Prémium

Vietnámban megszüntetik az aranyszámlákat (x)

Portfolio
Ázsia, azon belül is főleg Kína, India, valamint a dél-keleti régió országai döntő mértékben befolyásolják a globális aranypiac forgalmát. Ezekben a sárga fém szempontjából igen bizonytalan hetekben különösen erős támaszt jelent az ottani emberek felfokozott vásárlási kedve. Ugyanakkor néhány állam kormánya közel sem örül annak, hogy a lakosság nem a saját nemzeti valutában tartja vagyonát. Ezért különböző központi intézkedésekkel igyekeznek korlátozni az aranyhoz való jutás lehetőségét, valamint azt, hogy hazai pénzintézetekben tartsa nemesfém vagyonát.
Kína és India a világ két legnagyobb aranyfogyasztója, de az elmúlt években felsorakozott mögéjük Vietnám is, amelyet a globális aranypiacon komoly befolyással rendelkező szervezet, az Arany Világ Tanács (World Gold Council, WGC) az egyik legdinamikusabban fejlődő nemesfémpiacnak tekint. A szervezet kimutatása szerint tavaly 100 tonna aranyat importált a belföldi, folyamatosan rekordokat döntő kereslet kielégítésére.

Ami jó a kisembernek, annak nem mindig örül az ország vezetése. Így van ezzel a vietnámi kormány is, amely nem nézi jó szemmel, hogy állampolgárai a gyengülő hazai fizetőeszközzel szemben az aranyat preferálják, amit ráadásul amerikai dollárért vásárolnak meg. Annak érdekében, hogy megakadályozzák a helyi valuta, a dong egyre gyorsabb értékvesztését (az elmúlt években az infláció mértéke 23 százalék volt), valamint gátat vessenek az amerikai dollár még nagyobb elterjedésének, teljes ellenőrzés alá vonják a belföldi aranykereskedelmet. Az intézkedések részeként megszüntetik a kereskedelmi bankoknál vezetett aranyszámlákat, valamint a jövőben csakis a nemzeti bankon keresztül lehet befektetési aranytömböt venni. Az ország gazdasági és politikai vezetése a növekvő aranyimportot teszi felelőssé azért, hogy a dong egyre kevesebbet ér, ami veszélybe sodorja az ország gazdasági stabilitását.

A lakossági aranyszámlákat június végétől szüntetik meg úgy, hogy minden ügyfél megkapja a saját számláján lévő aranymennyiséget fizikai tömbökben. Mivel a bankokban jelenleg nincs annyi sárga fém, hogy eleget tudjanak tenni a törvényi kötelezettségüknek, ezért a vietnámi jegybanknak a következő hetekben mintegy 20 tonna aranyat kell beszereznie külföldről és azt a kereskedelmi pénzintézetek rendelkezésére kell bocsátania. Ennek a hírnek hallatán befektetők sokasága kezdett aggódni amiatt, hogy hol is van valójában a megtakarítása? A jegybank elnöke sietett megnyugtatni minden számlatulajdonost, hogy akkor is megkezdik az aranytömbök kiadását, ha esetleg nem sikerül időben beszerezni az említett mennyiséget, ugyanis az ország aranytartalékait is be fogják vonni ebbe a pénzügyi műveletbe.

A vietnámi kormány döntése a belföldi aranykereskedelem teljes kisajátítására nem egyedi eset. Még az Európai Uniónak is van olyan tagállama, pl. Görögország, amely csakis a jegybankon keresztül engedélyezi a befektetési arany vásárlását saját állampolgárai számára. Olaszországban is szigorították a befektetési célú nemesfém forgalmazását. Ne csodálkozzunk ezen, hiszen mindkét országban a válság mélyülésével ugrásszerűen nőtt a kereslet a vagyonmegóvás ezen ősi formája iránt.

www.arteus-capital.com
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Béketárgyalás lesz az ukrajnai háború lezárásáról, de máris jött egy igazán rossz hír

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
shutterstock_1940409019