Változás előtt a magyar villamosenergia-ipar (x)
Prémium

Változás előtt a magyar villamosenergia-ipar (x)

PR cikk
Kihívások és lehetőségek az energiakereskedelem és a rendszerszintű szolgáltatások piacán

A hazai megújuló energia ugrásszerű növekedése örvendetes a hazai klíma- és dekarbonizációs célok, valamint az ország energiafüggetlenedési törekvéseinek szempontjából, ugyanakkor mindez jelentős ellátásbiztonsági és rugalmassági kihívások elé állítja a hazai villamosenergia-rendszer szereplőit. Nemcsak a rendszerirányítót és az elosztókat, hanem az erőművek tulajdonosait is.

Az időjárás-függő megújulók termeléselőrejelzését nehezítik az egyre gyakoribbá váló szélsőséges időjárási események is: habár a menetrendezés technológiája sokat fejlődött az utóbbi időben, az egyre gyakrabban változó, hirtelen bekövetkező időjárási események újabb próbatétel elé állítják az erőműtulajdonosokat és mérlegkör-/menetrendcsoport-felelősöket is. „Ebben a helyzetben a több éve jól működő technikák egyre nagyobb kockázatokat is hordoznak, ezzel szemben az innovatív, szabadpiaci lehetőségekre optimalizált megoldások komoly versenyelőnyt jelenthetenek az erőművek számára” – vélik a magyar tulajdonú REG Zrt.-nél, amely 2014-es alapítása óta a napelemparkokhoz kapcsolódó szolgáltatási piac meghatározó szereplője.

A hazai menetrendezés terén saját fejlesztésű megoldásaikkal egyre pontosabb becslést adó REG Zrt. folyamatosan fejleszti a mesterséges intelligencia alapú szoftveres platformáját, amellyel kapcsolatban stratégiai cél, hogy egy, az erőművi szolgáltatásokat átfogó, mindent egy helyen kezelő interfészt kínáljon az ügyfeleknek – ezzel hatékonnyá, költségtakarékossá és innovatívvá téve az adott erőmű számára kínált szolgáltatásokat, amelyek akár egyedi igényeknek is meg tudnak felelni. „A REG történetének egyik mérföldkövét a SUN szoftver jelenti, amely egyben megalapozta a cég hírnevét is, hiszen a legpontosabb menetrendet adó szoftverek között van a piacon. A szoftver fejlesztése az elmúlt években sem állt le, sőt, ezen túlmenően mostanra újabb mérföldkőnél járunk: felkészültünk a szabadpiaci szolgáltatások nyújtására”- fejtette ki Pusztai Tamás, a vállalat vezérigazgatója.

Pusztai Tamás_REG_CEO

Az elmúlt időszakban a REG Zrt. megtartva a hagyományos naperőművi üzemeltetési szolgáltatásait, mint a szerviz, a felügyelet, a zöldterület gondozás stb., jelentős mértékű szolgáltatásfejlesztéseket hajtott végre, aminek eredményei kézzelfogható előnyöket és komoly hozzáadott értéket jelentenek az erőműtulajdonosoknak.

Ennek keretében kezdte meg az elmúlt időszakban kialakítani többek között olyan szabadpiaci és egyéb szolgáltatásait is, mint a hálózatrugalmassági szolgáltatások, a származási garancia kereskedelem, valamint aggregátorként a rendszerszintű szolgáltatások nyújtása.

A cég hamarosan belép a villamosenergia-kereskedelmi piacra, amelynek keretében csatlakozik a HUPX-hez. A fejlesztéseknek köszönhetően a jelenleg is több mint 400 erőmű üzemeltetését ellátó vállalat képessé válik a menetrendcsoportja, illetve a kialakítás alatt álló mérlegköre közötti energiakereskedelemre. Ezek mellett a REG létrehozza az erőművi-szolgáltatói piacon is ritkaságszámba menő, akkreditálásra kerülő saját megújulóenergia-alapú erőművi szabályozói központját, amelynek megvalósulásával támogatja majd a villamosenergia-rendszer stabil működését.

A vállalat szerint elérkezett az idő, amikor a menetrendezést végző szolgáltatónak az energetikai rendszerben történő fejlesztésekre is reagálnia kell: az energiatárolók elterjedésével létrejövő piaci lehetőségek kiaknázására a REG már felkészítette rendszerét és ennek szellemében folytatja fejlesztéseit.

Stratégiai célunk, hogy segítsük az erőművi szektor átalakulását. Olyan teljeskörű megoldásokat nyújtunk, amelyek segítségével a villamosenergia-piac pillanatnyi keresletéhez és kínálatához igazodva egy virtuális interfészen keresztül könnyen hozzáférhetővé válnak olyan lehetőségek, mint például a rendszerszintű szabályozói szolgáltatások nyújtása (pl. aFRR), a menetrendezés, a távfelügyelet, vagy az energiakereskedelem” – emelte ki Pusztai Tamás.

A vállalat vezetője által elmondottak szerint az erőművek többsége ebben az időszakban köti le következő éves kereskedelemi- és menetrendezési szolgáltatási szerződését is, amelyek esetében fontos szempont lehet a megbízók számára az ár mellett az is, hogy mennyiben tud a szolgáltató megfelelni az egyedi igényeknek, mindezt úgy, hogy közben a legmodernebb megoldásokat nyújtja.

Keresse a REG Zrt.-t és tájékozódjon bővebben is erőművi szolgáltatás-megoldásainkról.

A cég 2022-ben szerepelt a Budapesti Értéktőzsde által életre hívott, az ötven hazai vállalat sikertörténetét bemutató BÉT50 kiadványban is.

(x)

Címlapkép forrása: Misc

RSM Blog

NIS2 és a kockázatkezelés

A kiberbiztonság kérdése kiemelkedő jelentőséggel bír a digitális kor új kihívásai között. Az Európai Unió NIS2 irányelve egy olyan szabályozási keretet hoz létre, amely az információb

Holdblog

A Föld legnagyobb részvénytársasága

Kevés olyan közvetlen biológiai jellemzőt találunk, ami kiemelne minket a többi faj közül, leginkább fejlett kommunikációs képességeink tesznek minket azzá, amik vagyunk. Lehet minket, embere

Kiszámoló

Kiszámoló bankszámla......helyett

Most, hogy a Raiffeisen valami okból elkezdte elüldözni a prémium ügyfeleket (pedig nemrég még 50 ezer forintot is fizetett ugyanezen embereknek, hogy nála nyissanak számlát), arra gondoltam, hog

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Megérkezett a Fitch ítélete Magyarországról

Könyvelő

Könyvelő
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.

Ez is érdekelhet
cimlap