02_NHP 2020 nyár_Portfolio_GettyImages-523308498
Prémium

Kik is az NHP kedvezményezettjei? A kkv szektor közelebbről

PR cikk
Akik lendülete segíti a hazai gyarapodást

A Magyar Nemzeti Bank az elmúlt években számos intézkedést vezetett be annak érdekében, hogy a gazdaság tartós növekedési pályára állhasson. Célzott kisvállalati finanszírozása, a Növekedési Hitelprogram (NHP) indulása óta mintegy 3400 milliárd forintnyi kedvezményes forrás jutott közel 50 ezer vállalkozáshoz. A koronavírus járvány-kihívásaira a jegybank még kedvezőbb konstrukcióval válaszolt, az NHP Hajrá is rendkívül népszerű a kedvezményezettek körében. Nézzük meg őket, azaz a hazai kkv szektor szereplőit közelebbről és, hogy miért érdemes fejlesztésüket támogatni.

A KKV szektor számokban

A KSH legfrissebb, 2018-as adatai alapján a magyarországi vállalkozói bázis 756 ezerre tehető, amelyek 99,1%-át, azaz szinte teljes egészét a mikro-, kis- és közép- vállalkozások teszik ki. Fontos jellemzője a gazdaság szerkezetének, hogy előbbiek aránya 94,7 %-os részesedéssel jelentős túlsúlyt mutat a szektorban, a kisvállalkozások 4,6; a középvállalkozások pedig 0,7%-át teszik ki annak.

A kkv-k többsége, 78,5%-a valamely szolgáltató ágazatban, ezen belül is a kereskedelem, gépjárműjavítás, illetve a szakmai, tudományos, műszaki tevékenység területén üzemel. A szektor vállalatainak 10,3% az építőiparban, 7,1%-a az iparban, 4,1%-a pedig a mezőgazdaságban működik.

Jelentős a gazdasági szerepük

Az MNB hangsúlyozza, hogy a kkv szektor a foglalkoztatási és a hozzáadott értékben betöltött súlya miatt a vállalkozások fejlesztésének legfontosabb célcsoportja. Ráadásul nemzetgazdasági szempontból szintén előnyös, hogy az ágazat szereplőinek döntő többsége hazai tulajdonban áll.

A vállalkozói szférában dolgozók mintegy kétharmadának, azaz több mint 2 millió főnek a mikro-, kis- és középvállalkozások biztosítanak munkát. A 2018-as számok azt is mutatják, hogy a teljes vállalkozói kör nettó árbevételének közel felét (42%) a kkv-k adják és a vállalkozói beruházások 30%-a is általuk valósul meg.

Az adatokból látszik, hogy egy mikrovállalkozás átlagosan 20 millió forint árbevételt ér el és 477 ezer forintot fordít beruházásra. Egy kisvállalkozás átlagosan 452 millió árbevételt realizál és 17,2 millió forintot költ utóbbira. A középvállalkozások pedig jelentősen felülteljesítenek, egy ilyen méretű szervezet ugyanis átlagosan 2,9 milliárd forintnyi árbevételt könyvelhet el és 165 millió forintot invesztál.

Finanszírozás: banki hitelek segítik a növekedést

A kkv-k működési és fejlesztései forrásait főként a belföldi pénzügyi intézményektől származó hitelek jelentik, az uniós támogatásokkal szemben jóval inkább meghatározóak a finanszírozásban. Az alacsony jegybanki alapkamat, az általános gazdasági feltételek és az előnyös finanszírozást nyújtó célzott hitelprogramok, köztük kiemelten az NHP, jelentős szerepet játszanak a szektor biztató teljesítményében és beruházási aktivitásában. A program jelenleg futó szakasza, az NHP Hajrá konstrukció kedvező hitelei pedig újabb 1500 milliárd forintnyi keretösszegben állnak rendelkezésre a vállalkozások számára, hogy lendületben maradjanak és növekedni tudjanak.

(X)

erdogan public domain
GettyImages-200136981-009
Ursuila von der Leyen Green Industrial Plan
eu csehorszag
Andrew Tate
joe biden commons
lokomotív

Holdblog Időgépem, a hitel

"Még ha egy sátorban is kell élned hozzá, az adósságot kerüld el!" (Sara Quin) Meglepő idézet, pláne mivel nem...

Holdblog Bolygótüdők

Az ENSZ adatai szerint a Föld szárazföldi területeinek 31 százalékát borítják erdőségek. Levegő- és víztisztító...

Díjmentes online előadás
Megmutatjuk hogyan tudsz kezdőként a forinttal kereskedni.
Online előadás
Hogyan lehet a technikai képet egy értékalapú befektető szemléletével ötvözni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2023. március 21.
Agrárium 2023
2023. március 8.
Biztosítás 2023
2023. március 30.
Építőipar 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
MBA