bevkozg_08
KRTK blog

Mit keres egy közgazdász az iskolában?

Portfolio
Az oktatás minőségének, hatékonyságának elemzésénél nagyon jól fel lehet használni a közgazdaságtudomány eszköztárát és ismereteit - mondta Horn Dániel, a KRTK Közgazdaság-tudományi Intézetének Igazgatója, a Budapesti Corvinus Egyetem docense. A szakértő az Elemző közgazdász videósorozatunk első évadának befejező részében arról is beszél, hogy az oktatáspolitikai döntések megalapozásához a közgazdaságtani kísérletek nagy segítséget nyújthatnak. Ezek a kutatások például választ adhatnak arra, hogy milyen következményei vannak annak, hogy a fiúk és a lányok eltérő mértékben versengő típusok, és (részben) akár a nemek közötti béregyenlőtlenségekre is. Horn Dániel szerint a közgazdaságtan a társadalom számtalan területének vizsgálatára ad megfelelő eszközöket, ezért a gazdaságtól látszólag távol eső témák elemzésében is hatékony, egyedi látásmódot nyújthat.

AZ ELEMZŐ KÖZGAZDÁSZ
A Portfolio hetente mutatja be az ELTINGA vezetőjének videósorozatát, ami a közgazdasági elemző gondolkodásba nyújt bepillantást. Rendszerváltó történetünk egyik öröksége, hogy a közgazdaságtan sok mindent jelent ma Magyarországon: praktikus, üzleti tanulmányokat, alkalmazott matematikát, fogalmak, állami szabályok, törvények naprakész ismeretét. A nemzetközileg economics-ként ismert – magyarul talán leginkább elemző közgazdaságtannak nevezett – terület gondolkodása és szerepe nem közismert. A sorozatban megmutatjuk a közgazdasági gondolkodás példáit. Szó lesz arról, hogyan kutatják a közgazdászok a vállalati versenyt. Hogyan jelzik előre a gazdasági növekedést? Miként próbálják megérteni és feltárni a gazdasági összefüggéseket? Mit keres egy közgazdász az iskolában? Ismerd meg te is az elemző közgazdász munkáját!

NÉVJEGY
Horn Dániel a KRTK Közgazdaság-tudományi Intézetének Igazgatója, a Budapesti Corvinus Egyetem docense. A Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen végzett 2002-ben. Tanulmányait a Közép-európai Egyetemen (CEU) folytatta, ahol 2004-ben mester majd 2010-ben PhD. fokozatot szerzett. 2012-13-ban a firenzei European University Institute poszt-doktorandusza. 2008 óta dolgozik a KRTK Közgazdaság-tudományi Intézetben, amelynek 2019-től igazgatója. 2010 és 2020 között oktatott az ELTEconon, majd 2020-tól a Corvinus Egyetem docense. Főbb kutatási területei a munka- és oktatásgazdaságtan, melyekről rangos nemzetközi és hazai tudományos publikációi jelentek meg.

A sorozat további részeit itt nézheted meg.

Címlapkép. Getty Images

GettyImages-1211246460 (6)
pfizer vakcina oltás
irak
sirogyerek
kína usa háború

Kiszámoló Zöld lakáshitel

Az MNB októbertől úgynevezett zöld lakáshitelt vezet be 200 milliárd forint kerettel, 25 évig fix, maximum 2,5%-os...

Alapblog Hülye voltam

Archívumunkból (2017): Mennyiszer hallottam ezt a szöveget barátoktól, spekiktől, befektetőktől. Egyszerű magyarázat...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
budapest város városkép