Prémium

Lakáshitelek, irány Svájc? (x)

Portfolio
Lakáshitelek, irány Svájc?
Ingatlanhitelek refinanszírozása
A hitelközvetítők szerepe és az általuk nyújtott szolgáltatás értéke a bankok egyre élesedő hitelpiaci versenyével párhuzamosan nő. A hitelközvetítők létjogosultságát legjobban akkor tudjuk átérezni, ha magunk is hitelt szeretnénk felvenni.



' title='
A banki hitelajánlatok, akciós kamatok között első pillantásra eligazodni, és a legmegfelelőbbet kiválasztani nem könnyű, ha valaki jobban beleássa magát és elkezdi összehasonlítani az ajánlatokat, rájön, hogy nagyon sok időt, energiát és utánajárást igénylő fába vágta a fejszéjét. A hitelközvetítőkkel ezt az utánajárást és adatgyűjtést megspórolhatjuk egy, az ajánlatokat és lehetőségeket nagyon jól ismerő hitelreferens segítségével.

Az Otthon Centrum Hitel Centerénél igen komoly termék portfolióval rendelkezünk a széleskörű banki és pénzintézeti kapcsolataink révén, így gyakorlatilag bármilyen hitel közvetítésében az ügyfeleink segítségére lehetünk. Sikerült úgy alakítanunk működési folyamatainkat, hogy teljes körű hitelközvetítői tanácsadási szolgáltatásunk az ügyfelek számára díjmentes - emeli ki Bánfalvi László, az Otthon Centrum Hitel Center vezetője. Magyarországon azonban nem minden hitelközvetítő kínálja térítésmentesen szolgáltatását, találkozhatunk a piacon sikerdíj alapon dolgozó hitelközvetítőkkel is.

Napjainkban csaknem 7000 hitelközvetítő cég dolgozik Magyarországon, s az egyéni vállalkozók száma is legalább ennyire tehető. Az Otthon Centrum Hitel Center becslése szerint jelenleg a banki lakossági jelzálog kihelyezések csaknem fele a közvetítőkön keresztül történik, ami közelít a nyugat-európai szinthez. Ugyanakkor némi konszolidáció is megfigyelhető már a piacon, a kisebb közvetítők lemorzsolódnak, vagy betagozódnak a nagy hálózatokat működtető cégek alá. A lemorzsolódás legfőbb oka a volumengazdaságosság, azaz a kisebb cégek nem tudják elérni a kritikus méretet. A közvetítői szolgáltatások esetében mindig kulcskérdés a hozzáadott érték, főként a közvetítőket igénybe vevő ügyfelek körében. A legfőbb szolgáltatási érték az ajánlatok gyors, szakszerű összevetése, egy helyen, ami az ügyfélnek nagyon sok energiát, időt, utánajárást spórol meg. A közvetett, de pénzben is kifejezhető szolgáltatási érték a kezdeti költségek, törlesztő részletek közötti különbség, amit a hitelközvetítő a legjobb ajánlat megtalálásával az ügyfélnek megtakaríthat. Egy jelzáloghitel esetén az Otthon Centrum Hitel Center számításai szerint ez a megtakarítás a teljes futamidő alatt elérheti akár a 2 millió forintot is.

Lássuk a számokat - mikor érdemes kiváltani korábbi hitelünket?

A fent említett szolgáltatási érték nem csak új hitelek felvétele esetében realizálható, de meglévő hitelek kiváltása esetén is. A köztudatba még nem épült be teljesen a hitelek refinanszírozásának lehetősége, pedig a banki verseny nemcsak az új hitelek kihelyezéséért folyik, jelenthet a meglévő hitelkondícióknál kedvezőbb feltételeket az ügyfelek számára. A hitelkiváltáskor a meglévő törlesztőrészlet és az új, kedvezőbb törlesztőrészlet különbségét kell szembeállítani a hitelkiváltás egyszeri díjaival, s ennek alapján kiszámítható az az időtartam, ami alatt a refinanszírozás megtérül. Ráadásul a hitelközvetítők segítségével jóval egyszerűbb lesz az ügyintézés is. Azoknak, akik még a 2002. előtti időszak piaci kamatozású, kétszámjegyű kamat mellett felvett hiteleiket törlesztik, feltétlenül érdemes felkeresniük egy hitelközvetítőt. Egy konkrét példában egy állami kamattámogatás mellett igénybe vett forinthitelt állítunk szembe egy deviza hitellel. Feltételezzük, hogy egy 15 millió forintos, 20 éves futamidejű forint hitellel rendelkezünk, amelynek 4 év után a hátralévő tőketartozása 13 millió forint. Ez a forint hitel, jelenlegi kondíciók mellett kalkulálva havi 111.000 forint havi terhet jelent. Ha ezt a hitelt szeretnénk kiváltani, akkor a hátralévő 13 millió forintra az Otthon Centrum Hitel Center legkedvezőbb deviza alapú hitel ajánlata 16 évre 96.000 forintos törlesztőrészletet kínál. Ez havi 15.000 forintos megtakarítást jelent. Ráadásul az ajánlat most egyéves akciós időszakot is biztosít, ami havi 82.000 Ft-os törlesztőrészletet jelent. Az átváltás költségei - egyrészt a kb. 220.000 Ft-os előtörlesztési díj, másrészt a kb. 220.000 Ft-os deviza hitel induló költségei - a 29.000 forintos akciós törlesztőrészlet különbséggel már másfél év alatt megtérülnek.

Összefoglalóan azt mondhatjuk, hogy érdemes hitelállományunkat 2-3 évente felülvizsgálni az új banki ajánlatok tükrében, mert időről-időre találhatunk a meglévő kondícióinknál előnyösebb feltételeket. Még jobban járunk, ha jó kapcsolatot alakítunk ki egy hitelközvetítővel, ahol szakértő tanácsadók tájékoztatnak a piacon található legjobb refinanszírozási lehetőségekről.
http://www.hitelcenter.hu/
(X)
MNB Intézet

A növekvő adósságok dilemmája

Mind az USA-ban, mind Kínában heves viták folynak az adósságszintek emelkedéséről. Michael Pettis szerint ez alapvetően strukturális probléma, és szükségszerűség a jelenlegi gazdaságpoliti

Holdblog

Lítiumbirodalommá vált a kenguruk földje

Két ország dominálja a lítium globális kitermelését, a versenyhivatalok vakarhatják a fejüket egy esetleges lítiumkartell felemelkedése miatt. Ami az olajban az Arab-félsziget, az uránban Kaza

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új nagybank született Magyarországon, ötből egy bankszámlát már nála nyitnak a magyarok
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
ORLEN toltoallomas 2