Pillanatfelvétel Magyarországról – rajtunk múlik, hogy jól sikerüljön az összkép (x)
Prémium

Pillanatfelvétel Magyarországról – rajtunk múlik, hogy jól sikerüljön az összkép (x)

PR cikk
Gazdaság- és szociálpolitikai döntéseket, egészségügyi stratégiát, egyházpolitikát, de még vállalkozói beruházásokat is megalapoz a népszámlálás, amely Magyarország messze legnagyobb statisztikai felmérése. Az adatgyűjtés sikeréhez mindenkire szükség van – mondta el a Portfolio-nak Dr. Vukovich Gabriella a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnöke.

A legtöbbünknek azt gondolom, csak homályos elképzelésünk van a népszámlálásról, pedig igazán nagyarányú adatgyűjtésről van szó. Mi is tulajdonképpen egy ilyen felmérés?

A népszámlálás idehaza a legnagyobb, egyben legjelentősebb, tízévente ismétlődő, statisztikai célú adatgyűjtés, amelynek során minden személyt és minden lakást felmérünk és összeírunk, azaz nem csupán népesség-, hanem lakásösszeírást is jelent. Az egész országban egy időben, azonos tartalommal, egységes, a nemzetközi és az uniós gyakorlattal harmonizáló módszertani alapon hajtják végre a népszámlálók, szóval könnyű belátni, hogy ez nem kis munka.

Mire kíváncsi ilyen esetekben a KSH?

Nagyon fontos adatgyűjtésről van szó, hiszen a végén kialakul egy olyan részletes áttekintés Magyarországról, amelyet másképp nem is tudnánk felrajzolni.

A népszámlálás révén pontos és részletes képet kaphatunk az ország népességének nagyságáról és demográfiai jellemzőiről, de az egészségi állapotáról, iskolázottságáról és a munkaerőpiac sok részletéről is.

Egyedülálló összeírás ez a népesség nemzetiségi és vallási összetételéről, valamint élet- és lakáskörülményeiről is.

Az magyar hivatalos statisztikai szolgálat által végrehajtott első hazai népszámlálásra 1869-ben került sor, azóta a gyűjtött adatok témakörei csak kismértékben változtak, hiszen fontos, hogy a népszámlálás adatai hosszú távon is összehasonlíthatók legyenek, mivel ez teszi lehetővé a társadalmi változások, trendek megfigyelését, lehetőség szerinti előrejelzését. Ami újdonság idén, az az, hogy rákérdezünk a digitális jártasságra, az energiahatékonyságra is.

Mi a célja egy ilyen országos adatgyűjtésnek? Milyen közvetlen haszna van a felmérésnek?

A népszámlálásból kinyert adatok mindannyiunk mindennapjait, jövőjét befolyásoló szociális és gazdasági döntések, helyi fejlesztések alapjául szolgálnak majd. Számos ponton hasznosulnak majd a gyűjtött adatok, például fontos információval szolgálnak a helyi ellátási, szolgáltatási és infrastrukturális igényekről, nélkülözhetetlenek a lakáskörülményekkel és az energiahatékonysággal kapcsolatos döntések előkészítéséhez.

Panellakás Budapest

Ezen felül teljes képet adnak az egyes társadalmi csoportokról, például a fogyatékossággal élőkről, a nemzetiségi és a vallási közösségekről. Konkrét mikrogazdasági hasznuk is van, hiszen például segítik a vállalkozásokat is, amelyek az eredmények ismeretében biztosabban tervezhetik  egy új üzlet megnyitását vagy a helyi szolgáltatásaik bővítését. Ráadásul tudományos kutatások, elemzések alapjául is szolgálnak, közvetve segítve társadalmi önismeretünk fejlődését.

Nem jelentéktelen az sem, hogy ezzel a világnak is képet adunk magunkról, hiszen más országok, nemzetközi szervezetek is hasznosítják az eredményeket, vagyis ezzel mintegy bemutatkozunk a világnak is.

Éppen ezért fontos, közös ügyről van szó, amelyet a törvény is kötelezőnek ír elő.

Mi kell ahhoz, hogy az adatgyűjtés tényleg sikeres legyen?

Több éves szakmai előkésztés és nagyon komoly szervezés előzi meg a népszámlálást.

Csaknem 28 ezer számlálóbiztos vesz majd részt az adatgyűjtés számlálóbiztosi szakaszában, akik mindannyian alapos és gondos felkészítés után látják el feladataikat.

A KSH által összeállított korszerű e-learning tananyag elsajátítását sikeres online vizsgával kell igazolniuk, munkájukért pedig díjazást kapnak. A települések jegyzői és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) munkatársai gondoskodnak az adatgyűjtés végrehajtásáról, ám mindenképpen számítunk a lakosságra, Magyarország minden polgárára is.

A népszámlálás a társadalmi felelősségvállalás egyik jellemző példája, a hazai lakosság közösségi erejének és összetartozásának erőpróbája.

A válaszadással a népesség megmutatja, hogy képes felelősen együttműködni egy közös cél érdekében, hiszen a megfelelő, valós összképet csak akkor tudjuk jól felrajzolni, ha mindenki együttműködik, ha mindenki kitölti a kérdőívet. Ezt fejezi ki az idei népszámlálás mottója is: „Feleljünk, egymásért!”

Kire vonatkozik a népszámlálás? Kiket fognak megkérdezni?

Kérdőívet kell kitölteni minden magyar állampolgárról, aki a népszámlálás kezdő időpontjában, vagyis 2022. október 1-jén Magyarországon él, valamint azokról a magyar állampolgárokról is, akik átmenetileg, 12 hónapnál rövidebb ideig külföldön tartózkodnak, és a külföldi állampolgárokról, ha legalább 3 hónapja Magyarországon tartózkodnak.

