Prémium

A nemes gyümölcsök palackozott lelke (x)

Portfolio
Élvezhetjük frissen, mondjuk saját kezűleg a fáról szedve, vagy csak a lényegre koncentrálva. Beleharaphatunk ropogós húsába vagy megragadhatjuk illatát és aromáját egyetlen kortyba sűrítve. Ekkor - talán csak egy pillanatra ugyan - de megérthetjük magát az érlelő napot, a lágy esőt, a gondos kezek évszázados tapasztalatát megtestesítő gyümölcsöt. Melynek mindegyik fajtája illatos, zamatos, és csábítóan egyedi.

Az emberiség már évezredek óta számos módon kísérletezik azzal, hogy a gyümölcsöket koncentrált formában is élvezhesse.

Az egyik legsikeresebb módszernek a lepárlás bizonyult. Így őrizhetők meg igazán a gyümölcs, ízei, sűrített illata, zamata.


A párlatkultúra, a szóda és a trónörökös




A gyümölcspárlatok készítésének kultúrája európai sajátosság: Franciaországtól Németországon, Svájcon, Ausztrián, és persze Magyarországon keresztül egészen a Balkánig ismerik és alkalmazzák a módszert - természetesen mindenütt a helyi viszonyoknak megfelelően.

A jól bevált pálinkafőzési hagyományokra építő Zwack már a XIX. század végétől a legjelentősebb magyarországi gyártó, kiemelkedően széles ízválasztékkal. A két világháború között Kecskemétre látogató Edward walesi herceg, miután megízlelte a híres barackpálinkát, így szólt: "Szódával jobb, mint a whisky, teában jobb, mint a rum." Szinte szállóigévé vált mondása minden másnál jobb reklámnak bizonyult...

Párlat vagy pálinka?

A pálinka, a párlat szavak, annak ellenére, egymást helyettesítve ismertek, ma még szakmai szempontból a pálinka sokszor alacsonyabb minőséget képvisel, mint a szakmai körökben és Európában már jól ismert párlatok.
Törvényileg a 100% gyümölcsből, min. 37,5 alkoholfokos, mindenféle adalékanyagtól, aromától mentes párlatot, amely Magyarországon készül lehet pálinkának nevezni.
Azaz a pálinka is párlat.
Hogy mégis mi a különbség?
"Nem minden pálinka párlat, de bármely párlat lehet pálinka!" - fogalmazza meg a szakmai lényeget Somogyi József párlatmester, a Zwack Unicum Rt. Kecskeméti Gyárának igazgatója.

A párlat titka: az érett, hazai gyümölcs



A Zwack párlatok alapanyagául szolgáló gyümölcsöket Kecskemét környékén termesztik. Csak a legérettebb, legzamatosabb és sértetlen gyümölcsök használhatóak fel. Mindez jól jelzi, hogy e párlat mennyire más, mint a pl. "kerítésszaggató" vagy "papramorgó" néven ismert házipálinkák, vagyis azok az erős szeszes italok, melyekhez azokat a gyümölcsöket használják fel, amelyek nem alkalmasak már friss fogyasztásra.

A legbüszkébbek talán mégis tradicionális barackpárlatunkra lehetünk: hiszen a lepárlás előtt külön válogatják a legnemesebb magyar kajszit (a franciaországi Metz-ben rendezett párlatversenyen aranyérmet nyert a Zwack Magyar Kajszi Párlat) és a különlegesen illatos rózsabarackot, mely a Zwack Rózsabarack Párlat alapanyaga.

De gondos szelektálás előzi meg a nem kevésbé jellegzetes Zwack Birs Párlat, a Zwack Szőlő Párlat, a Zwack Jonatán alma, a Zwack Besztercei Szilva és a Zwack Vilmoskörte Párlat lepárlási folyamatát is.

Kecskemét: ahol a párlatok születnek



A nyolc tagból álló fenti Zwack párlatsor csúcsminőséget képviselő - évjáratos és sorszámozott palackban forgalomba kerülő - tagjai fajtaazonos gyümölcsökből, nagy gonddal készülnek a 2001-ben létesített európai szintű kecskeméti kisüzemi lepárlóban.
A technológia és a tapasztalt főzőmesterek biztosítják, hogy a párlat megőrzi a gyümölcsfajtára jellemző egyéni karaktert, ízt és illatot. Ezt segíti az is, hogy a kézzel szedett és magtalanított - összezúzás helyett csak finoman aprított - gyümölcsök erjesztése egyenletes hőmérsékleten történik. A nemes matéria értékei így készen állnak arra, hogy párlatként éljenek tovább...

A párlatmester: a képzelőerő és a tudás vegyítője



A párlatkészítés folyamata valódi alkotómunka, ahol az ember, az egyéniség kerül középpontba. Az aprított gyümölcs tartályba kerül, speciális fajélesztőket kap, majd beindul az erjedés, az úgynevezett alkoholos erjesztés. Maga a lepárlás három szakaszból áll, az alakuló párlat gondozása a Zwack párlatmesterének érzékszerveire van bízva: bármely pillanatban beavatkozhat a lepárlás folyamatába a legmagasabb minőség és ízharmónia érdekében. Olyan ez, akár a parfümkészítés...

Fedezze fel a párlatok ízvilágát!



Az illat- és ízanyagokban gazdag, tiszta, elegáns, harmonikus ital, a párlat titkainak megfejtése valódi szertartás. A legjobb, ha a palackot szobahőmérsékleten, 19-22°C-on tároljuk, majd tartalmát kissé előmelegített, speciális, tulipán alakú pohárba töltjük. Mielőtt megkóstolnánk, hagyjunk időt arra, hogy illata is megérintsen! Ezután ízleljük csak meg a palackban rejtőző csodát - azaz a gyümölcs lelkét.



Gulyás Csaba
A Zwack Unicum Rt. italszakértője


Még több érdekességet, koktélreceptet és információt találhat oldalunkon: www.zwackunicum.hu

(X)
Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
kep_szoveg