az iskolában?

Portfolio
Az oktatás minőségének, hatékonyságának elemzésénél nagyon jól fel lehet használni a közgazdaságtudomány eszköztárát és ismereteit - mondta Horn Dániel, a KRTK Közgazdaság-tudományi Intézetének Igazgatója, a Budapesti Corvinus Egyetem docense. A szakértő az Elemző közgazdász videósorozatunk első évadának befejező részében arról is beszél, hogy az oktatáspolitikai döntések megalapozásához a közgazdaságtani kísérletek nagy segítséget nyújthatnak. Ezek a kutatások például választ adhatnak arra, hogy milyen következményei vannak annak, hogy a fiúk és a lányok eltérő mértékben versengő típusok, és (részben) akár a nemek közötti béregyenlőtlenségekre is. Horn Dániel szerint a közgazdaságtan a társadalom számtalan területének vizsgálatára ad megfelelő eszközöket, ezért a gazdaságtól látszólag távol eső témák elemzésében is hatékony, egyedi látásmódot nyújthat.
krtk blog

A HUN-REN Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont blogja.

AZ ELEMZŐ KÖZGAZDÁSZ
A Portfolio hetente mutatja be az ELTINGA vezetőjének videósorozatát, ami a közgazdasági elemző gondolkodásba nyújt bepillantást. Rendszerváltó történetünk egyik öröksége, hogy a közgazdaságtan sok mindent jelent ma Magyarországon: praktikus, üzleti tanulmányokat, alkalmazott matematikát, fogalmak, állami szabályok, törvények naprakész ismeretét. A nemzetközileg economics-ként ismert – magyarul talán leginkább elemző közgazdaságtannak nevezett – terület gondolkodása és szerepe nem közismert. A sorozatban megmutatjuk a közgazdasági gondolkodás példáit. Szó lesz arról, hogyan kutatják a közgazdászok a vállalati versenyt. Hogyan jelzik előre a gazdasági növekedést? Miként próbálják megérteni és feltárni a gazdasági összefüggéseket? Mit keres egy közgazdász az iskolában? Ismerd meg te is az elemző közgazdász munkáját!

NÉVJEGY
Horn Dániel a KRTK Közgazdaság-tudományi Intézetének Igazgatója, a Budapesti Corvinus Egyetem docense. A Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen végzett 2002-ben. Tanulmányait a Közép-európai Egyetemen (CEU) folytatta, ahol 2004-ben mester majd 2010-ben PhD. fokozatot szerzett. 2012-13-ban a firenzei European University Institute poszt-doktorandusza. 2008 óta dolgozik a KRTK Közgazdaság-tudományi Intézetben, amelynek 2019-től igazgatója. 2010 és 2020 között oktatott az ELTEconon, majd 2020-tól a Corvinus Egyetem docense. Főbb kutatási területei a munka- és oktatásgazdaságtan, melyekről rangos nemzetközi és hazai tudományos publikációi jelentek meg.

A sorozat további részeit itt nézheted meg.

Címlapkép. Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Elszálltak a bérek, elfogyott a munkaerő, egyetlen út előtt áll Magyarország

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Hitelezés 2024
2024. május 14.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
Bosch Rexroth