02_NHP 2020 nyár_Portfolio_GettyImages-523308498
Prémium

Kik is az NHP kedvezményezettjei? A kkv szektor közelebbről (x)

PR cikk
Akik lendülete segíti a hazai gyarapodást

A Magyar Nemzeti Bank az elmúlt években számos intézkedést vezetett be annak érdekében, hogy a gazdaság tartós növekedési pályára állhasson. Célzott kisvállalati finanszírozása, a Növekedési Hitelprogram (NHP) indulása óta mintegy 3400 milliárd forintnyi kedvezményes forrás jutott közel 50 ezer vállalkozáshoz. A koronavírus járvány-kihívásaira a jegybank még kedvezőbb konstrukcióval válaszolt, az NHP Hajrá is rendkívül népszerű a kedvezményezettek körében. Nézzük meg őket, azaz a hazai kkv szektor szereplőit közelebbről és, hogy miért érdemes fejlesztésüket támogatni.

A KKV szektor számokban

A KSH legfrissebb, 2018-as adatai alapján a magyarországi vállalkozói bázis 756 ezerre tehető, amelyek 99,1%-át, azaz szinte teljes egészét a mikro-, kis- és közép- vállalkozások teszik ki. Fontos jellemzője a gazdaság szerkezetének, hogy előbbiek aránya 94,7 %-os részesedéssel jelentős túlsúlyt mutat a szektorban, a kisvállalkozások 4,6; a középvállalkozások pedig 0,7%-át teszik ki annak.

A kkv-k többsége, 78,5%-a valamely szolgáltató ágazatban, ezen belül is a kereskedelem, gépjárműjavítás, illetve a szakmai, tudományos, műszaki tevékenység területén üzemel. A szektor vállalatainak 10,3% az építőiparban, 7,1%-a az iparban, 4,1%-a pedig a mezőgazdaságban működik.

Jelentős a gazdasági szerepük

Az MNB hangsúlyozza, hogy a kkv szektor a foglalkoztatási és a hozzáadott értékben betöltött súlya miatt a vállalkozások fejlesztésének legfontosabb célcsoportja. Ráadásul nemzetgazdasági szempontból szintén előnyös, hogy az ágazat szereplőinek döntő többsége hazai tulajdonban áll.

A vállalkozói szférában dolgozók mintegy kétharmadának, azaz több mint 2 millió főnek a mikro-, kis- és középvállalkozások biztosítanak munkát. A 2018-as számok azt is mutatják, hogy a teljes vállalkozói kör nettó árbevételének közel felét (42%) a kkv-k adják és a vállalkozói beruházások 30%-a is általuk valósul meg.

Az adatokból látszik, hogy egy mikrovállalkozás átlagosan 20 millió forint árbevételt ér el és 477 ezer forintot fordít beruházásra. Egy kisvállalkozás átlagosan 452 millió árbevételt realizál és 17,2 millió forintot költ utóbbira. A középvállalkozások pedig jelentősen felülteljesítenek, egy ilyen méretű szervezet ugyanis átlagosan 2,9 milliárd forintnyi árbevételt könyvelhet el és 165 millió forintot invesztál.

Finanszírozás: banki hitelek segítik a növekedést

A kkv-k működési és fejlesztései forrásait főként a belföldi pénzügyi intézményektől származó hitelek jelentik, az uniós támogatásokkal szemben jóval inkább meghatározóak a finanszírozásban. Az alacsony jegybanki alapkamat, az általános gazdasági feltételek és az előnyös finanszírozást nyújtó célzott hitelprogramok, köztük kiemelten az NHP, jelentős szerepet játszanak a szektor biztató teljesítményében és beruházási aktivitásában. A program jelenleg futó szakasza, az NHP Hajrá konstrukció kedvező hitelei pedig újabb 1500 milliárd forintnyi keretösszegben állnak rendelkezésre a vállalkozások számára, hogy lendületben maradjanak és növekedni tudjanak.

(X)

boris johnson koronavírus
internet kábel LAN hálózat
jens stoltenberg
Kóbor György MVM
forint bankjegy
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-15
Portfolio-MAGE Járműipar 2021
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Mikor melyik indikátort használjuk?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
zöld erdő