A szabályozási tartalékképzési kötelezettség eltörlése optimalizációs lehetőséget jelent (x)
Prémium

A szabályozási tartalékképzési kötelezettség eltörlése optimalizációs lehetőséget jelent (x)

PR cikk
A rendeletmódosítás segíti a napelemes rendszerüzemeltetőket

A legutóbbi napelemes piacot érintő, Magyar Közlönyben megjelent rendeletmódosítás közvetlen előnyöket biztosít a napelemes rendszert telepítő vállalatoknak, de különösen a nagy energiaigényű villamosenergia felhasználóknak.

Mint ismert, az eddigi szabályozás értelmében a nagy, tehát az 50 kW feletti napelemes rendszerrel rendelkező piaci szereplőknek kötelező volt ún. szabályozási tartalékkal rendelkezniük. A kötelezettség azt jelentette, hogy a beruházót vagy a naperőművet üzemeltetőt kötelezték arra, hogy a villamosenergia-rendszer ellátásbiztonsága érdekében telepítsen energiatárólót VAGY szerződjön le egy olyan piaci szereplővel, amely képes ún. aFFR kiegyenlítő szabályozási szolgáltatást nyújtani, amely esetén a villamosenergia-rendszerben rendelkezésre áll az éppen szükséges kiegyenlítői energiamennyiség. Ez az előírás jelentős terhet rótt eddig a piac valamennyi érintettje számára: a tartalékképzésre alkalmas energiatároló megdrágította a beruházást, ami a beruházónak, fejlesztőnek jelentős pénzügyi kötelezettséget, míg az üzemeltetőnek többletköltséget jelentett, ráadásul egy függőségi viszony alakult ki a piac egyes szereplői között. Az energiatárolók elterjedését, habár ezáltal segítette volna a szabályozás, ennek gátja volt, hogy a beruházók és vállalatok a saját beruházásuknak közvetlen előnyét nem látták, továbbá vélhetően rengeteg vitás helyzet adódott volna a felek között abból, hogy a tároló működésével kapcsolatos feltételrendszert a kötelezettség kihirdetésével egyidőben nem határozták meg.

Most ezt a kötelezettséget eltörölték, mely szakmailag és ellátásbiztonság szempontjából is támogatható az Optimum Solar szerint.

Az Optimum Solar úgy véli, hogy a jelenlegi rendeletmódosítás egy racionális helyzetet teremt, ugyanis az energiatárolók ezáltal eredeti funkciójuknak megfelelően integrálódnak a megújulók rendszerébe, ami fontos szempont azon beruházóknak, akik piaci alapon kalkulálnak megújuló- és napelemes befektetéseikkel.

Az energiaár volatilitás kivédését-, az önellátás megoldását, illetve a nagyobb tőzsdei cégek, gyártók esetében a Net Zero (ESG) vállalásaik teljesítését szolgáló napelemes beruházások az Optimum Solar szakértői szerint nagymértékben segíthetik a hazai napenergia további terjedését, ami már évek óta ugrásszerűen fejlődik és vélhetően a 16GW-os volument is elérheti 2035-re. A szükséges hálózat- és kapacitásfejlesztéseket követően Magyarország ismét éllovasa lehet a zöldenergia piacnak, amely révén pedig az ipar- és gazdaság zöldátmenete kaphat lendületet – teljesítve ezzel az EU-s és hazai energia- és klímastratégiában megfogalmazott célokat.

A vállalat szakértői elmondták, hogy az aFRR kapacitásokat a naperőművi bekapcsolások beruházói vállalásaival összhangban külön kapacitásmechanizmussal kellene mielőbb tendereztetés útján kiosztani. Az Optimum Solar szerint mindezt leginkább a meglévő MAVIR infrastruktúrába integrálva lenne célszerű megtenni: 132/220/400kV-on csatlakoztatva 50-200MW kapacitású akkumulátortelepek létrehozásával több ütemben, 1-2 óráról akár 4-8 órára növelhető a tárólókapacitás (például VRB-technológia fejlesztésével), amely a szabályozás hálózati kihatásainak mérséklésével javítja a teljes rendszer működési hatékonyságát.

