portfolio_haziorvos_oltas02-20210201
KRTK blog

Égető probléma sújtja Magyarországot, amit még pénzzel sem lehet megoldani

Bíró Anikó, KRTK
|
Imre Blanka, KRTK
A háziorvosi ellátásnak fontos szerepe van a lakosság egészségi állapotának javításában, a betegségek korai felismerésében. Számos nemzetközi tanulmány igazolja (pl. Chang és szerzőtársai 2011 és Macinko és szerzőtársai 2007), hogy a háziorvosi ellátás pozitív hatását a lakosság egészségére. Ugyanakkor a háziorvosok hiánya globális egészségügyi probléma, elsősorban vidéki területeken. Fejlődő és fejlett országok egyaránt próbálnak megoldást keresni a házirovoshiány csökkentésére (WHO 2010), többek között oktatási programokkal és pénzügyi ösztönzőkkel. Jelen írásunkban a magyarországi háziorvosi letelepedési támogatás hatását elemezzük, előzetes eredményeink a KRTK-KTI holnapján elérhető műhelytanulmányunkban olvashatók.

A háziorvosi körzetek betöltetlenségi aránya 2011 óta folyamatosan nőtt. 2011 januárjában a körzetek 2,7%-a volt betöltetlen, 2022 novemberére ez az arány 10,5%-ra nőtt.

Számításaink alapján nagyobb valószínűséggel betöltetlenek a kevesebb betegszámmal rendelkező, falusi, a megyeközponttól távolabb lévő és a csak gyermekeket ellátó praxisok, valamint az olyan településeken lévő praxisok, ahol alacsonyabb az egy főre jutó jövedelem, magasabb a 60 év feletti lakosság aránya és magasabb a roma lakosság aránya. A 2. ábrán láthatjuk, hogy az ország minden régiójában vannak betöltetlen körzetek, de az arányuk nagyobb a keleti országrészben.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) 2014 óta évente hirdet meg pályázatot tartósan betöltetlen háziorvosi körzetek betöltésére. A pályázó orvosnak vállalnia kell egy legalább 12 hónapja betöltetlen körzet ellátását legalább a következő hat (a korábbi pályázatokban négy) évben. Nem pályázhat olyan orvos, aki már ellát egy másik körzetet. A támogatást megkapó orvosok száma évenként 25-55 között alakult. A támogatás egy egyösszegű kifizetés, amit az orvos szabadon felhasználhat. A támogatás összege a megpályázott körzet betöltetlenségi idejével növekvő. A 2014-2016-os felhívásokban a támogatás összege 6-10 milló Ft közötti volt, majd a 2017-es felhívások óta 12-20 millió Ft közötti összegre emelkedett, ahol a legmagasabb összeget azok kaphatták, akik legalább 5 éve betöltetlen körzet betöltését vállalták.

A támogatás hatásának becsléséhez az úgynevezett különbségek különbsége módszert használjuk. Ennek a módszernek a keretében a támogatásra jogosult, legalább 12 hónapja betöltetlen körzetek betöltési arányának változását hasonlítjuk össze a támogatásra nem jogosult (elemzésünkben 8-11 hónapja betöltetlen) körzetek betöltési arányának változásával. Mivel a hosszabb ideje betöltetlen  körzetek jellemzői eltérhetnek a rövidebb ideje betöltetlen körzetekétől, ezért a támogatás hatásának becslésekor kiszűrjük számos körzetszintű (vagy településszintű) megfigyelhető tényező hatását, többek között a településtípust, a megyeközponttól való távolságot, a településszintű egy főre jutó jövedelmet, az idős és roma lakosság arányát. Becslési eredményeink 2011-2020 közötti adatokon alapulnak.

A 8-11 hónapja betöltetlen körzeteknek negyedévente átlagosan 11%-a kerül betöltésre, a tartósan betöltetlen (legalább 12 hónapja betöltetlen) körzetek körében ez az arány 4% volt a 2011-2020 közötti években.

A letelepedési támogatás a becslési eredményeink alapján közel megduplázta a tartósan betöltetlen körzetek betöltési valószínűségét.

Ez azt jelenti, hogy 2015-2020 között a letelepedési támogatás negyedévente átlagosan 12 tartósan betöltetlen körzet betöltését eredményezte. Viszonyításként: 2015-2020 között átlagosan 176 tartósan betöltetlen körzet volt (az időszak elején kevesebb, az időszak végén több). Ez a hatás semmiképpen sem elhanyagolható, de nem volt elegendő ahhoz, hogy megállítsa vagy érdemében lassítsa a háziorvoshiány súlyosbodását.

Nagyon keveset tudunk arról, hogy milyen szempontok alapján választanak a háziorvosok praxist, valamint hogy hogyan jellemezhetők azok az orvosok, akik a kevésbé vonzó körzetekben biztosítanak ellátást. Annak érdekében, hogy többet tudjunk ezekről a kérdésekről, 2021. őszén levélben kiküldtünk egy kérdőívet az ország összes háziorvosának (a kérdőívet MTA forrásból a KRTK-KTI Egészség és Társadalom Lendület Kutatócsoportja finanszírozta). A kérdőívre 1599 háziorvostól kaptunk választ, ami közel 25%-os válaszadási aránynak felel meg.

A kérdőívekből származó adatok alapján azt látjuk, hogy a kevésbé vonzó területeken (magasabb betöltetlenségi aránnyal jellemezhető járásokban, falusi körzetekben) nagyobb arányban vannak férfi orvosok és idősebb orvosok, és jelentősen kisebb arányban vannak olyan orvosok, akik budapesti születésűek vagy Budapesten végezték el az egyetemet. Azt is látjuk ugyanakkor, hogy a letelepedési támogatást jellemzően fiatalabb orvosok veszik igénybe.

A preferenciákra vonatkozó kérdőíves válaszok alapján megállapítjuk, hogy a praxisválasztáskor az orvosok legfontosabb szempontja a körzet elhelyezkedése, azon belül különösen a könnyű megközelíthetőség és az utazással eltöltött idő rövidsége. A letelepedési támogatást igénybevevő orvosok a betöltött körzet negatív jellemzői közül a betegek szocio-ökonómiai összetételét és az utazással eltöltött időt említették a leggyakrabban.

Eredményeink összességében arra utalnak, hogy a célzott pénzügyi ösztönzők, bár segíthetnek betölteni a régóta betöltetlen háziorvosi körzeteket, de nem tudják teljesen megszüntetni a háziorvoshiányt,

mivel ahhoz egy komplex intézkedéscsomag lenne szükséges, ami egyrészt vonzóbbá tenné a háziorvosi pálya választását a fiatal orvosok és orvostanhallgatók számára, másrészt megfelelő ösztönzőkkel a vidéki praxisokat is vonzóbbá tenné a praxist kereső orvosok számára.

Bíró Anikó és Imre Blanka az ELKH Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Közgazdaságtudományi Intézete Egészség és Társadalom Lendület csoportjának kutatói.

A cikk a szerzők véleményét tükrözi, amely nem feltétlenül esik egybe a Portfolio szerkesztőségének álláspontjával.

Címlapkép: Getty Images

balaton balatonfüred
koszovó szerbia feszültség nato biztonsági erők
erdogan beszédet mond
zelenszkij public domain
orosz ukrán háború moszkva páncélos btr
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Sales manager

Sales manager

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport
2023. június 7.
Portfolio Property X 2023
2023. június 8.
Portfolio Balaton Business Forum 2023
2023. június 1.
Financial IT 2023
2023. június 6.
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
törökorszag isztambul