A magyar HR-esek már Indiába járnak állásbörzére (x)
Prémium

A magyar HR-esek már Indiába járnak állásbörzére (x)

PR cikk
Az nem újdonság, hogy a munkaerőhiány mostanra a gazdaság minden szektorára kiterjedt, a munkaerő-közvetítő cégek ezres létszámban hozzák be az országba a külföldi munkavállalókat olyan távoli országokból, mint például India. A recruiTECH BLUE toborzási konferenciát szervező DTC Solutionnél ugyanakkor úgy látják, a probléma megoldására érdemes lenne megvizsgálni a magyar munkaerőpiac eddig ki nem aknázott lehetőségeit is, mint a nyugdíjasok tovább foglalkoztatása, illetve a kisebbségiek integrációja, amely bár hosszútávú erőfeszítést igényelne a cégek részéről, de ugyanez elmondható a külföldi munkavállalók tömeges behozataláról is. Az bizonyos, hogy jelen állás szerint, minden lehetőséget meg kell ragadni, amely enyhülést hozhat a problémára.

A jelenlegi gazdasági környezetben számos nehézséggel kell megküzdenie a vállalkozásoknak, úgymint az ellátási láncban tapasztalható fennakadások, az elszabaduló infláció, a teljes foglalkoztatottságból fakadó munkaerőhiány, és a jelenlegi háborús helyzet miatt megugró energiaárak tovább nehezítik a termelő vállalatok helyzetét – mondta a Portfolio-nak a DTC Solution ügyvezető igazgatója, Toldi Gábor, aki szerint az általános munkaerőhiány ma már minden szektort és munkavállalói szegmenst érint. „Már a korábban dolgozó vendégmunkás létszám nélkül is bajban lett volna az ipar az elmúlt két évben is, de mostanra az újonnan érkező beruházások ezt még nagyobb mértékben fokozták” – tette hozzá.

toldi gábor
Toldi Gábor, a DTC Solution ügyvezetője.

A Magyarországi HR-Network Egyesület Elnöke, Pinczés Balázs elmondása szerint egy hete indított körkérdést egy üzleti közösségi oldalon, hogy megtudja, mik a vállalatok számára ma a legnagyobb kihívások: a válaszadók 38 százaléka a munkaerőhiányt nevezte meg, ugyanennyien a megfelelő kompenzációt látták a legnagyobb problémának, az alapanyaghiányt 24%-uk. Pinczés szerint a munkaerőhiányra azonban nemcsak a vendégmunkások jelenthetnek megoldást, rejtett tartalékok továbbra is vannak a munkaerőpiacban, a nehézségek abból fakadnak, hogy a legtöbben jellemzően olcsó munkaerőt szeretnének, lehetőleg azonnal és sokszor csak rövid távra.

Juhász Csongor, a Prohuman HR-szolgáltató ügyvezetője szerint nem csupán Magyarországon, de a tágabb régióban is lassan kezd elfogyni a munkaerő, ezért már távolabbra, a kelet-ázsiai térség irányába tekintenek, hogy képesek legyenek kielégíteni a keresletet.

Nem kérdéses a további béremelés és külföldi munkaerő beözönlése

A vállalatok többsége már az év elején számított arra, hogy bérkorrekcióra lesz szükség, akár 10% feletti emelésekről is lehetett hallani a termelési környezetben, de Toldi Gábor szerint most ismételten legalább ekkora volumenről beszélgetnek a felek, tehát ez a költség munkaadói oldalról egyértelműen emelkedik: nem az a kérdés, hogy a vállalatok meg fogják-e ezt lépni, csak az emelés mértéke. Többlépcsős béremelést terveznek idén a Lenovónál is, amiről a cég Senior HR Managere, Babinyecz Endre számolt be a Portfolio-nak.

