Erősíteni kell a vállalkozásokat, nem leépíteni (x)
Prémium

Erősíteni kell a vállalkozásokat, nem leépíteni (x)

PR cikk
Megtorpantak a vállalkozók, az automatizálás a kiút a krízisből

2023-ban kevéssé nőtt a regisztrált vállalkozások mennyisége Magyarországon, és a nyári pihenés alatt sokan döntenek a vállalkozások szüneteltetése mellett, a KSH júniusi adatai legalábbis ezt mutatják. Ám sok vállalkozó már belátta, hogy a válságállóság kulcsa sokkal inkább a fejlesztés, mintsem a cégbedöntés.

A jelenlegi válsághelyzet egy fokozatosan mélyülő állapot, így öröm az ürömben, hogy van mód felkészülni a legmélyebb pontjaira. Nem minden vállalkozási struktúra engedheti meg magának, hogy recesszió alatt ne a létszámstop vagy a kézifék behúzása mellett döntsön. A Billingo tavalyi kutatása rámutatott, hogy a hazai vállalkozások 33%-a a költségcsökkentés irányába húzott, míg 25% a fejlesztésekre voksolt. Összességében a válaszadók 18%-a a digitalizációban látta a megoldást, 24% pedig nem gondolta, hogy tudna bármit is tenni a válsággal szemben.

A 2023-as KSH adatok színezik ezt a képet, a regisztrált vállalkozások száma júniusban az 1 millió 833 ezret súrolta, ami januárban 1 millió 830 ezer volt. Kicsit több lett a vállalkozás, de magasabb lett az egyéni vállalkozásukat szüneteltetők aránya júniusban a járások kétharmadában. Májusban 4,3 ezren szüneteltettek, júniusban 5,5 ezren, a társas vállalkozások száma pedig előző hónaphoz mérten 100-zal csökkent.

Összehasonlításképp nézzük a 2022-es évet is. Szemmel láthatóan csökkent a vállalkozások száma az év második felében, 2022. júniusában például 1 millió 875 ezren voltak a regisztrált vállalkozók. Egy év alatt tehát 42 ezerrel lettek kevesebben.

Észlelhető némi kiábrándultság az adatokból, pedig tudatossággal növelni lehet az ellenállóképességet. Sok vállalat a döntés küszöbén áll, aki jól keveri a lapjait, válságállóvá válhat.

Miért csökken a vállalkozási kedv?

A NAV friss adatai szerint tavaly ilyenkor 453 642 katás vállalkozó volt, a törvényi módosítás miatt ez a szám idén júliusban 131 583 lett, ami közel 70%-os csökkenést jelent. Ehhez képest átalányadózóból 26 235 lézengett országszerte 2022-ben, 2023. július elején 279 402-t tartottak számon. Majdnem 70 ezer katás egyéni vállalkozó tűnt el egy év alatt a változó törvény miatt.

A csökkenő vállalkozási aktivitás okai közt szerepelhet még, hogy a nyár folyamán sok területen uborkaszezonnal néznek szembe, és az alacsonyabb tőkével vagy cashflow-val rendelkező egyéni vállalkozásoknak ez óriási érvágás, és inkább megéri a szüneteltetés. A vállalkozókat is elbizonytalanította az adózási formával járó megnövekedett adminisztráció és a bonyolultabb adó- és járulékszámítás.

Azért is hoztuk létre a Billingo Átalányadó Asszisztens Facebook csoportot, hogy könyvelői szakmai támogatással, minél gyorsabban tudjunk válaszolni az átalányadózással kapcsolatban felmerülő egyedi kérdésekre is.”

- mondta Besztró Szabolcs, a Billingo operatív és stratégiai igazgatója.

Erre a problémára érdemes komolyan odafigyelni, az egyéni vállalkozások ugyanis óriási húzóerővel hatnak a piacra, ami a társas vállalkozások finanszírozási struktúrájára, majd az árakra is hatással lehet.

Az is az okok közt szerepelhet, hogy az egyéni vállalkozások adminisztratív terhei viszonylag nagyok, mivel nem használják ki az automatizmusokban rejlő lehetőségeket. Ezt megerősíti az  EU DESI indexe is, amely szerint az európai átlaghoz mérve Magyarországon a vállalkozások lassabb ütemben haladnak a digitalizáció útján. Sok esetben a vállalkozó inkább az egyszerűbbnek vélt utat választva alkalmazotti státuszba kerül, pedig igazából rengeteg folyamata egyszerűsíthető és automatizálható, amellyel havi szinten munkanapokban mérhető időt spórolhat meg.

Létszámleépítés helyett megtartás, portfólió szűkítés helyett automatizálás

Kiutat jelenthet a krízisből, ha az out of the box gondolkodásra támaszkodunk, amit  frissen érkező kollégák tudnak biztosítani. Szervezetfejlesztési szempontból pedig fontos, hogy a nehéz helyzetekben a meglévő kollégák szaktudását is figyelembe vegyük.

