Prémium

Itt épülnek idén új lakások Budapesten (x)

Az elmúlt hónapokban hihetetlenül felpörgött az ingatlanpiac: mindenki lakást akar venni. A szakértők úgy gondolják, hogy a tavalyinál jóval több, akár 12 ezer új lakás épülhet 2016-ban. Nagy kérdés persze, hogy mennyiért lehet majd megvenni ezeket, és hol juthatunk a legolcsóbban lakáshoz Budapesten. Mutatjuk a legérdekesebb fejlesztéseket, köztük azokat, melyek a május 6-8. között megrendezésre kerülő LAKÁS 2016 kiállítás és vásár kínálatában is szerepelnek.

Akár 12 ezer új lakás épülhet

A szakértők egyetértenek abban, hogy a 2016-os év komoly fellendülést hoz a lakásépítések terén: tavaly kimondottan kevés ingatlan épült, a lakásépítés évek óta folyamatosan stagnál. 2015-ben országosan a 2014. évhez képest 9 százalékkal kevesebb, mindössze 7619 lakás épült, ugyanakkor az építési engedélyek száma 30 százalékkal haladta meg az előző évit a KSH februárban közzétett adatai alapján.

A csúcsév egyébként 2004 volt, amikor majdnem 44 ezer lakás épült Magyarországon, a legszűkebb esztendő pedig 2013, amikor országoson 7213 új lakás került piacra. A tavaly épült lakások száma tehát inkább a mélypont felé közelít: ehhez képest biztató az idei évre várt piaci robbanás, ami országszerte 10-12 ezer új lakással számol. Ez alapján

egy-másfél éves átfutással számolva 2016-2017 fordulóján 4-5 ezer lakás átadása várható csak Budapesten.

Ráadásul a Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK) miatt két év alatt az új építésű lakások számának megduplázódására számít az MNB is: idén 12 500, jövőre pedig 18 700 új lakást adhatnak át Magyarországon a jegybank előrejelzése szerint.

Na de mennyibe fognak kerülni?

Nem meglepő, hogy ebben a felfokozott piaci hangulatban az árak növekedése tapasztalható. 2015-ben a növekedés országos mértéke kétszámjegyűre, egészen pontosan 13,8 százalékosra gyorsult, de sokak szerint messze nem áll meg itt.

A kalkulált lakásárak régiós szinten is változóak, de az építeni tervezett lakások becsült átlagos ára 25 millió forint.

Budapesten belül is hatalmas eltérések vannak az egyes kerületek lakásárai között: az Otthontérkép szerint jelenleg
  • az V. kerületben a legmagasabbak a kínálati árak, ahol a 60 négyzetméteres lakásokat átlagosan 44 millió forintért árulják
  • a legolcsóbban a XXIII. kerületben tudunk lakást venni, ott ugyanez a méret akár 15 millió forint alatt is elérhető.

A vállalkozói építés elsődleges célterületei a fővárosi peremkerületek és az agglomeráció fővárosból jól megközelíthető települései lehetnek, vagyis nem a legdrágább kerületekről van szó.

Itt épülnek idén új lakások Budapesten

Újbudán épül most a legtöbb projekt

Hozzá kell tenni, hogy nehéz helyzetben van, aki most akar vásárolni: a hat éve még 3800 darabot számláló, azonnal költözhető eladatlan lakáskészlet Budapesten idén januárra 500 alá csökkent, de a már épülő projektekben is csak ezer lakásból lehet választani. A tervezett és a most induló projektek legszélesebb kínálata májusban LAKÁS 2016 kiállítás és vásáron várja az érdeklődőket.

A várakozások szerint a legtöbb, közel 600 lakás a XI. kerületben épülhet meg az idén, a 400 feletti szintet pedig a XIII., XIV. és IX. kerületekben haladhatják még meg. Ebből következik, hogy a megépülő projektek számát tekintve is messze Újbuda vezet. A második helyen, 19 idei beruházással a III. kerület áll, tíz feletti projekt a XIII., XIV. és XVI. kerületekben épül meg idén. Egyedül a X. kerületben nem adnak át új társasházat - derül ki az OTP Budapesti Újlakás Értéktérképéből.

Harsánylejtő, Sasad Liget, K40 és a többiek

Összeszedtük, hogy a különböző ingatlanfejlesztő cégek milyen projekteken dolgoznak jelenleg: nézzünk néhány érdekes fejlesztést Budapesten.

Harsánylejtő

A Harsánylejtő Kertváros Budapest legnagyobb kertvárosi fejlesztése, az egyetlen nagy területű és egységesen kialakítandó lakóterület a budai hegyvidéken. A Harsánylejtő kertváros projekt második ütemének előkészítése gőzerővel folyik, az első ütem területén pedig magas igényszintű társasházi projektet is indítanak idén - tudta meg a Portfolio a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt.-től (BIF).

Cordia-projektek

A Cordia nagyon komoly lakásportfólióval készül a piacra lépni. Hamarosan indul a Corvin Sétány legújabb üteme, a Corvin Atrium lakásainak értékesítésével. Az épületben összesen 531 lakás lesz, az első ütemben ennek több mint fele, 261 lakás kerül kialakításra. Nemrég elindították a XI. kerület zöldövezeti Cordia Terrace Residence projektet a Madárhegyen, aminek most kezdődött el az értékesítése. Zuglóban újraindítják a Cordia Thermál Zugló projektet, további öt épület következik most, termálvízzel a lakásokban.

