Prémium

Mire figyeljünk a külföldön megfizetett áfa visszaigényléseknél? (x)

Portfolio
A magyar adóalanyokat adóvisszaigénylési jog illeti meg az EU más tagállamában megfizetett hozzáadottérték-adó után. A 2012. adóévre vonatkozó visszaigénylés alapjául szolgáló nyomtatványok benyújtási határideje 2013. szeptember 30. Sajnos az eljárás során az adminisztratív hibák akár a tényleges visszaigénylést is megakadályozhatják, és súlyos költségeket okozhat a vállalkozásoknak. A következő rövid összefoglaló a visszaigénylési folyamatokban rejlő hibalehetőségekre is igyekszik rávilágítani.
A magyar adóalanyok az EU más tagállamában felszámított visszatérítendő hozzáadottérték-adó iránti kérelmét a visszatérítési időszakot követő naptári év szeptember 30-ig a magyar adóhatósághoz elektronikus úton megküldött kérelmen (ELEKAFA nyomtatvány) terjeszthetik elő. Svájc és Liechtenstein esetében is működik a visszaigénylés; a visszatérítések iránti kérelmeket azonban nem a magyar, hanem közvetlenül az érintett külföldi adóhatósághoz kell benyújtani. A kérelem egyszerre egy tagállamból történő visszaigénylésre szolgál (azaz több országot érintő tranzakciók esetében az adminisztráció multiplikálódásával kell számolni). A határidő jogvesztő, tehát a határidőn túl beérkezett kérelmeket az adóhatóság automatikus elutasítja.

A visszatérítési időszak nem haladhatja meg az egy naptári évet, és nem lehet kevesebb három naptári hónapnál. A három hónapnál rövidebb időszakra vonatkozó visszatérítési kérelem abban az esetben lehetséges, ha az időszak egy naptári év fennmaradó része. A minimális visszaigényelhető adó összeg az Irányelv értelmezésében nem lehet kevesebb 400 EUR-nál vagy az adott tagállam nemzeti pénznemében kifejezett, ezzel egyenértékű összegnél.

A visszatérítési jog gyakorlásának szigorú feltétele, hogy a benyújtott kérelem a kötelezően előírt adatokat hiánytalanul tartalmazza. A hiánytalanul kitöltött, minden törvényi előírásnak megfelelő kérelmet az adóhatóság továbbítja a visszatérítés helye szerinti tagállamban illetékes adóhatóság részére. A kérelem érdemi vizsgálata, elbírálása az adott tagállam hatáskörébe tartozik. Bármilyen kisebb adattartalmi hiba azzal a következménnyel járhat, hogy a kérelem nem kerül továbbításra. Ha tartalmi hiba mellett is továbbítja az adóalanyok letelepedése szerinti adóhatóság a kérelmet, előfordulhat, hogy a kérelem végső elbírálását végző adóhatóság elutasítja a kérelmet arra hivatkozva, hogy azt nem továbbíthatta volna az adóalanyok letelepedése szerinti adóhatóság.

A kérelem beérkezését követően kiegészítő adatkérés nélkül négy hónap áll rendelkezésre a kérelem elfogadására vagy elutasítására. Amennyiben az adott szervnek döntésének meghozatalához további információra van szüksége, ezen időtartam nyolc hónap is lehet. Amennyiben a kérelem elfogadásra került, a jóváhagyott összeget az illetékes hatóság tíz munkanapon belül téríti vissza.

Fontos kiemelnünk, hogy csak a hiánytalanul kitöltött kérelmek kerülnek elfogadásra. Minden egyes, az adóhatósághoz beérkezett kérelem egyedi eset. A visszatérítési folyamat változatos kérésekkel, szigorú tartalmi feltételekkel, és nyelvi korlátokkal rendelkezik. Az adott hatóság nem feltétlenül a kérelmező által "kezdeményezett" nyelven folytatja a visszatérítési folyamat kommunikációját. A közelgő határidőre és a szigorú adattartalomra tekintettel javasoljuk a visszatérítéshez szükséges kérelmek mielőbbi benyújtását.


Mire figyeljünk a külföldön megfizetett áfa visszaigényléseknél?
Az elemzések szerzői igyekeztek olvasmányos, ugyanakkor szakszerű általános információval szolgálni. A leírtak általános jellegéből adódóan, valamint az esetleges jogszabályi változások miatt kérjük, hogy a leírtak személyre szabott értelmezésével kapcsolatban lépjenek kapcsolatba velünk.

(x)
Kiszámoló

Raiffeisen Gold 2.0 vége?

Írtam nemrég, hogy kijött az új prémium csomag a Raiffeisentől és hát sokkal rosszabb lett. Nem csak az elvárt bejövő utalás lett lényegesen több, de az utalások ingyenessége is limitált l

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Bármikor beleroppanhat Oroszország a háborúba, ha a Nyugat enged a riválisának

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Hitelezés 2024
2024. május 14.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Hillside Bankers