Aki tudja és anyagilag megengedheti magának, az elkerüli a létszámleépítést, és a prosperitás nyugalmi időszakában elkészített vészforgatókönyvek szerint próbál válságálló lenni a meglévő dolgozói állománnyal. Ez persze nem minden szektorban lehetséges, viszont a sajnálatos elbocsátások mellett még van fejlődési lehetőség, és az egyéni vállalkozóknak sem kell lemondaniuk a növekedésről.

Hogy miben rejlik a potenciál? Digitalizáció és automatizáció a két varázsszó. Például már a mesterséges intelligencia használata is sokat segíthet abban, hogy egy vállalkozás megmaradjon. A számlázást a legtöbben online számlázóval oldják meg, emellett különböző vállalkozástámogató szoftverek alkalmazását is érdemes bevezetni. Olyan opció is van, ahol ezek kéz a kézben járnak, és nem külön platformokon kell fenntartani számos rendszert súlyos tízezrekért.

Kézzelfogható automatizációs tippek vállalkozásoknak

Az említett automatizációval egy vállalkozás működése sokkal stabilabb lesz. Akár már egy felhőalapú rendszerrel is könnyen visszakereshetőek, kielemezhetőek a céges adatok. A pillanatok alatt elkészített bevallási tervezetek, követhető bevétel-kiadási kimutatások lehetővé teszik, hogy a valós időben látható friss adatok alapján dolgozzon a vállalkozó, ráadásul nem neki kell kézzel felvinnie a céges adatokat. Az így nyert idő piaci előnyhöz, végső soron pedig akár magasabb bevételhez is juttatja őt. A kézi nyugtázásra, az adatok összefésülésére vagy pályázatok utáni kutatásra szánt órákat ugyanis bevétel teremtésére lehet fordítani.

A legnépszerűbb időnyerők 2023-ban:

  • ChatGPT
  • Adatszinkronizálás
  • Digitális faktoring
  • API

A reklámszöveg írásban jelentős segítséget nyújthat a mesterséges intelligencia alapú ChatGPT, és más lehetőségek is kínálkoznak.Van mód vágni a reklámköltségeken azzal is, hogy az online számlaletöltő oldalon hirdetéseket tegyen közzé a vállalkozó az ügyfeleiknek. Ez egy hatékony cross sell értékesítési módszer is lehet, amely növelheti a bevételt.

A digitális faktoring egyfajta finanszírozási módszernek is felfogható, amellyel akár már 24 órán belül kifizettethetők a hosszú lejáratú számlák, így stabilabbá tehető a cashflow.

Ahogy egyre fontosabbá válik a fluid pénzáramlás, úgy egyre inkább felértékelődik Magyarországon is a digitális faktoring lehetősége, ami nagy fejlődésen ment keresztül az elmúlt években. Már nemcsak nagy cégeknek és nemcsak nagy mennyiségű számla esetén érhető el, mint a hagyományos faktoringnál.

Ezen felül azzal, hogy az összes tranzakció és a bankszámlák egy felületen vannak, valamint a számlák automatikusan párosíthatók a banki tranzakciókkal, a bevételek és kiadások átláthatóbbá válnak. Ez a fajta adatszinkronizálás például a fentiek mellett a Billingónál egy toptermék, amely a tapasztalatok alapján a vállalkozó ügyfeleknek órákat spórolnak havi szinten.

Az API, vagyis az Application Programming Interface pedig az automatizáció csúcsa, amellyel komplett webshopok és logisztikai rendszerek folyamatai is egyszerűsíthetők. Segítségével többek közt nem kell az összes díjbekérőt és számlát egyesével, manuálisan átvezetni, ami főleg tömeges számlagenerálás esetén fontos szempont, hiszen egy ilyen megoldással ez a munkafolyamat 100%-ban automatizálható.

Jól látható, hogy a kisvállalkozások jelentős része a nyár folyamán takaréklángra kapcsolt, ám reméljük, ez csak egy átmeneti állapot, mivel azt látjuk, hogy rengeteg értékes vállalkozás van a magyar piacon, amelyeket nem bezárni, hanem erősíteni kell. A lehetőség sok esetben adott a fejlődésre, mi az automatizációs hátteret adjuk ehhez részben a felsorolt eszközök biztosításával”

- áll a vállalkozások mögé a Billingo vezérigazgatója, Sárospataki Albert is. Szerinte a digitalizációt még egy rövid ideig lehet kerülgetni, de megkerülni egy sikeres vállalkozás nem tudja már, és még idén kell a tettek mezejére lépni a siker érdekében.

(x)

Kiszámoló

Más miért nem tanult?

Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóztatja az állam a vagyont, amikor azt eleve már adózott pénzből vettem, s ez így már

KonyhaKontrolling

Adózzon mindenki más!

Az interneten sok vélemény jelenik meg a \"megfelelő\" adóztatással kapcsolatban, de még a legtájékozottabbak is sokszor minimum meglepő véleményeket fejtenek ki. A bejegyzésben nem megyek bele

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
shutterstock_1940409019