FONTOS Megjött a Standard and Poor's ítélete Magyarországról
Prémium

A Pannon Egyetemnél a klímasemlegesség kulcsa (x)

PR cikk
A klímasemlegesség eléréshez szemléletmódra és olyan egyedi tudásra van szükség, amelynek segítségével a termelés nem ér véget ott, hogy valamit elhasználtunk, hanem azt vissza is tudjuk forgatni. Erre kínál kutatásokra épülő megoldásokat, tudásbázist a Pannon Egyetem Körforgásos Gazdaság Fenntarthatósági Kompetencia Központja.
pannon egyetem

Az ötös fogat

Magyarország egyike annak az öt országnak (Franciaország, Dánia, Németország, és Svédország mellett) akik vállalták, hogy az úgynevezett zöld megállapodás alapján 2050-re nulla nettó kibocsátást érnek el, azaz megvalósítják azt a vágyott egyensúlyt, amely a kibocsátott szén-dioxid, illetve a légkörből kivont és szénelnyelőkben tárolt szén-dioxid mennyisége között állítható be. “A Green Deal egyfajta fenntarthatósági tükröt tartott az Európai Unió működése elé, felvázolva azt, hogy ha nem változtatunk a termelési tevékenységünkön, akkor ezzel közvetlenül veszélyeztethetjük a jövő generációját” - mondta Dr. Lukács Pál a Pannon Egyetem Körforgásos Gazdaság Fenntarthatósági Kompetencia Központ vezetője. A cél elérésének egyik kulcsa a körforgásos gazdálkodásban rejlik, amelyet szintén jogszabályi változtatással és akciótervvel erősít az EU. “A hétköznapi tárgyainkat eddig megvettük, használtuk, eldobtuk, tehát egy lineáris életutat jártak be. Néhány év múlva már el kell jutnunk oda, hogy a tárgyakat életciklusuk végén ne eldobjuk, hanem visszaforgassuk ebbe a folyamatba és csináljunk belőle újat.” - magyarázta a szakember.

A Pannon Egyetemen lesz a magyar tudás

Hazánkban konzorciumi partnerséggel jön létre az a tudásbázis, amely Magyarországot a kutatási, fejlesztési és innovációs területeken az országos és nemzetközi fenntarthatósági térképre is felteszi. A Pannon Egyetem az NKFIH által támogatott pályázati projektben létrehozta a Körforgásos Gazdaság Fenntarthatósági Kompetencia Központját, ahol az áttérés lehetőségeit, lépéseit vizsgálják, kutatják, modellezik.

A központ öt területen támogatja a különböző szintű kutatás-fejlesztési tevékenységeket: megújuló energiák, hulladékgazdálkodás, víztechnológiák, fenntartható turizmus és fenntartható városfejlesztés.

Mindennek van gazdasági ésszerűsége is, hiszen például az alumínium újrahasznosítása sokkal kisebb összegbe kerül, mint újonnan előállítani. Persze ehhez tudás, szakmai munka és szemléletmód kell. Tevékenységünkkel olyan fenntarthatóságot előmozdító szakmai, társadalmi, gazdaságfelzárkóztató tevékenységen keresztül szeretnénk a konzorciumi partnereinkkel eredményeket elérni, amelyek kiszolgálják az ezirányú fenntarthatósági törekvéseket.” - tette hozzá Dr. Lukács Pál.

Irányok

A pályázati projektben kialakított kompetencia központ célja többek között, hogy az energiatermelés fenntartható változatait fejlesszék, például új, alternatív módszereket találjanak. Ezek a módszerek elsőként a hulladékokat tekintik inputként az energiatermelésben, de a későbbiekben ezeknek a módszereknek alkalmasnak kell lenniük más, karbontartalmú anyagok, például az anyagában nem használható biomasszák befogadására is. A hulladékhasznosítási alprojekteket a műanyag alapanyagok hasznosításával kezdték, melyet aztán később több, más alapanyagra is kiszélesítenek. Fejlesztenek hulladékválogatási megoldásokat, illetve ipari tevékenység során keletkező szennyvíz tisztítását is kutatják. A víztisztítás egyik érdekes kihívása, hogy hogyan lehet például meglévő természetes vizeket mentesíteni a mikroműanyagtól. A fenntarthatósági alprojektek közös, legfőbb célkitűzése, hogy hogyan lehet Magyarországot minél inkább a saját természeti erőforrásaira, és saját anyagáramaira alapozva működtetni, mind környezetvédelmi, mind közgazdasági szempontból fenntartható módon.

A körforgásos gazdaságra történő átállás megteremti annak a lehetőségét, hogy a lakosság mindenkor hozzájuthasson a modern kor vívmányait megtestesítő összetett műszaki termékekhez, mivel az életciklusuk végére a termékek anyagkörfolyamatokba való visszavezetése garantálja a termelő szektor folyamatos alapanyag-ellátását.

A 2019-1.3.1-KK-2019-00015 azonosító számú, „Körforgásos gazdasági alapokon nyugvó fenntarthatósági kompetencia központ létrehozása a Pannon Egyetemen" című projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával valósul meg a Pannon Egyetem, a MOL Nyrt., a Hidrofilt Kft., Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft., Nagykanizsai Városfejlesztő Kft., Netta-Pannonia Kft. együttműködésében.

Bővebb információ: https://korforgas.uni-pannon.hu/

(x)

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
lidl áruház