Prémium

Feltörekvő részvényeket favorizálja a CIB! (x)

Portfolio
Komm Tiborral, a CIB Befektetési Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával a tavalyi év változásairól és a legújabb CIB befektetési alapról beszélgettünk:
Portfolio.hu: Nehéz időszakon van túl a befektetési alap piac, hogy jött ki ebből a CIB?


' title='
Komm Tibor: A váláság természetesen a CIB Alapkezelőt sem kerülte el, elsősorban a befektetési alapokban kezelt vagyon csökkent jelentősen 2008 utolsó két és 2009 első negyedévében. A piaci hangulat változásával szerencsére nálunk is megállt ez a folyamat, dinamikus pénzbeáramlás indult meg alapjainkba, melyek mérete lassan összevethető a váláság előtti állapottal. Természetesen, mint minden piaci szereplő mi is levontuk a konzekvenciákat, megerősítettük kockázatkezelésünket, racionalizáltuk termékpalettánkat és fokoztuk az értékesítési hálózatban képzési aktivitásunkat. Ezen lépések hatására úgy gondolom megerősödve kerültünk ki a válságból, melyet az azóta eltelt időszak eredményei igazolni látszanak.

Portfolio.hu: Milyen piaci trendek mutatják az irányt a termékfejlesztésnek 2010-ben?
Komm Tibor: A piacok mindenkori állapotát jól mutatja a befektetési alapokban tartott vagyon alakulása, az útjára indított új termékek száma, a termékfejlesztés intenzitása, a tőzsdei hangulat-változásokra érzékenyebb lakossági befektetők aktivitása. Ha ezeket az attribútumokat nézzük, akkor azt láthatjuk, hogy miután a piac lendületét megtörték a 2008-as események, a pénzügyi válság okozta kritikus makrogazdasági helyzet, általános bizalmatlanság, a likviditáshiánytól szenvedő bankközi piacok normalizálódását követően visszatért a befektetői bizalom, a piaci összeomlásban elszenvedett veszteségek jelentős hányadát a szárnyaló árfolyamok ledolgozták. Eltűntek a piacról az akár 12%-ot meghaladó akciós banki kamatígéretek, és a kitűnő kötvény, illetve részvénypiaci teljesítmények pedig újra pénzbeáramlásokat generálnak az alapokba. A likviditásbőség továbbtart, de természetesen a tőzsde még mindig nagyrészt pszichológia, és ahogy május első hetében is láthattuk, kisebb-nagyobb tőkepiaci korrekciókat nem zárhatunk ki a közeljövőben sem. Bár a hangulat gyökeres megfordulását nem indokolják a fundamentumok, és a gazdasági visszaesés mélypontján úgy tűnik már túl vagyunk, a nagyszabású monetáris és fiskális ösztönző intézkedések java még életben van, de amíg a növekedés ’valódi’ motorjai is beindulnak, a piacok újabb és újabb strukturális problémákkal, rendszerszintű kockázatokkal találhatják szembe magukat. Ez a megváltozott összefüggésrendszer pedig új kihívások és egyúttal óriási lehetőségek elé állítja a vagyonkezelőket, különös hangsúlyt helyezve az új kibocsátásokra.

Portfolio.hu: Mik lehetnek akkor a sikeres innováció alapkövei?
Komm Tibor: Ebben a piaci környezetben a termékfejlesztésnek sikeresen kell ötvöznie a befektetők optimista, de törékeny jövőképét, az ingadozó kockázatvállalási kedvet, a növekedésnek indult piac hajtóerejét képező befektetési sztorikat olyan adaptív, rugalmas stratégiákkal, amelyek egyrészt alkalmasak optimális megoldásokat találni a hírvezérelt tőkepiacokon, másrészt kritikus helyzetekben is képesek megtartani a megtakarítások értékét. Mindezt természetesen úgy, hogy a befektetési paletta illeszkedjen a bankcsoport megtakarítási termékkínálatához, kampányaihoz.

Portfolio.hu: Ez azt jelenti, hogy a kibocsátáskor garanciákat is kapnak a befektetők?
Komm Tibor: Igen, alapvető szempontja volt a fejlesztésnek, hogy az új alap a lejáratkor a befektetési jegyek névértékére 100%-os tőkevédelmet biztosítson befektetői számára. Ezt az alap névválasztása is mutatja, CIB Dupla Profit Tőkevédett Származtatott Alap.