Sasad Liget Lakópark

A Biggeorge Property Zrt. egyik legfőbb fővárosi projektje a XI. kerületi Beregszász úton lévő Sasad Liget. A harmadik ütem 214 lakását már eladták, a március közepén indult negyedik ütemben pedig a 299 lakás 30 százaléka elkelt. A Sasad Liget ötödik üteme, 280 lakással 2016 negyedik negyedévében indulhat, a 200 lakásos hatodik ütem pedig 2017-ben. A VII. kerületi, 56 lakásos Broadway Residence 95 százalékos előértékesítettséggel rendelkezik.

City Collection - Elisabeth Residence

A Biggeorge Property Zrt. City Collection portfoliójának legújabb tagjaként debütáló Elisabeth Residence a modern, befektetési célokra is tervezett 132 lakásos társasház, Budapest történelmi negyedében, a VII. kerület Dob utca 34-36-ban épül. Az előértékesítés bevezető árakon megkezdődött, az ingatlanok 30 százaléka már értékesítésre került.

Dagály Residence

A Biggeorge Property Zrt. legújabb fejlesztése A XIII. kerület frekventált részén, a Dagály utca és Karikás Frigyes utca sarkán épül, melyben 140 lakást alakítanak ki, 29-92 négyzetméter közötti méretben. Az előértékesítés bevezető árakon megkezdődött.

Kondorosi Lakónegyed

A 11. kerületben, a Kosztolányi Dezső tér környékén bővül a Kondorosi Lakónegyed. Az újabb ütemben változatos méretű, tájolású és beosztású lakásokat alakítunk ki, amely sokak számára elérhetővé teszi az önálló otthon megteremtését.

Babér utca

A XIII. kerület közkedvelt, kertvárosias részén, a Babér utca sarkán, a Duna Plaza közelében épül meg a Metrodom legújabb társasháza. A 129 lakásos társasház tetején gazdag tetőkertek kapnak helyet, ugyanakkor az épületben nem csak luxuslakások kapnak helyet: a garzonoktól az egy- és kéthálószobás lakásokon át a nagycsaládosoknak tervezett 3-4 hálószobás lakásokig, sokféle ingatlanból lehet választani.

Metrodom Young

A III. kerületben a Pünkösdfürdő utcai Metrodom Young társasház lakásai az első önálló otthonukba költöző főiskolások, egyetemisták és pályakezdő fiatalok igényeit szolgálják ki. Ez az árakban is tükröződik, mert a Metrodom Young-ban olyan árakon vásárolható meg egy minigarzon vagy egy kompakt másfél szobás lakás, amennyiért nem hogy új, de jó minőségű használt lakást se könnyen található Budapesten. A két, tízemeletes épületben összesen 257 teraszos lakás van.

Bauer Residence

A Bauer Residence Kft. projektje, a Bauer Residence Budapest a VIII. kerületben épül, a Magdolna-negyed rehabilitált részén. Az 57 lakásos társasházban a lakások 40 és 90 nm közöttiek, számos közülük megfelel a Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK) követelményeinek. Mindegyikhez erkély, terasz vagy kertkapcsolat, valamint kerékpár tároló tartozik. Az értékesítés már megkezdődött, de csak 2017 harmadik negyedévében várható az átadás.

Klauzál Residence

A Gozsdu Udvar és a Marina Part kivitelezője, a Triholding ingatlanfejlesztő csoport új luxuslakópark építésébe kezd. A 100 lakásos belvárosi apartmanház, a Klauzál Residence két telek összevonásával, a Klauzál utca 7-9. szám alatt helyezkedik el. A belvárosi projekttel párhuzamosan zajló Marina Part luxuslakópark beruházási projekt is kiemelkedő szerepet játszik a budapesti ingatlanfejlesztési projektek között: a TriHolding most a projekt IV-es, VI-os és VII-es ütemén dolgozik.

K40

A Triholding a pesti bulinegyed ütőerének számító Király utcában is fejleszt: a K40 névre keresztelt 105 lakásos projekt átadása 2017 végére várható. A kínálatban 28 és 95 négyzetméter közötti ingatlanokból válogathatnak az érdeklődők, átlagosan 900 ezer forintos négyzetméterenkénti áron.

Több mint 5000 lakás, 17 ingatlanfejlesztőtől

A lakáspiac alakulása és a folyamatban lévő lakásépítési projektek most a Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK) miatt is különösen fontos témák, hiszen a legmagasabb, 10+10 milliós összeg újépítési lakás megvásárlására, illetve új lakás építésére jár.

További CSOK-kompatibilis és egyéb projektekről a LAKÁS 2016 kiállítás és vásár című rendezvényen, május 6-8. között tájékozódhatnak az érdeklődők.

A 60 kiállító között lesz 17 ingatlanfejlesztő cég, amelyek összesen több mint 5000 új lakást kínálnak eladásra. A mintegy 1100 négyzetméteres területen a kiállítás mellett lesz ingyenes tanácsadás, ami kifejezetten a lakosságnak szól aktuális témákkal, a banki kiállítók pedig CSOK-tanácsadást is nyújtanak.

Itt a helye annak, aki
  • új vagy használt lakást akar venni saját vagy befektetési célra;
  • lakást akar eladni;
  • lakást bérelne vagy bérbe adna;
  • hitel felvételén gondolkozik;
  • felújítana, modernizálna, bővítene;
  • komplett szolgáltatást és teljes körű tájékoztatást szeretne kapni szakértőktől a lakásvétel vagy eladás menetéről;
  • érdeklődik a CSOK és a 10+10 millió részletei iránt.

A belépés ingyenes!

További információk a LAKÁS 2016 honlapján és az esemény Facebook-oldalán.
Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
Marina_city_CAM_13