Kik is az NHP kedvezményezettjei? A kkv szektor közelebbről (x)
Prémium

Kik is az NHP kedvezményezettjei? A kkv szektor közelebbről (x)

PR cikk
Akik lendülete segíti a hazai gyarapodást

A Magyar Nemzeti Bank az elmúlt években számos intézkedést vezetett be annak érdekében, hogy a gazdaság tartós növekedési pályára állhasson. Célzott kisvállalati finanszírozása, a Növekedési Hitelprogram (NHP) indulása óta mintegy 3400 milliárd forintnyi kedvezményes forrás jutott közel 50 ezer vállalkozáshoz. A koronavírus járvány-kihívásaira a jegybank még kedvezőbb konstrukcióval válaszolt, az NHP Hajrá is rendkívül népszerű a kedvezményezettek körében. Nézzük meg őket, azaz a hazai kkv szektor szereplőit közelebbről és, hogy miért érdemes fejlesztésüket támogatni.

A KKV szektor számokban

A KSH legfrissebb, 2018-as adatai alapján a magyarországi vállalkozói bázis 756 ezerre tehető, amelyek 99,1%-át, azaz szinte teljes egészét a mikro-, kis- és közép- vállalkozások teszik ki. Fontos jellemzője a gazdaság szerkezetének, hogy előbbiek aránya 94,7 %-os részesedéssel jelentős túlsúlyt mutat a szektorban, a kisvállalkozások 4,6; a középvállalkozások pedig 0,7%-át teszik ki annak.

A kkv-k többsége, 78,5%-a valamely szolgáltató ágazatban, ezen belül is a kereskedelem, gépjárműjavítás, illetve a szakmai, tudományos, műszaki tevékenység területén üzemel. A szektor vállalatainak 10,3% az építőiparban, 7,1%-a az iparban, 4,1%-a pedig a mezőgazdaságban működik.

Jelentős a gazdasági szerepük

Az MNB hangsúlyozza, hogy a kkv szektor a foglalkoztatási és a hozzáadott értékben betöltött súlya miatt a vállalkozások fejlesztésének legfontosabb célcsoportja. Ráadásul nemzetgazdasági szempontból szintén előnyös, hogy az ágazat szereplőinek döntő többsége hazai tulajdonban áll.

A vállalkozói szférában dolgozók mintegy kétharmadának, azaz több mint 2 millió főnek a mikro-, kis- és középvállalkozások biztosítanak munkát. A 2018-as számok azt is mutatják, hogy a teljes vállalkozói kör nettó árbevételének közel felét (42%) a kkv-k adják és a vállalkozói beruházások 30%-a is általuk valósul meg.

Az adatokból látszik, hogy egy mikrovállalkozás átlagosan 20 millió forint árbevételt ér el és 477 ezer forintot fordít beruházásra. Egy kisvállalkozás átlagosan 452 millió árbevételt realizál és 17,2 millió forintot költ utóbbira. A középvállalkozások pedig jelentősen felülteljesítenek, egy ilyen méretű szervezet ugyanis átlagosan 2,9 milliárd forintnyi árbevételt könyvelhet el és 165 millió forintot invesztál.

Finanszírozás: banki hitelek segítik a növekedést

A kkv-k működési és fejlesztései forrásait főként a belföldi pénzügyi intézményektől származó hitelek jelentik, az uniós támogatásokkal szemben jóval inkább meghatározóak a finanszírozásban. Az alacsony jegybanki alapkamat, az általános gazdasági feltételek és az előnyös finanszírozást nyújtó célzott hitelprogramok, köztük kiemelten az NHP, jelentős szerepet játszanak a szektor biztató teljesítményében és beruházási aktivitásában. A program jelenleg futó szakasza, az NHP Hajrá konstrukció kedvező hitelei pedig újabb 1500 milliárd forintnyi keretösszegben állnak rendelkezésre a vállalkozások számára, hogy lendületben maradjanak és növekedni tudjanak.

(X)

Kasza Elliott-tal

Solventum Corp. - ajándék

Nézegettem a számláimat ma, és az Ersténél észrevettem egy soha nem látott részvényt a portfóliómban. Solvenum Corp. (SOLV), valahol volt egy split, ami elkerülte a figyelmemet. Rákerestem a

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Elszálltak a bérek, elfogyott a munkaerő, egyetlen út előtt áll Magyarország

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Hitelezés 2024
2024. május 14.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Ez is érdekelhet
Hillside Bankers