DJI_0526
Prémium

Változás előtt a magyar villamosenergia-ipar (x)

PR cikk
Kihívások és lehetőségek az energiakereskedelem és a rendszerszintű szolgáltatások piacán

A hazai megújuló energia ugrásszerű növekedése örvendetes a hazai klíma- és dekarbonizációs célok, valamint az ország energiafüggetlenedési törekvéseinek szempontjából, ugyanakkor mindez jelentős ellátásbiztonsági és rugalmassági kihívások elé állítja a hazai villamosenergia-rendszer szereplőit. Nemcsak a rendszerirányítót és az elosztókat, hanem az erőművek tulajdonosait is.

Az időjárás-függő megújulók termeléselőrejelzését nehezítik az egyre gyakoribbá váló szélsőséges időjárási események is: habár a menetrendezés technológiája sokat fejlődött az utóbbi időben, az egyre gyakrabban változó, hirtelen bekövetkező időjárási események újabb próbatétel elé állítják az erőműtulajdonosokat és mérlegkör-/menetrendcsoport-felelősöket is. „Ebben a helyzetben a több éve jól működő technikák egyre nagyobb kockázatokat is hordoznak, ezzel szemben az innovatív, szabadpiaci lehetőségekre optimalizált megoldások komoly versenyelőnyt jelenthetenek az erőművek számára” – vélik a magyar tulajdonú REG Zrt.-nél, amely 2014-es alapítása óta a napelemparkokhoz kapcsolódó szolgáltatási piac meghatározó szereplője.

A hazai menetrendezés terén saját fejlesztésű megoldásaikkal egyre pontosabb becslést adó REG Zrt. folyamatosan fejleszti a mesterséges intelligencia alapú szoftveres platformáját, amellyel kapcsolatban stratégiai cél, hogy egy, az erőművi szolgáltatásokat átfogó, mindent egy helyen kezelő interfészt kínáljon az ügyfeleknek – ezzel hatékonnyá, költségtakarékossá és innovatívvá téve az adott erőmű számára kínált szolgáltatásokat, amelyek akár egyedi igényeknek is meg tudnak felelni. „A REG történetének egyik mérföldkövét a SUN szoftver jelenti, amely egyben megalapozta a cég hírnevét is, hiszen a legpontosabb menetrendet adó szoftverek között van a piacon. A szoftver fejlesztése az elmúlt években sem állt le, sőt, ezen túlmenően mostanra újabb mérföldkőnél járunk: felkészültünk a szabadpiaci szolgáltatások nyújtására”- fejtette ki Pusztai Tamás, a vállalat vezérigazgatója.

Pusztai Tamás_REG_CEO

Az elmúlt időszakban a REG Zrt. megtartva a hagyományos naperőművi üzemeltetési szolgáltatásait, mint a szerviz, a felügyelet, a zöldterület gondozás stb., jelentős mértékű szolgáltatásfejlesztéseket hajtott végre, aminek eredményei kézzelfogható előnyöket és komoly hozzáadott értéket jelentenek az erőműtulajdonosoknak.

Ennek keretében kezdte meg az elmúlt időszakban kialakítani többek között olyan szabadpiaci és egyéb szolgáltatásait is, mint a hálózatrugalmassági szolgáltatások, a származási garancia kereskedelem, valamint aggregátorként a rendszerszintű szolgáltatások nyújtása.

A cég hamarosan belép a villamosenergia-kereskedelmi piacra, amelynek keretében csatlakozik a HUPX-hez. A fejlesztéseknek köszönhetően a jelenleg is több mint 400 erőmű üzemeltetését ellátó vállalat képessé válik a menetrendcsoportja, illetve a kialakítás alatt álló mérlegköre közötti energiakereskedelemre. Ezek mellett a REG létrehozza az erőművi-szolgáltatói piacon is ritkaságszámba menő, akkreditálásra kerülő saját megújulóenergia-alapú erőművi szabályozói központját, amelynek megvalósulásával támogatja majd a villamosenergia-rendszer stabil működését.

A vállalat szerint elérkezett az idő, amikor a menetrendezést végző szolgáltatónak az energetikai rendszerben történő fejlesztésekre is reagálnia kell: az energiatárolók elterjedésével létrejövő piaci lehetőségek kiaknázására a REG már felkészítette rendszerét és ennek szellemében folytatja fejlesztéseit.

Stratégiai célunk, hogy segítsük az erőművi szektor átalakulását. Olyan teljeskörű megoldásokat nyújtunk, amelyek segítségével a villamosenergia-piac pillanatnyi keresletéhez és kínálatához igazodva egy virtuális interfészen keresztül könnyen hozzáférhetővé válnak olyan lehetőségek, mint például a rendszerszintű szabályozói szolgáltatások nyújtása (pl. aFRR), a menetrendezés, a távfelügyelet, vagy az energiakereskedelem” – emelte ki Pusztai Tamás.

A vállalat vezetője által elmondottak szerint az erőművek többsége ebben az időszakban köti le következő éves kereskedelemi- és menetrendezési szolgáltatási szerződését is, amelyek esetében fontos szempont lehet a megbízók számára az ár mellett az is, hogy mennyiben tud a szolgáltató megfelelni az egyedi igényeknek, mindezt úgy, hogy közben a legmodernebb megoldásokat nyújtja.

Keresse a REG Zrt.-t és tájékozódjon bővebben is erőművi szolgáltatás-megoldásainkról.

A cég 2022-ben szerepelt a Budapesti Értéktőzsde által életre hívott, az ötven hazai vállalat sikertörténetét bemutató BÉT50 kiadványban is.

(x)

Címlapkép forrása: Misc

prima primissima 2023
bika
Megvan, mikor kapják meg a kormány ajándékát a nyugdíjasok
Reuters-forrásmegjelelölés-ukran-katona-gyakorlat-orosz-ukran-haboru2
X twitter Elon Musk
2023. november 29.
Agrárszektor Konferencia 2023
2023. december 5.
Otthonteremtés 2024-ben
2023. december 5.
Property Awards 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
Talajszilarditas-2023-11-09-0655_p