Prémium

Egyedi kormánydöntés – tegnap és ma (x)

PR cikk
2019. október 1-jével jelentős könnyítések léptek életbe a folyamatosan elérhető, nagyléptékű beruházásokat támogató Egyedi Kormánydöntés (EKD) feltételrendszerében.

A módosítások részleteiről és az EKD-támogatás új irányairól beszélgettünk Somosi Évával, az MKB Consulting értékesítési igazgatójával.

Ahhoz, hogy egy vállalkozás jogosult legyen EKD-támogatásra, eddig többek között két fontos belépési korlátot kellett teljesítenie. Az egyik a beruházás elszámolható összköltségéhez, a másik pedig a megvalósult fejlesztés által teremtett munkahelyek számához kapcsolódott. „Ugyan bizonyos régiókban a minimálisan elvárt beruházási költség elérte a 20 millió eurót, azonban tapasztalatunk szerint legtöbb esetben mégis a munkahelyteremtéshez kapcsolódó elvárások jelentették a legnagyobb akadályozó tényezőt a konstrukcióban való részvételben” – emelte ki a szakértő.

DSC_0736_750

A 2019. 2. negyedéves adatok szerint Magyarországon a munkanélküliségi ráta 3,3% volt. A vállalkozások esetében gyakran tapasztalható, hogy megvalósuló fejlesztéseik során minden igyekezetük ellenére sem tudják kielégíteni a szükségessé váló többletmunkaerő-igényüket, sőt az is előfordul, hogy még a fluktuációból adódóan megüresedő munkahelyeket sem tudják betölteni. Ennek a problémának a felismerése az európai uniós finanszírozású konstrukciók esetében már megjelent, hiszen a korábbiakhoz képest már alig látni olyan pályázatot, amelyben kötelező vállalásként szerepelne a munkahelyteremtés.

Somosi Éva elmondta, hogy az EKD-támogatást szabályozó 210/2014. (VIII. 27.) Korm. rendelet módosításával egyebek mellet a két fent említett belépési korlátban következtek be kedvező változások az eszközalapú beruházásokhoz kapcsolódóan az alábbiak szerint:

  • a Baranya és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében megvalósuló fejlesztések esetében az elvárt minimális beruházási összeg 10 millió euróról 5 millió euróra, míg Győr-Moson-Sopron, Fejér, Komárom-Esztergom és Pest megyében 20 millió euróról 10 millió euróra csökkent;
  • a korábban minimálisan elvárt 50, illetve 100 új munkahely teremtése beruházási helyszíntől függetlenül eltörlésre kerül.

A szakértő kiemelte azonban, hogy a módosítások egyben új elvárásokat is hoztak, aminek értelmében megkülönböztetik az induló és a már működő vállalkozás által megvalósított beruházásokat:

  • induló vállalkozás esetében a bértömegnek 300 ezer euróval, az árbevételnek pedig 3 millió euróval kell növekednie a bázisévhez képest a kötelező üzemeltetési időszak éveiben átlagosan;
  • már működő vállalkozás esetében a bázisévhez képest a bértömegnek vagy az árbevételnek külön-külön, vagy a kettőnek együttesen 30 százalékkal kell növekednie a kötelező üzemeltetési időszak éveiben átlagosan.

Ugyan a belépési feltételek teljesítése tehát jelentősen könnyebbé vált, viszont a megfogalmazott későbbi működési elvárások és az ennek alátámasztására szolgáló, kötelezően benyújtandó részletes üzleti terv még hangsúlyosabbá tette a projekt és a támogatási kérelem szakszerű előkészítésének fontosságát. „Mindez elengedhetetlen lesz ahhoz, hogy a projekt a lehető legmagasabb összegű támogatási ajánlatot kapja majd a bírálati eljárás során” – zárta a gondolatmenetet a szakértő.

A kutatás-fejlesztéshez és a regionális szolgáltató központok létrehozásához kapcsolódó EKD-támogatások változatlan formában továbbra is elérhetőek (www.mkbconsulting.hu).

(x)

Holdblog

Fára a majmok másszanak!

HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! - az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges! Jó szórakozást! 00:45    A Ryanair Alapkezelő 02:55    Rosenbe

Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ennyi volt! - Lázár János rendelettel irtja ki a nyerészkedést az építőiparból

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
nitrogenmuvek