Fontos lesz megkülönböztetni a naperőművek-fogyasztási helyek működéséhez szükséges kapacitásokat a rendszerszintű aFRR szabályozói képességtől, hiszen előbbi menetrendtartásra és egyéb fogyasztói profil átalakítási szolgáltatásokra, míg utóbbi a MAVIR mérlegkör költséghatékony és nemzetközi egyezményeknek megfelelő működtetésére-igazolására lesz megoldás. Az Optimum Solar szakemberei úgy látják, hogy az új nemzetközi tendereket már nem a gázmotorok/gázturbinák nyerik meg, hanem a napelemmel töltött akkumulátorok, melyek üzemeltetése és amortizációs mértéke, valamint a rendszerszintű szabályozása is kedvezőbb.

Fontos lesz a napelemes piac számára, hogy hamarosan a nemzetközi kiegyenlítő piachoz is csatlakozik a magyar piac, így a kiegyenlítő energia ára a jelenlegi, lassan kigazdálkodhatatlanná váló és a naperőművi beruházók által elfogadhatatlannak (nemzetközi piaci ár öt-, néha már tízszerese) tartott szintről tervezhető és fenntartható szintre csökken.

OS_PR_foto
Lugos Roland, az Optimum Solar üzletfejlesztési igazgatója

Mindez azt is jelenti, hogy az energiatárolóval kombinált zöldenergia-termelő rendszerek továbbra is valós alternatívát jelentenek a vállalatoknak és nagy energiaigényű ágazatok szereplőinek, akár a meglévő csatlakozási pontok betáplálási teljesítményének magasabb kihasználtsága érdekében történő kiegészítő beruházásra: azaz meglévő csatlakozási pontra akkumluátor és napelem együttes alkalmazásával. Lugos Roland, az Optimum Solar üzletfejlesztési igazgatója szerint „az új szabályozás, amely értelmében megszűnt a szabályozási tartalék biztosításának kötelezettsége, lehetőséget ad a vállalatoknak arra, hogy saját fogyasztásra termeljenek a napelemes rendszereik, és azáltal, hogy saját igényeik szerint használhatják az energiatárolót, nemcsak a teljes rendszer hatékonysága, de a beruházás megtérülése is javul. A napelemes piacot az is segíti, hogy az új szabályozás szerint csatlakozási díjkedvezményt is biztosítanak.”

Hozzátette, hogy ez a piaci árnál (200-500 EUR/MWh) jóval kedvezőbb 15 éves futamidőt figyelembe vett zöldáramárak (saját beruházás esetében 75-100EUR/MWh, míg központi naperőműből PPA-konstrukcióban 140-180EUR/MWh) mellett azt is szolgálja, hogy a saját zöldenergia-termelésre és fogyasztásra történő átállással az ESG és -fenntarthatósági követelményeknek történő megfelelést is elérhetik a vállalatok.

(x)

RSM Blog

Bizalmi vagyonkezelés 2024

A bizalmi vagyonkezelési (BVK) struktúrák az utóbbi pár évben terjedtek el igazán. Az elmúlt években hazánkban is egyre népszerűbbé vált a komplex vagyontervezési megoldásokat kínáló biz

Holdblog

Most érdemes Teslát venni?

A kérdés - persze - nem a február elején elindult támogatott elektromosautó-vásárlási lehetőség esetleges kihasználására vonatkozik, hanem a vállalatba való befektetésre. Érdemes most vá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Jaksity György: Kilépés az Európai Unióból. Megéri?

Privát bankár

Privát bankár
Retail Day 2024
2024. április 11.
EU Források 2024
2024. március 6.
Agrárium 2024
2024. március 19.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Interaktív online előadás

Vételi és eladási zónák - Részvénypiaci panoráma

Mire számíthatunk a következő napokban a részvénypiacokon? Milyen fontos szintekre kell figyelni a főbb indexek esetén? Melyek lesznek a jól és rosszul teljesítő régiók, országok, szektorok és ágazatok?

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.