Prémium

Növekedés jöhet a hazai ingatlanpiacon (x)

PR cikk
A 2020-as megtorpanás után lassú, de biztos növekedés várható

Konszolidáció, koronavírus járvány és a kormányzati otthonteremtési program alakították idén a hazai ingatlanpiacot. Dr. Hartlieb Balázst, az OTP Ingatlanpont ügyvezetőjét kérdeztük a tapasztalatairól.

Dr_Hartlieb_Balazs (1)

Ingatlanpiaci szempontból hogyan jellemezné a 2020-as évet?

2019 után idén is folytatódott a konszolidáció a hazai ingatlanpiacon, lassuló árnövekedés mellett. Ebben a periódusban érkezett a koronavírus járvány, amit a vidéki ingatlanpiac kevésbé érzett meg, de Budapest és a nagyvárosok lakáseladási száma jelentősen csökkent. Ugyanakkor növekedett az agglomerációban található ingatlanok iránti kereslet, a járvány elhúzódásával visszaesett a turizmus, és megjelentek a korábban rövidtávra kiadott lakások, elsősorban az albérleti piacon, bővítve a kínálatot. A nyári hónapokban tapasztalható élénkülés mindenhol jellemző volt, de elsősorban a falvakban, melyben fontos szerepet játszott a Falusi CSOK.

Hogyan reagáltak a vevők és eladók a megváltozott körülményekre?

Az ingatlankeresés és vásárlás során is előtérbe kerültek a digitális megoldások, mint az online szerződéskötés, a videós lakásbemutatás, vagy a távoli azonosítással történő adásvételi szerződéskötés. 2018 óta kínálunk digitális lehetőségeket, többek között a KAPCSOLATIPONT ügyfélfiók révén, ezért a hálózatunk könnyebben reagált a járvány okozta kihívásra.

A vevői alku újbóli megjelenésével kiemelt szerepe van a jó ármeghatározásnak, így tapasztalatunk alapján az ügyfél és a tanácsadó között szorosabb együttműködések jöttek létre. Nő az integrált ingatlanpiaci szolgáltatások jelentősége is, az OTP Pénzügyi Ponttal együttműködve minden OTP Ingatlanpont irodában lehet lakáshitelt, államilag támogatott konstrukciókat, és lakásbiztosítást is igényelni. Fokozódott az igény az otthonteremtési támogatások iránt, és az ingatlanhitelezésben, amely idén szeptemberben érte el a tetőpontját, a hónapban soha nem látott rekord kihelyezést tudtunk elérni.

Milyen változást hozhat 2021?

Úgy gondolom, 2021-ben az ingatlanpiacra több dolog is pozitív hatással lesz, többek között a januárban életbe lépő kormányzati Otthonteremtési program új elemei is. Az ingatlanfelújítás támogatásával várhatóan javul a lakásállomány állapota, ehhez a jövő évtől szigorodó energetikai előírások is hozzájárulnak. Az ismételten 5%-ra csökkentett áfa miatt az új építésű ingatlanok értékesítésének aránya is növekedhet. Végül azok az eddig bizonytalan vevők is döntési pozícióba fognak kerülni, akik elhalasztották az idei évre tervezett ingatlanvásárlásukat.

(x)

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul péntektől a benzin ára
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Marina_city_CAM_13