Prémium

Kalkulálja ki, hogy mikortól kell ESG-jelentést készítenie! (x)

PR cikk
Csak pár kattintás, és érkezik a vállalatára szabott válasz.
Untitled-4

A jövő évtől a tőzsdén jegyzett nagyobb vállalatoknak már jelentést kell készíteniük arról, hogy árbevételük és költségeik mekkora hányada kapcsolódik fenntartható tevékenységhez. A továbbiakban pedig évről-évre szélesedik az a vállalati kör, amelynek kötelező ez a fajta beszámolás. Vajon felkészültek rá?

2022-től az EU Taxonomy kritériumrendszert kell alkalmazni, amelynek segítségével értékelni lehet a vállalati tevékenységek fenntarthatóságát. Először is azt, hogy az EU megítélése szerint az adott tevékenység releváns-e fenntarthatósági szempontból. Másodszor pedig azt, hogy az adott tevékenység ténylegesen fenntartható-e, azaz jelentősen hozzájárul-e legalább egy környezeti cél teljesüléséhez, nem sért-e más környezeti célokat, illetve megfelel-e a munkabiztonsági és emberi jogi feltételeknek. Röviden, teljesíti-e az ESG (Environmental, Social, Governance) elvárásokat.

2024-től már a CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) fenntarthatósági riporting keretrendszert is alkalmazni kell. Ennek alapján kell majd bemutatniuk a vállalatoknak a működésük környezetre gyakorolt hatását, illetve a klímaváltozáshoz kapcsolódó hatásukat, a kockázatokat és a kezelésük érdekében tett intézkedéseket.  

A vállalati sajátosságoktól függően különböző időponttól és formában érvényesek az egyes követelmények, ami megnehezíti a rendszer értelmezését és alkalmazását. A felkészülés annyira összetett folyamat, hogy nem lehet elég korán elkezdeni. Ezért célszerű tájékozódni, hogy kire, mikortól vonatkozik a kötelezettség. Ebben segít a kalkulátorunk: 

FENNTARTHATÓSÁGI KÖZZÉTÉTELI KÖTELEZETTSÉG KALKULÁTOR
A kalkulátor linkjének használatához az ad blocker szüneteltetése szükséges.

Nyilvánvaló, hogy a szükséges adatgyűjtés, a bevételek és a költségek ESG-szerinti csoportosítása, az ehhez illeszkedő kontrolling koncepció kialakítása és megvalósítása hatalmas feladat. Akár a teljes kontrolling rendszer átalakítását is igényelheti.

Előbb-utóbb mindenki szembesül ezzel, még azok is, akikre nézve nem kötelező a szabályozás, ugyanis az üzleti partnerei elvárják majd tőle a megfelelő adatszolgáltatást. Egyre több olyan uniós szabályozás lép életbe, amelyek például a banki hitelezésre és pénzügyi befektetésekre vonatkoznak, illetve a gyártó vállalatok is egyre inkább törekednek arra, hogy a teljes ellátási láncra – azaz a beszállítóikra – is ki tudják mutatni a fenntarthatóságot. Senki sem dőlhet hátra.

A zöld átalakulás a kihívások mellett lehetőségeket is jelent az üzleti döntéshozók számára. Tapasztalt csapatunk segíti Önt abban, hogy sikeresen vegye az akadályokat – legyen szó transzformációs stratégiáról, karbonsemleges üzleti modellről, zöld controllingról vagy fenntartható energiaportfólióról.

Kapcsolat: Huba Eörs ügyvezető partner (eors.huba@horvath-partners.com)

(x)

Kiszámoló

Ez történt a héten 0526

Minden tőzsdei befektető az amerikai kamatvágást várja, de egyre valószínűbb, hogy a nyáron sem lesz még kamatvágás, marad a mostani, viszonylag magas dollár alapkamat. A hír hallatára az am

RSM Blog

SAP a HR és bérszámfejtés területén

Az SAP rendszer a pénzügy, a beszerzés, és az ügyfélkapcsolatok kezelése mellett a humánerőforrás (HR) és a bérszámfejtés területén is központosított keretet biztosít a vállalatok szám

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Magyar üzletlánc saját márkás terméke is felkerült a szégyenlistára
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
Nádudvari_Nagy Ádám portré