Portfolio.hu: Mit kell értenünk "dupla profit" alatt?
Komm Tibor: Ez az elnevezés az alap befektetési politikájának meghatározó tulajdonságára utal, miszerint a futamidő alatt többszöri, több forrásból származó hozamszerzést teszünk lehetővé az ügyfelek számára. A kifizetéseknek hozamvédett komponensei is vannak, ez azt jelenti, hogy az alap az aktuális tőkepiaci helyzettől teljesen függetlenül kétszeri fix, nominális 6,00%-os hozamfizetést (EHM=2,19%) mindenképpen biztosít. A harmadik év végén 6,00% (éves hozam: 1,76%) valamint a futamidő végén szintén 6,00% (éves hozam: 1,10%) hozamot fizet az alap a befektetési jegyek névértékére vetítve.

Portfolio.hu: Hogyan értékelje egy átlagos lakossági befektető a 12% minimum hozamígéretet?
Komm Tibor: Megítélésem szerint ez egy nagyon vonzó ajánlat, ugyanis amennyiben a hazai gazdaságpolitika sikeresen vezeti vissza az országot a fenntartható növekedési pályára, úgy a hosszú futamidejű kötvényhozamok néhány éven belül 4-5% körüli szintekre, a fejlett hozamszintekhez konvergálnak. Ha ezt vesszük alapul, akkor a jövőbeni kamatpályától függetlenül az 5 éves várható betéti kamattartalom 2/3-a garantált. Sőt ez akkor sem változik, ha az alap futamideje alatt esetlegesen az Euró bevezetésére is sor kerülne! Illetve ne felejtsük el, hogy addicionális hozamszerzési lehetőségek is vannak...

Portfolio.hu: Miért, mibe fektet az új CIB befektetési alap?
Komm Tibor: Az alap a legjelentősebb feltörekvő országok, Brazília, Oroszország, India és Kína (BRIC országok) részvénypiacain fektet be, kedvezőtlen részvénypiaci folyamatok esetén pedig, az árfolyam-veszteség minimalizálása érdekében amerikai állampapír-piaci befektetésekkel igyekszik elkerülni a jelentősebb hozameséseket.

Portfolio.hu: Miért pont ezekre a piacokra esett a választás?
Komm Tibor: A fejlődő piacok eredmény előrejelzéseit nézve jelentős javulást figyelhetünk meg az előző negyedévhez képest. Az MSCI EM esetében várhatóan 2010 végére, egy évvel korábban, mint a fejlett piacok, elérik a 2007-es EPS tömeget, az elemzői konszenzus dinamikus V-alakú fellendülést tükröz. A BRIC országokat erősebb bankrendszer, jobb fiskális kilátások, gyorsabb és fenntarthatóbb növekedési mutatók, magasabb tartalékok, komoly belső lakossági fogyasztási potenciál jellemzik, aminek köszönhetően hosszabb távon felülteljesíthetőkké válhatnak a fejlett piacokkal szemben. Néhány, sokatmondó megállapítás:
Kína elsöprő lendületét jól mutatja, hogy év/év alapon 2010-re 11% körüli GDP növekedést várnak, amit inflációs, eszközbuborékok miatti félelmek 10% alá nyomhatnak...
India részvénypiaca hihetetlen hozamokat generálhat, valós gazdasági alapokon is, India óriási energiát fordít az oktatásra, mint szoftverfejlesztési nagyhatalom, outsourcing, szolgáltató centrum, beruházás ösztönző gazdaságpolitikájával, jogrendszerével, magas minőségű könnyűipari termékeivel növekedése még Kínáét is túlszárnyalhatja.
Brazília 2014-ben futball világbajnokságot, 2016-ban olimpiát rendez, ami több, mint 10 mrd dolláros infrastruktúra fejlesztést generál. A brazil BOVESPA az egész amerikai kontinens egyik vezető tőzsdéje. Az országot alacsony kamatkörnyezet, alacsony infláció, dinamikusan bővülő munkaerőpiac jellemzi, 2010-re 6-7% körüli GDP növekedést várnak, a gazdaság élénkítésére intenzív adócsökkentési, ambiciózus otthonteremtési programokat indítottak,
Végül, a BRIC országok leggyengébb láncszeme, az orosz gazdaság is a gyors kilábalás útján maradhat, idén a GDP 4%-kal növekedhet olaj-és gáziparának köszönhetően.

