Prémium

Egyedi kormánydöntés – tegnap és ma (x)

PR cikk
2019. október 1-jével jelentős könnyítések léptek életbe a folyamatosan elérhető, nagyléptékű beruházásokat támogató Egyedi Kormánydöntés (EKD) feltételrendszerében.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A módosítások részleteiről és az EKD-támogatás új irányairól beszélgettünk Somosi Évával, az MKB Consulting értékesítési igazgatójával.

Ahhoz, hogy egy vállalkozás jogosult legyen EKD-támogatásra, eddig többek között két fontos belépési korlátot kellett teljesítenie. Az egyik a beruházás elszámolható összköltségéhez, a másik pedig a megvalósult fejlesztés által teremtett munkahelyek számához kapcsolódott. „Ugyan bizonyos régiókban a minimálisan elvárt beruházási költség elérte a 20 millió eurót, azonban tapasztalatunk szerint legtöbb esetben mégis a munkahelyteremtéshez kapcsolódó elvárások jelentették a legnagyobb akadályozó tényezőt a konstrukcióban való részvételben” – emelte ki a szakértő.

DSC_0736_750

A 2019. 2. negyedéves adatok szerint Magyarországon a munkanélküliségi ráta 3,3% volt. A vállalkozások esetében gyakran tapasztalható, hogy megvalósuló fejlesztéseik során minden igyekezetük ellenére sem tudják kielégíteni a szükségessé váló többletmunkaerő-igényüket, sőt az is előfordul, hogy még a fluktuációból adódóan megüresedő munkahelyeket sem tudják betölteni. Ennek a problémának a felismerése az európai uniós finanszírozású konstrukciók esetében már megjelent, hiszen a korábbiakhoz képest már alig látni olyan pályázatot, amelyben kötelező vállalásként szerepelne a munkahelyteremtés.

Somosi Éva elmondta, hogy az EKD-támogatást szabályozó 210/2014. (VIII. 27.) Korm. rendelet módosításával egyebek mellet a két fent említett belépési korlátban következtek be kedvező változások az eszközalapú beruházásokhoz kapcsolódóan az alábbiak szerint:

  • a Baranya és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében megvalósuló fejlesztések esetében az elvárt minimális beruházási összeg 10 millió euróról 5 millió euróra, míg Győr-Moson-Sopron, Fejér, Komárom-Esztergom és Pest megyében 20 millió euróról 10 millió euróra csökkent;
  • a korábban minimálisan elvárt 50, illetve 100 új munkahely teremtése beruházási helyszíntől függetlenül eltörlésre kerül.

A szakértő kiemelte azonban, hogy a módosítások egyben új elvárásokat is hoztak, aminek értelmében megkülönböztetik az induló és a már működő vállalkozás által megvalósított beruházásokat:

  • induló vállalkozás esetében a bértömegnek 300 ezer euróval, az árbevételnek pedig 3 millió euróval kell növekednie a bázisévhez képest a kötelező üzemeltetési időszak éveiben átlagosan;
  • már működő vállalkozás esetében a bázisévhez képest a bértömegnek vagy az árbevételnek külön-külön, vagy a kettőnek együttesen 30 százalékkal kell növekednie a kötelező üzemeltetési időszak éveiben átlagosan.

Ugyan a belépési feltételek teljesítése tehát jelentősen könnyebbé vált, viszont a megfogalmazott későbbi működési elvárások és az ennek alátámasztására szolgáló, kötelezően benyújtandó részletes üzleti terv még hangsúlyosabbá tette a projekt és a támogatási kérelem szakszerű előkészítésének fontosságát. „Mindez elengedhetetlen lesz ahhoz, hogy a projekt a lehető legmagasabb összegű támogatási ajánlatot kapja majd a bírálati eljárás során” – zárta a gondolatmenetet a szakértő.

A kutatás-fejlesztéshez és a regionális szolgáltató központok létrehozásához kapcsolódó EKD-támogatások változatlan formában továbbra is elérhetőek (www.mkbconsulting.hu).

(x)

orvos kórház egészségügy
maszk_GettyImages-1214207063
traders
párizs_getty_stock
usa kongresszus vihar kormány parlament szenátus felhő sötétség amerika
mercedes-benz cla
mnb_jegybank_felügyelet_shutter
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
11_NHP 2020 nyar_Portfolio_GettyImages-497692630