A klímaváltozásnak alig ismert veszélye: a terhességre és a fogantatásra is káros hatással van
KRTK blog

A klímaváltozásnak alig ismert veszélye: a terhességre és a fogantatásra is káros hatással van

Hajdu Tamás, KRTK
Néhány évtizede talán még azt hihettük, a klímaváltozás elsősorban a jövő problémája, ami leginkább a gyerekeinket, unokáinkat érinti majd, de mára már egyértelműen a jelen részévé, a saját gondunkká vált. Nem meglepő hát, hogy egyre többször szólnak a hírek a hőmérséklet emberi egészségre gyakorolt hatásairól is. Különösen gyakran hallunk a hőhullámok okozta halálozásokról vagy új fertőző betegségek megjelenéséről. Ugyanakkor jóval kevesebb figyelmet kap a hőmérséklet és a klímaváltozás terhességekre, illetve újszülöttekre gyakorolt hatása.
krtk blog

A HUN-REN Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont blogja.

A Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpontban folyó kutatássorozatunk éppen ezt a témát vizsgálta. Három kérdést igyekeztünk megválaszolni.

  • Hogyan hat a fogantatás előtti hőmérséklet a fogantatások számára?
  • Befolyásolja-e a terhesség első néhány hetének időjárása a korai vetélések valószínűségét?
  • Milyen összefüggés áll fenn a magzatot a terhesség alatt érő hőmérséklet és a születési súly között?

A kutatások közös jellemzője, hogy olyan adminisztratív adatbázisok elemzésén alapulnak, amelyek milliós esetszámban tartalmaznak adatokat a magyarországi terhességekről. A hőmérséklet oksági hatásának becslése pedig egy olyan módszertannal történik, ami a hőmérséklet évek közötti véletlenszerű ingadozását használja ki (kiszűrve az időbeli trendeket és a szezonális különbségeket).

Az első kérdés megválaszolásához az 1980 utáni összes magyarországi születés, terhességmegszakítás és magzati halálozás adataiból számoltunk fogantatási rátákat (ezer 15-44 éves nőre jutó fogantatások száma), majd megvizsgáltuk, hogyan függenek ezek össze a hőmérséklettel.

Az eredmények szerint egy magas hőmérsékletű hetet követően számottevően kevesebb terhesség kezdődik, mint egy kellemes tavaszias vagy kissé hűvösebb hét után.

Érdekes módon ez a hatás időben egyfajta U-alakot ír le: a hőhullám után kettő-négy héttel esik vissza legerősebben a fogantatások száma. Például három héttel egy olyan extrém időjárású hetet követően, amikor az átlaghőmérséklet minden nap 25 °C feletti (azaz hőhullámos napnak tekinthető), közel hat százalékkal kevesebb terhesség indul, mint egy olyan hetet követően, amikor minden nap átlaghőmérséklete 15 és 20 °C közötti. Mivel a hőmérséklet azonnali hatása gyengének nevezhető, ezért a meleg időjárás valószínűleg nem a szexuális aktivitás megváltoztatása révén hat a fogantatások számára, hanem elsődlegesen a férfiak megtermékenyítő-képességét és a nők fogamzóképességét befolyásolja.

Ezt a mechanizmust valószínűsítik a hasonló késleltetett hatásokat találó állatkísérletek eredményei, továbbá a hőmérséklet, valamint a sperma mennyisége és minősége közti kapcsolatot és annak időbeli dinamikáját vizsgáló humán kísérletek is.

Érdemes ugyanakkor azt is kiemelni, hogy a meleg időjárás nem „eltünteti” ezeket a terhességeket, hanem jelentős részüket egyszerűen késlelteti. A magas hőmérsékletű hét után négy-hat hónappal ugyanis megemelkedik a fogantatások száma. Ez az eredmény talán kevéssé meglepő, hiszen a tervezett terhességek esetében jó okkal várhatjuk, hogy ha valamilyen külső tényező (például a szokatlanul meleg időjárás) miatt nem történik meg a fogantatás az eredetileg tervezett időpontban, akkor a további próbálkozások előbb-utóbb sikerrel járnak.

A meleg időjárásnak azonban további hatása is van. Nem csak a fogantatás esélyét csökkenti, hanem a már folyamatban lévő terhességek kimenetelét is befolyásolja. A becslések szerint a megfogant terhességek 40-70 százaléka nem jut el az élveszülésig, és ezen magzati veszteségek elsöprő többsége a terhesség első néhány hetében, a klinikai felismerés előtt történik. Mivel az ilyen korai magzati veszteségekről nem áll rendelkezésre semmiféle adatbázis, annak vizsgálata sem magától értetődő, hogy a hőmérséklet miképpen befolyásolja őket. Azonban nem is lehetetlen. Kihasználhatjuk azt a tényt, hogy a fogantatást követő időszak időjárása nem képes befolyásolni magának a terhességnek az elindulását (azaz nincs időben visszafelé ható okság), ugyanakkor a terhesség kimenetelét képes megváltoztatni.