Juhász Csongor szerint nagyon sok munkáltató a szokásos évi 4-6% helyett egészen drasztikusan, 15-20%-kal emelte a béreket 2021-re, és bár az még kérdés, hogy ez a tendencia folytatódik-e az idei évben is, az biztos, hogy a munkaerő megtartása mindenkinek kulcskérdés lesz, mint ahogyan a vendégmunkások, akár ázsiai vendégmunkások aktívabb, kontrollált és átlátható bevonása is a foglalkoztatásba.

Juhász Csongor, a Prohuman HR-szolgáltató ügyvezetője.

Jelen pillanatban a munkaerőkölcsönzési szakma minden érintett és engedéllyel rendelkező szereplője végig kopogtatja az összes ügyfelét azzal, hogy Indiából, Vietnámból, Indonéziából és a Fülöp szigetekről hoznának be külföldi munkavállalókat.

Tudok olyan cégről, ahol 1000 indonéz munkavállaló van “megrendelve” munkaerő kölcsönzőkön keresztül, hosszútávú foglalkoztatásra

– tette hozzá Toldi Gábor.

Elsősorban termelő, operátor és betanított munkára keresnek a vállalatok külföldieket. „A recruiTECH BLUE konferenciánkon több vállalat mutatja be az eddigi tapasztalatait, gyakorlatait az általuk foglalkoztatott harmadik országból érkezett munkavállalókkal kapcsolatban” – tette hozzá a DTC Solution ügyvezetője, aki azt is elmondta, hogy ezeket az embereket be kell utaztatni, meg kell szerezni a munkavállalási engedélyüket, szállásoltatni kell őket, a munkavállalókhoz tolmács kell, a különböző munkavédelmi rendeket le kell fordítani - tehát elképesztő mennyiségű tervezés és extra feladatmennyiség, valamint teher és költség érkezik meg a vállalatok életébe azzal, hogy plusz létszámmal, vagy hogy másik nyelven beszélő, másik kultúrából érkező munkavállalói csoportot is elkezd foglalkoztatni.

Babinyecz Endre
Babinyecz Endre, a Lenovo Senior HR Managere.

Toldi szerint felmerül a kérdés, hogy ekkora erőfeszítés és energia befektetésével hosszútávon a kisebbségi területek felzárkóztatása nem hozna-e hasonló vagy akár jobb eredményt. Véleménye szerint, ha kormányzati oldalról lenne erre tudatos törekvés, akkor 3-5 év múlva már érdemi alternatíva lehetne.

Muczán Krisztina, az Apollo Tyres HR igazgatója nem osztja ezt a véleményt, és nem hisz abban, hogy Magyarországon hadra fogható tömegeket lehetne találni. A kisebbségek felzárkóztatásával bár emocionálisan egyetért, de szerinte a vállalatok nincsenek felkészülve az ezzel járó szocializációs feladatokra. Akkor már több lehetőséget lát az alternatív munkaidő-rendszerekben, amikor például nyugdíjasokat foglalkoztatnak részmunkaidőben. De összességében a külföldi munkavállalókban látja a megoldást: változnak a körülmények és ezzel a szakma is, most nem Mosonmagyaróvárra megyünk állásbörzére hanem Kharagpurba (India).

Muczán Krisztina, az Apollo Tyres HR igazgatója.

Juhász Csongor szerint természetes, hogy első körben mindenki belföldön szeretne munkaerőt találni, de sokszor a külföldi vendégmunkások foglalkoztatása az egyetlen megoldás az üzletmenet fenntartására, a magyar társadalomban lévő munkaerő-tartalékok összességében kimerültek. „Fontos látni, hogy a vendégmunkások nélkül ma már számos szektorban napi szintű működési problémával néznének szembe a vállalatok. Ha pedig egy cég sokáig küzd munkaerőhiánnyal, könnyen dönthet úgy, hogy inkább áthelyezi a termelést egy olyan országba, ahol ez a probléma kevésbé áll fenn. Ilyen szempontból a vendégmunkások a magyar munkavállalók munkahelyének megőrzéshez is hozzájárulnak” – tette hozzá Juhász.