Portfolio.hu: Milyen hozzáadott érték van, amitől az alap több lesz, mint pusztán egy részvény-befektetés?
Komm Tibor: A gazdasági válság súlyponti átrendeződést hoz a világgazdaság régiói között, azonban ez a hangsúlyeltolódás egy hosszabb, tagoltabb folyamat. Így amikor a globális kockázati étvágy kedvezőtlen irányba fejlődik, és félni kell a kockázatosnak ítélt feltörekvő részvényektől, akkor biztos menedéket kétféleképp, az amerikai dollárral, illetve az arannyal azonosítják a befektetők a világban. Nos, ha a CIB Dupla Profit Tőkevédett Származtatott Alapban a dinamikus növekedés lehetőségét biztosító BRIC részvénypiacok nem tudnak hozamot termelni, akkor az alapban az árfolyamveszteségek mérséklése érdekében egy szisztematikusan menedzselt matematikai algoritmus lép működésbe, amely a részvénykitettséget alulsúlyozza, és a hozamtermelésben amerikai állampapír befektetések kapnak szerepet. Az optimális súlyozáshoz a volatilis piacok szélsőséges kilengéséit kisimító, sokak által használt, egyszerű technikai indikátorokat, mozgóátlagokat alkalmazunk.

Portfolio.hu: Milyen időtávra érdemes befektetni?
Komm Tibor: Az alap 5 évet meghaladó futamidővel rendelkezik, annak érdekében, hogy megfeleljen a Tartós Befektetési Számlával (TBSZ) elérhető adóelőnyök feltételeinek, de a hosszabb futamidőben rejlő további potenciált is élvezhetik befektetőink, ugyanis a magasabb részvény-teljesítmény eléréséhez a 3-5 éves időtávot optimálisnak tekinthetjük.

Portfolio.hu: Milyen befektetőknek ajánlható leginkább ez a termék?
Komm Tibor: A befektetési jegyeket korlátozás nélkül, bárki megvásárolhatja, a termék kialakításakor elsősorban azokra a magánszemélyekre gondoltunk, akik kamatadó-mentesen, vagy kedvezményes adófizetés mellett szeretnék a befektetési jegyeiket az alap futamidejével megegyező időtávra elhelyezni. Fontos elem még az alap nyíltvégű működéséből eredő rugalmasság, hiszen amennyiben a befektető úgy dönt a futamidő alatt, hogy vissza kívánja váltani befektetését, akkor nem tőzsdekényszeres az értékesítés, hanem erre bármely forgalmazási nap lehetőség van a CIB bank országos fiókhálózatában. Természetesen ebben az esetben a tőkevédelem nem érvényes, de a visszaváltási megbízás teljesítése napi árfolyamértéken történik, így amennyiben ez a bekerülési árnál és a forgalmazási költségek összegénél magasabb, akkor könnyen lehetséges akár már a futamidő alatt is pozitív hozam realizálása. Azonban az alap karakterisztikájából adódóan mindenképp célszerű a teljes futamidőre történő tartás.

Portfolio.hu: Mikortól és milyen áron vásárolhatnak az ügyfelek az új alapból?
Komm Tibor: A jegyzés 2010. május 31. és 2010. augusztus 13. közötti időszakban tart, a befektetési jegyei díjmentesen, névérték alatti árfolyamon (napi diszkont ráta = 5%/365) jegyezhetőek.

Portfolio.hu: A CIB közkedvelt betétmix ajánlata is elérhető lesz a jegyzéskor?
Komm Tibor: Természetesen igen, a jegyzési tranzakcióval egyidejűleg a legmagasabb kamatozású CIB Aranybetét köthető le 3 hónapra, 6,00% éves kamattal (EBKM=3,25%).

Portfolio.hu: Mire érdemes még a befektetők figyelmét felhívni?
Komm Tibor: Ha a befektetési termékek térképét böngésszük, akkor évtizedes tapasztalatok jelölik ki az egyik legfontosabb iránytűt, miszerint tőkepiaci befektetéseinket minden esetben diverzifikájuk, azaz osszuk meg több, különböző eszközosztály között olyan módon, hogy portfóliónkhoz tartozó aggregát várható hozam, elvárt kockázatvállalási hajlandóság profil megfeleljen a megcélzott befektetési időtávunknak, kockázattűrő képességünknek. Az átgondolt, megfelelően diverzifikált portfóliók válságos időszakok alatt mutatott ellenálló képessége is garantáltan erősebb lesz. Így a CIB Dupla Profit Tőkevédett Származtatott Alapot is mindenképp csak egy többelemű portfólió egyik összetevőjének javasoljuk.
(x)
Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
DurerPark_05