Prémium

A kisebb vállalkozások körében a legnépszerűbb az NHP Hajrá (x)

PR cikk
Jelentős érdeklődés mutatkozik a vállalkozások részéről a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által idén áprilisban elindított Növekedési Hitelprogram Hajrá (NHP Hajrá) iránt, melynek segítségével már közel 14 ezer kkv jutott kedvező pénzügyi forráshoz. A jegybank az NHP Hajrát a koronavírus-járvány negatív hatásainak enyhítése és a gazdaság élénkítése céljával indította, a legnagyobb érdeklődést a mikro- és kisvállalkozások részéről kiváltva.
mnb

Az MNB 2013-ban indította el a Növekedési Hitelprogramot a kis- és középvállalkozások pénzügyi stabilitásának megerősítésére, és a vállalkozások korszerűbbé, versenyképesebbé válásához szükséges beruházások megvalósítására. Az elmúlt években azóta többször is újraindult a program, az idei évben pedig kifejezetten a koronavírus-járvány által okozott károk enyhítése és a gazdaság élénkítése céljával dolgozta ki az MNB az új verziót, az NHP Hajrát.

A jegybank új programja révén a cégek – a kereskedelmi bankok közvetítésével - egy kedvező kamatozású, hosszú távon kiszámítható hitelkonstrukcióhoz juthatnak, hiszen az igényelt hitel kamata legfeljebb 2,5% lehet, ami a futamidő végéig fix marad. A korábbi NHP-hoz képest újdonság, hogy az NHP Hajrá esetében a korábbi 1 milliárd forint helyett már akár 20 milliárd forint is igényelhető egy összegben, míg a minimálisan felvehető összeg 1 millió forint. A kedvező hitel igénybevételével komoly versenyelőnyhöz juthatnak a vállalkozások még a válsághelyzetben is.

A nagy érdeklődés miatt a jegybank novemberben a keretösszeg 1000 milliárd forintos megemeléséről döntött, ugyanis az áprilisi indulás óta az 1500 milliárd forintos keretösszeg csaknem kétharmada el is fogyott novemberre. Az NHP Hajrá keretében már közel 14 ezer hazai mikro-, kis- és középvállalkozás kötött hitel- és lízingszerződést, összesen 934 milliárd forint értékben. A vállalkozások több mint fele, vagyis 55 százaléka forgóeszközhitelt igényelt a programban, 31 százaléka új beruházási hitelt vagy lízinget, további 14 százalék pedig a korábbi beruházási hitelét váltotta ki.

Az NHP korábbi szakaszaihoz hasonlóan továbbra is jelentős a kisebb szereplők részaránya a hiteligénylők körében, ugyanis a kihelyezett források több mint negyede mikrovállalkozásokhoz, harmada kisvállalkozásokhoz került. A hitelek kétharmadát a kereskedelem, javítás ágazatban és a feldolgozóiparban tevékenykedő cégek vették fel, amelyet az ingatlanügyletek és a mezőgazdaság ágazat követett. Területi elosztás tekintetében kiemelkedő a Közép-magyarországi régió, mivel az összes NHP Hajrá igénylés 45 százaléka ide köthető, a fennmaradó 55 százalék hozzávetőleg egyenletes eloszlást mutat az ország többi részén.

További információk az NHP Hajráról a https://www.mnb.hu/nhphajra oldalon olvashatók.

(x)

GettyImages-1206147315
koronavírus 3D dimenzió
putyintelefon
pfizervakcina
dmker
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Magyar Nemzeti Bank pályázatot hirdet jogász munkakör betöltésére

Magyar Nemzeti Bank pályázatot hirdet jogász munkakör betöltésére
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
company-gift-cufflinks-skanska[1]