07_NHP_GettyImages-1003743872
Prémium

Milyen célokra használható az NHP Hajrá? (x)

PR cikk
MNB: most a bankok versenyeznek a vállalkozásokért.

Az NHP Hajrá konstrukció hitelei széleskörűen felhasználhatók: új beruházásra, forgóeszköz-finanszírozásra, támogatás előfinanszírozására és már meglévő – kamattámogatással nem érintett – beruházási hitelek kiváltására is igényelhetjük, fix, maximum2,5 százalékos kamat mellett.

Összesen 1500 milliárd forintos keretösszeg kihelyezésével kívánja segíteni a hazai vállalkozásokat a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Növekedési Hitelprogram Hajrá (NHP Hajrá) konstrukció meghirdetésével. A vállalkozások 1 millió és 20 milliárd forint közötti hitelösszeget igényelhetnek, legfeljebb 2,5 százalékos kamat mellett, ami a futamidő végéig fix marad.

A konstrukcióban kizárólag a kkv-król szóló törvényben előírt feltételeknek megfelelő, belföldi székhelyű vállalkozások vehetnek részt. Az NHP Hajrá keretében hitelt igényelni kizárólag a kereskedelmi bankoknál, valamint egyes pénzügyi vállalkozásoknál (pl. lízingcégek) lehetséges. Érdemes több hitelintézetnél is érdeklődnünk, hogy minél kedvezőbb feltételek mellett juthassunk finanszírozáshoz.

Milyen célokra használható fel az NHP Hajrá?

  1. Ingatlan vásárlására, fejlesztésére, felújítására

Lehetőség van a vállalkozás üzleti tevékenységét szolgáló ingatlanok (pl. irodák, telephelyek, raktárak, bemutatótermek) vásárlására vagy fejlesztésére, valamint a már tulajdonában álló vagy bérelt ingatlanok átalakítására, korszerűsítésére, bővítésére. Bérbeadási célú vásárlás vagy építés finanszírozására akkor van lehetőség, ha ez a vállalkozás üzleti tevékenysége.  Lakóingatlan, üdülő vásárlása, építése, korszerűsítése is finanszírozható, ha azt a kkv szállodaként/panzióként üzemelteti.

2. Gépek, berendezések, járművek vásárlására

Kölcsön és lízing formájában egyaránt lehetőség van a vállalkozás üzleti céljait, működését szolgáló használt vagy új munkagépek, termelőeszközök, mezőgazdasági gépek, személy- és teherszállító haszongépjárművek vásárlásának finanszírozására. Személygépkocsi vásárlásra csak olyan vállalkozások igényelhetnek NHP hitelt, amelyek fő tevékenysége személyszállítás (pl. taxi).

3. Forgóeszköz-finanszírozására

A munkahelyek és termelési kapacitások megtartása, valamint a vállalatok likviditásának biztosítása érdekében lehetőség van forgóeszközhitelek felvételére is. A forrás lényegében szabadon használható fel a vállalati működési költségeinek fedezésére. A kkv forgóeszközhiteleinek összege azonban nem haladhatja meg vevőkövetelés- és készletállományának, valamint éves bérköltségének összegét. Emellett előfinanszírozhatók EU-s támogatások is, legfeljebb hároméves futamidő mellett.

4. Hitelkiváltásra

A konstrukció keretében lehetőség van a legkésőbb 2020. március 31. napjáig megkötött forint vagy deviza alapú – nem NHP-ban felvett és állami kamattámogatással nem érintett – beruházási kölcsön vagy pénzügyi lízing kiváltására is. Kizárólag olyan célra felvett beruházási hitel (illetve beruházási hitelt kiváltó hitel) és pénzügyi lízing váltható ki a konstrukció keretében, amelyek összhangban vannak az új beruházási kölcsön céljára vonatkozóan meghatározott, a beruházás tárgyára és annak hasznosítására vonatkozó feltételekkel.

5. Cégfelvásárlás finanszírozására

Az NHP Hajrá arra is alkalmas, hogy 2020. január 1. előtt alapított vállalkozásban részesedést szerezzünk. Egy versenytárs, beszállító stb. felvásárlása segítséget jelenthet a méretgazdaságos működés eléréséhez vagy az ellátási lánc hatékonyabbá tételéhez.

(x)

koronavírus járvány kutatás gyógyszer fejlesztés
forint bankjegy húszezer
Frankfurti tőzsde
mnb epulet
koronavirus_gyorgyszer_vakcina
Benzinkút
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Vezető könyvelő

Vezető könyvelő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Részvények, indexek, devizák és árupiacok élő elemzése, ötletelés.
03_NHP 2020 nyár_Portfolio GettyImages-453627695