Ez csaknem tízmillió embert jelent. Életszerű, hogy ezt a rengeteg kérdőívet ki lehet tölteni úgy, hogy közben az ország működik és a polgárok tanulni, dolgozni járnak minden nap? Mikor lesz erre idő?

Tisztában vagyunk azzal, hogy mindenki elfoglalt, mindenkit leköt a munkájával és a családjával járó feladatok sora, ám a Központi Statisztikai Hivatal tízévente fél órát kér a legtöbb családtól, hiszen nagyjából ennyi ideig tart  egy két-három fős háztartásnak kitölteni egy lakás- és annyi személyi kérdőívet, ahányan a lakásban életvitelszerűen élnek. A nagyobb családoknak természetesen valamivel több ideig tart kitölteni a kérdőívet.

Persze a mai világban már nagyon komoly segítéget nyújt a technológia is, amely kedvez az elfoglalt embereknek. Október 1. és 16. között önállóan, online is ki lehet tölteni a kérdőíveket.

Kétségkívül sokak számára ez a legkényelmesebb és legegyszerűbb módja a népszámlálásban való részvételnek, hiszen egyszerű, bármikor elvégezhető, amikor idő van rá, és biztonságos adatfelvételről van szó. Biztos vagyok benne, hogy mindazok, akik rutinosan használják az internetet, ezt a kézenfekvő megoldást fogják választani.

Akik ezt október 16-ig nem tudják megtenni, azokat október 17. és november 20. között számlálóbiztosok keresik fel személyesen.

Ebben az időszakban már csak a számlálóbiztos segítségével válaszolhatjuk meg a népszámlálási kérdéseket, amelyeket a számlálóbiztosok személyes interjú keretében tesznek fel, a válaszokat pedig tableten rögzítik. Ha még ekkor sem jön létre az adatfelvétel, akkor november 21. és 28. között a település jegyzőjénél tehetnek eleget adatszolgáltatási kötelezettségüknek azok, akik november 20-ig ezt nem tették meg.

tablet

A kitöltéshez a válaszadók segítséget kaphatnak a népszámlálás honlapján, valamint az ügyfélszolgálat ingyenesen hívható zöld számán és e-mail címén is. Természetesen a kérdezőbiztosok a helyszíni adatfelvétel során is segítenek a kérdések megválaszolásában.

Biztos vagyok benne, hogy nagyon sokan fogják az online kitöltést választani. Ehhez mit kell tudni? Például hogyan lehet belépni a rendszerbe?

A KSH minden magyarországi lakcímre postai úton felkérőlevelet küld szeptember utolsó napjaiban. Annak érdekében, hogy a felkérőlevelek minden háztartásba eljussanak, mindenkit arra kérünk, hogy még a népszámlálás előtt gondoskodjanak arról, hogy a házuk falán vagy a kerítésen látható legyen a házszám. Ezzel nagymértékben megkönnyítik a felkérőleveleket kézbesítők munkáját.

A felkérőlevélben a népszámlálásról szóló hasznos információk mellett egy 12 jegyű belépési kód is található, ennek segítségével tudja minden háztartás önállóan, interneten kitölteni a kérdőívet a népszámlálás honlapján keresztül.

Érdekesség, hogy ez lesz az első olyan népszámlálás, amelynek végrehajtása teljesen elektronikusan történik. Az online kitöltési szakaszt követően már a számlálóbiztosok sem papír kérdőíven, hanem tableten rögzítik majd a kapott válaszokat. Ez adatvédelmi szempontból is jelentős előrelépés, hiszen amint lezárnak egy kérdőívet, az adatok rögtön a KSH erre a célra létrehozott fokozott biztonságú szerverére kerülnek. Az elektronikus adatgyűjtés meggyorsítja az adatok feldolgozását is. Az első eredmények már 2023 tavaszán elérhetőek lesznek, a részletes adatok publikálása 2023 őszén várható.

Napjainkban egyre komolyabb elvárás az adatvédelem kérdése, ám a népszámlálás kérdései sok esetben kifejezetten érzékeny viszonyokra vonatkoznak. Hogyan lehet szavatolni, hogy senkit se érjen hátrány később a válaszai miatt?

Mindenképp le kell szögezni, hogy az egészségi állapotra, esetleges fogyatékosságra, valamint a nemzetiségi hovatartozásra, az anyanyelvre és a családi, baráti körben használt nyelvre, illetve a vallási hovatartozásra vonatkozó kérdések megválaszolása önkéntes alapon történik.

Fontos ugyanakkor, hogy ebben is teljes képet kapjunk, hiszen ezáltal láthatóvá válnak a vallási, nemzetiségi és fogyatékkal élő csoportok is. Mindez alapot ad a megfelelő egyházpolitika, nemzetiségeket érintő döntések és egészségügyi programok kialakítására is. Ezen kérdések kialakításánál egyébként szorosan együttműködtünk az egyházi, nemzetiségi, valamint a fogyatékkal élőket képviselő szervezettekkel is.

Ezen a ponton érdemes hangsúlyozni, hogy a Központi Statisztikai Hivatal minden adatot bizalmasan kezel, a válaszadók személyes adatait a hazai és az európai uniós adatvédelmi és statisztikai jogszabályok rendelkezéseinek betartásával védi.

Az adatokat csak statisztikai célból, és minden esetben anonim módon, összesített formában hozzuk nyilvánosságra. (x)

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
Marina_city_CAM_13