Ha például egy szokatlanul hideg vagy meleg időjárású hét látszólag csökkenti a néhány héttel korábbi fogantatások számát, akkor arra következtethetünk, hogy néhány terhesség a hőmérséklet hatására nem jutott el a klinikai megfigyelés stádiumba. Ennek következménye a számított fogantatási ráta (látszólagos) csökkenése. Mi történik ezekkel a terhességekkel? Azon korai vetélések számát gyarapítják, amelyeket nem rögzít az egészségügyi rendszer. Így tehát bár a terhesség nagyon korai szakaszában bekövetkező magzati veszteségeket közvetlenül nem lehet megfigyelni, az egészségügyi rendszer által rögzített terhességek számának változásából következtetni lehet rájuk.

Egy ilyen indirekt módszertant követve megmutattuk, hogy ha a terhesség első néhány hetében szokatlanul meleg az időjárás, akkor nő a korai vetélések száma (a hideg időjárás esetén pedig csökken).

A korábbi példánál maradva, ha a fogantatás utáni első hónap során előfordul egy olyan hét, amikor minden nap 25 fok feletti átlaghőmérsékletű, akkor a korai vetélés esélye nagyjából két százalékkal nő. (Viszonyítási pontként ismét egy 15 és 20 fok közötti napokból álló hetet vettünk.)

Az eddigiek alapján azt láttuk, hogy a meleg időjárás csökkenti a terhesség elindulásának a korai vetélésnek az esélyét is. Milyen hatással van azokra a magzatokra, akik megszületnek? Eredményeik azt mutatják, hogy őket sem hagyja érintetlenül a terhesség alatti időjárás. 2000 és 2016 közötti születési adatokat vizsgálva azt találtuk, hogy a 15-20 fokos átlaghőmérsékletű napokhoz képest a hideg és tavaszias hőmérsékletnek nincs különösen érdemi hatása a születési súlyra. Ugyanakkor, ha a terhesség alatt melegebbre fordul az időjárás, akkor az újszülöttek átlagos születési súlya csökken. A hatások, bár statisztikai értelemben szignifikánsak, elsőre csekélynek tűnhetnek. Egy 20-25 fokos nap 0,36 grammal, míg egy 25 fok feletti nap 0,46 grammal csökkenti a születési súlyt.

Azonban egy 39 hetes terhesség alatt ezek a hatások összeadódnak és számottevőbbek lesznek.

Ráadásul az eredmények a hőmérséklet hatásának alsó becslésének tekinthetőek. A meleg időjárás ugyanis, ahogy korábban is bemutattuk, a magzati veszteségeket is befolyásolja. A meleg hatására bekövetkező vetélések révén feltehetően egy olyan szelekció zajlik, amely során éppen azok a csecsemők nem születnek meg, akik nagy valószínűséggel az átlagosnál alacsonyabb súlyúak lettek volna. Azaz a meleg hőmérséklet ezen szelekció miatt látszólag növeli a „túlélő” újszülöttek átlagos születési súlyát, torzítva ezzel a becsléseket. Ha a torzító hatást ki tudnánk szűrni, akkor a meleg időjárás születési súlyra gyakorolt hatását is kismértékben erősebbnek becsülnénk.

A kutatások eredményei tehát azt mutatják, hogy a hőmérséklet mérhető és nem elhanyagolható hatást gyakorol az emberi terhességekre, jóllehet számos társadalmi, viselkedési és környezeti tényező hatása az időjárásnál lényegesen erősebb lehet. Ennek ellenére a becslések azt vetítik előre, hogy a magyarországi klímaváltozás okozta hőmérséklet növekedés nehezíti a terhességek elindulását, növeli a vetélések esélyét, illetve az újszülöttek születéskori egészségét is gyengíti.

A szerző a KRTK Közgazdaságtudományi Intézetének munkatársa.

Címlapkép: Getty Images

RSM Blog

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, va

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

Holdblog

Ki vesz aranyat? (vendég: Zsiday Viktor)

HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene lehet-e megoldás a klímaváltozásra. Meg miegymás. Jó szórakozást! 00:45   ...

Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
nő traktor