Az immár negyedik alkalommal megrendezésre kerülő recruiTECH BLUE konferencia fókuszában a kékgalléros foglalkoztatók vannak, és rendre az derül ki, hogy évről-évre változik a munkavállalói attitűd is: egyre kevésbé akarnak a munkavállalók három műszakban vagy folytonos műszakban vagy akár sori munkában, monoton munkavégzés mellett dolgozni. Miközben egyre erősebb a bérverseny, egyre fontosabb szempont a munka milyensége és a munkaidő-beosztás is.

Eközben a dolgozói ajánlási rendszerek is egyre fontosabbá váltak, nem meglepő, hogy van olyan vállalat, ahol egy fizikai dolgozó sikeres ajánlásáért akár 100 000 vagy 150 000 Ft-ot is képes kifizetni egy munkaadó.

Dolgozói ajánlási rendszerek Magyarországon_benchmark riport 2022 (1)
forrás: Firstbird Dolgozói ajánlási rendszerek Magyarországon. Benchmark Riport 2022

A vállalatok igényét az aktív álláshirdetési piac már nem tudja kiszolgálni a klasszikus hirdetési felületekkel, így a cégek nagy része közvetítők, kölcsönzők bevonásával dolgozik. Egyre inkább direkt online kommunikációt kell megvalósítani a közösségi médiában, elsősorban a Facebook, a Whatsapp és a Viber felületein keresztül, mobilra optimalizáltan. Elenyésző vállalat használja a kékgalléros állomány elérésére a Google Ads lehetőségét. Ezen felül számos vállalat a fizikai munkások toborzásában komoly energiát fektet a szállásoltatás menedzsmentjére és az utaztatásra: „vannak olyan cégek, amelyek már 100 km-es körből utaztatják nap mint nap a munkavállalóikat. Itt nagyon sok pénzt lehet fogni - vagy elveszteni, ha rosszul vannak szervezve például a műszakokhoz kapcsolódóan a buszjáratok, valamint a buszok kihasználtsága” – jegyezte meg Toldi Gábor.

Juhász Csongor szerint a passzív álláskeresők, akik jelenleg is foglalkoztatásban állnak, nehezen, több idő alatt mozgósíthatóak a korábbinál. Nekik elsődlegesen a meglévőnél magasabb alapbérrel és az egyszerűsített munkarenddel lehet vonzó alternatívákat kínálni. Az online toborzás felpörgetése pedig a kékgalléros területeken is kulcskérdés lesz a jövőben: az tudja a legjobban megszólítani a reménybeli munkavállalókat, aki jól „rezonál” velük és egyedi, a különböző munkavállalói csoportokra szabott üzeneteket tud célba juttatni.

Pinczés Balázs, a Magyarországi HR-Network Egyesület Elnöke

„Odafigyelés. Megbecsülés. Személyre szabott kommunikáció. Biztosan sokak számára elcsépeltnek hangzik, de ha fentiek jól vannak képviselve a kiválasztás során és a felvételt követően, akkor a mai piaci környezetben hatalmas segítséget, extra energiát jelenthetnek – amely megsokszorozza a teljesítményt. Mindenki automatizál, mindenki gyorsan és türelmetlenül akar eredményt elérni egy megnehezedett pályán. Vegyük végre tudomásul, hogy érző munkatársakat akarunk felvenni, akiket ugyanúgy terhelnek napjaink problémái a világjárványtól kezdve az inflációig, tiszteljük jobban egymást és a jelöltjeinket és meglesz az eredménye” – tette hozzá Pinczés Balázs.

(x)

RSM Blog

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, va

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

Holdblog

Ki vesz aranyat? (vendég: Zsiday Viktor)

HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene lehet-e megoldás a klímaváltozásra. Meg miegymás. Jó szórakozást! 00:45   ...

Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
illustration-01