Prémium

Kifutott a Magnoliád? Itt a lehetőség a hozamra euróban (x)

Portfolio
A megfelelő diverzifikáltság és az euró befektetések jelenthetnek jó döntést idén - vélik a Generali szakemberei. Egyelőre nem kell tartani világgazdasági recessziótól, a növekedési félelmek azonban nem tűnnek el a tőkepiacokról. Miközben a globálisan alacsony hozamkörnyezet kedvez a részvénypiacok megítélésének, a kockázatos eszközök sérülékenysége fennmaradhat, és folytatódhat az ingadozó, volatilis kereskedés. Mindez a mérsékelt kockázatvállalást szem előtt tartó abszolút hozamú befektetéseknek kedvezhet.
Történelmi időket élünk: 2009 óta több mint 600 kamatcsökkentés zajlott le világszerte, a jegybankok 10 000 milliárd dollárt meghaladó értékben vásároltak tőkepiaci eszközöket, és immár közel ugyanekkora értékű állampapír forog zéró vagy negatív hozam mellett. Az euró-zónában, Japánban, Svájcban, Svédországban és Dániában negatív az irányadó kamatszint. Ennek ellenére 2014 októbere óta egyetlen meghatározó eszközosztályban - globális fejlett vagy feltörekvő piaci részvények, vállalati- és államkötvények, nyersanyagok - sincs érdemi pozitív hozam.

A továbbra is erős munkaerőpiac, a szolgáltató szektor bővülése, az autóeladások fellendülése, a javuló kiskereskedelmi értékesítések és a vártnál jobb inflációs adatok egyaránt azt tanúsítják, hogy eltúlzottnak bizonyultak az év eleji félelmek az amerikai gazdaság recessziós veszélyeivel kapcsolatban. Márciusban már Európában is megkezdődött a makrogazdasági adatok javulása. A jegybankok továbbra is támogatják a válságból történő kilábalást, a következő időszakban azonban a figyelem ismét a menedzsment kilátásokra összpontosulhat.

"A vállalati sajátrészvény-visszavásárlások dinamikájának lassulása áprilistól újabb korrekciós veszélyt hordozhat magában. Az előző hónapokban sokat csökkent az idei évre várt árbevétel és eredmény konszenzus, a 2017-re vonatkozó piaci várakozásokat azonban még mindig magasnak tartjuk a vezető részvényindexek esetében. Széleskörű diverzifikáció és szigorú kockázatkezelés mellett az egyedi befektetési sztorikat keressük. Kedvenceink közé tartoznak a magas és növekvő cash-flow hozammal jellemezhető társaságok a globális egészségügyi szektorban - szelektív megközelítéssel, a régióban a távközlési szektorban látjuk a leginkább alulértékelt vállalatokat. A befektetési kategóriájú, jó minőségű vállalati kötvények piaca védett maradhat az Európai Központi Bank kiterjesztett eszközvásárlási programja miatt" - emelte ki Pallag Róbert, a Generali Triumph Euró Származtatott Alap portfólió menedzsere, az Alapkezelő befektetési vezetője.

"A long/short származtatott alapjainkkal szemben nem változtak az elvárásaink, minden naptári évben a globális kötvénypiacokat meghaladó, látható többlethozamot szeretnénk elérni, hangsúlyozottan konzervatív befektetőknek lehetőséget teremtve a bankbetétek, alacsony hozamú eszközök alternatívájaként" - tette hozzá a közel 400 milliárd Ft-os vagyon kezeléséért felelős menedzser.

Az első negyedév során hosszú idő után először fordultak a befektetők a globális feltörekvő piacok irányába, ahol a túlzott pesszimizmus és alulpozícionáltság megfelelő katalizátorokkal párosult. Kínában az azonnali pénzkínálat bővülése 2010 óta a legerőteljesebb, amely a múltban - csökkenő reálkamatokkal és gyorsuló hitelezési aktivitással párosulva - jó indikátornak bizonyult a növekedési kilátások szempontjából. Mivel azonban a megfelelő léptékű strukturális reformintézkedések a legtöbb ország esetében még mindig hiányoznak, változatlanul jelentősek a kockázatok.

"Érdemi különbségek jellemzik a közép-kelet-európai régió gazdaságainak fejlődését is, emiatt az országok között szelektív megközelítést alkalmazunk. Magyarországon még jó ideig marad az alacsony hozamkörnyezet, ez pedig támogatja a lakosság fogyasztási hajlandóságát, ami azonban még mindig elmarad a válság előtti szintektől. Az alacsony infláció miatt a Magyar Nemzeti Bank további monetáris eszközöket vethet majd be, mindez pedig akadály lehet a forint erősödése előtt. A devizapiacokon egyébként is óvatosabbá váltunk, többek között az EUR/USD árfolyamban sem várunk jelentős elmozdulást idén, amit az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed várhatóan lassabb kamatemelési ciklusa magyaráz" - emelte ki Jac Radomír, a Generali közép-kelet-európai régiójáért felelős vezető közgazdásza.
Abszolút hozam stratégia

A Generali abszolút hozamú alapjai aktív befektetési stratégiát folytatnak, melyhez szigorú kockázatkezelés, jól diverzifikált portfólió elvárás tartozik. Az egyedi eszközök átlagos mérete 1% alatti kitettséget képvisel. Az egyedi részvénykiválasztásban a régió mellett a fejlett európai és amerikai részvényekre helyezik a fő hangsúlyt, de fontos szerepet játszanak a meghatározó devizapárok intenzív mozgásainak kihasználása is.
(x)
Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
Marina_city_CAM_13