Új fogalommal ismerkedik a magyar lakosság – itt vannak az energiamenedzsment szoftverek (x)
Prémium

Új fogalommal ismerkedik a magyar lakosság – itt vannak az energiamenedzsment szoftverek (x)

PR cikk
Energiamenedzsment szoftverek segítenek a költségek csökkentésében.

Évről évre növekszik az villamosenergia iránti szükségletünk, ez azonban nem csak az energiafogyasztási szokásainkat befolyásolja, hanem az olyan, általános közüzemi szolgáltatásokat is, mint a vízgazdálkodást, vagy a hulladékkezelést. Ma még csak ismerkedünk az energiamenedzsment szoftverek fogalmával, azonban rövid időn belül a vállalkozások mindennapi eszköze lesz.

Amikor az erőforrás kifejezést használjuk, legtöbbször az energetikai erőforrások jutnak eszünkbe, mint a fosszilis tüzelőanyagok, a gáz, vagy az olyan fenntartható energiaforrások, mint a napenergia vagy a szélenergia. A MAVIR friss adatai szerint 2023 késő őszi időszakában nőtt a bruttó hitelesített rendszerterhelés az előző év azonos időszakához képest. Ennek hátterében számos tényező áll, mint a változó éghajlati körülmények, a megnövekedett fűtési igények, a világítás, vagy az ipar megnövekedett villamosenergia-igénye. A fokozódó energiafelhasználás miatt tudatosabban kell bánnunk az elérhető energiával, amelyet megtehetünk egyrészt a társadalom fenntarthatóságra való edukációjával, továbbá az energiafelhasználás-, és termelés valós idejű monitorozásával, valamint előrejelzésével.

IMG_2712
Forrás: Grape Solutions – MAVIR adatai alapján

Az energiamenedzsment szoftverek (EMS) alatt olyan IoT (Internet of things – okoseszközök) alapú megoldásokat értünk, amelyek lehetővé teszik a múltbeli, jelenlegi és beépített matematikai számítások segítségével a jövőbeli energiafogyasztás előrejelzését. Az EMS rendszerek számos előnyt biztosítanak, elősegítve a hatékonyabb energiafelhasználást, valamint a költségcsökkentést. Az adatokat valós időben fogadják, így a szervezetek azonnal összehasonlíthatják azokat a historikus információkkal, sőt energiafelhasználási mintázatokat állapíthatnak meg, amelyet összevethetnek a szoftver előrejelzési adataival. Számos létesítmény nem is tud róla, hogy egyes működési zónák energiaveszteséget okoznak, amelyek növelik üzemi költségeiket. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal jelenleg érvényben lévő rendelkezése szerint csak bizonyos ágazatban működő vállalkozások számára érhető el a fix, nem árindexált módszertan alapján meghatározott villamosenergia-vásárlás, ezért kiemelten fontos az intézmények számára, hogy felderíthessék energiapazarlóan működő területeiket, amelyek aránytalanul növelik működési költségeiket.

“Nem a tavalyi energiaválság volt az egyetlen tényező, amely a hazai vállalkozásokat a fenntarthatóság felé terelte, hiszen a karbonsemlegesítési törekvések már korábban is tapasztalhatóak voltak”

- meséli Németh Norbert, a Grape Solutions értékesítési igazgatója.

“Az energiaválság csupán erősítette a lakosságban és a vállalatokban azt a belső meggyőződést, hogy szükség van olyan megoldásokra, amelyek kiszámítható, tervezhető alapot nyújtanak a mindennapi működésünkben. Ha a lakossági oldalt nézzük, folyamatosan növekszik a napenergia iránt érdeklődők száma, de ugyanez a tendencia mondható el a vállalkozásokról is. Ezt az is segíti, hogy a közeljövőben várhatóan növekedni fog a nagyobb napenergia előállítású panelek és azok tárolására alkalmas eszközökre igényelhető támogatás nagysága”

- egészíti ki.

A zöld energia terén tett kezdeményezések, valamint támogatások, hogy a lakosság és a vállalkozások is áttérhessenek a fenntarthatóságra egyértelműen mutatja az energiamenedzsment szoftverek széleskörű alkalmazását. Az energiafogyasztási igényeket így nem csupán valós időben látják, hanem tervezni is tudnak vele, hogy a jövőbeni energiakeresletet ki tudják elégíteni.

A szoftverek másik felhasználási módja, amikor meglévő rendszerekhez kapcsolódnak, így biztosítva az adatok mélyebb, széleskörűbb megértését. Az ingatlanok esetében kiemelten fontos az energiapazarló területek felderítése, hiszen az elvesztett hő költségnövekedést eredményez a működtetésben. A telepített IoT rendszerek kiemelt jelentőségűek az épületfelügyeleti rendszerek optimalizálásában, fontos szerepet játszanak az energiafogyasztás valós idejű nyomon követésében, irányításában és optimalizálásában, jelentős megtakarítást és környezeti előnyöket biztosítva az üzemeltetők számára. Ugyanakkor az okos eszközökkel működő rendszerek gyakran nem képesek megkülönböztetni az épületek karakterisztikáját egymástól, amely a rendszer hiányosságát jelenti. “Munkatársainkkal jelenleg azon dolgozunk, hogy az épületek külső és belső környezetét figyelembe véve olyan működési automatizációkat hozhassunk létre, amelyek jelentős mértékben csökkentik a létesítmények működési költségeit, valamint optimalizálják az épület üzemeltetését” - egészítette ki.

Kapcsolódó cikk: Ennyit takaríthatnak meg szoftveres megoldásokkal az épületek: https://www.portfolio.hu/premium/20230718/ennyit-takarithatnak-meg-szoftveres-megoldasokkal-az-epuletek-628385

Még többet olvashat az energiamenedzsment megoldásokról a Grape Solutions hivatalos oldalán.

(x)

HitelesAndrás

Pénzügyi tudatosság gyermekszemmel

Egy pénzügyi csoportban beszélgetés bontakozott ki, hogy a gyermekeket mikor és milyen mélyen kell bevonni a pénzkezelésbe, illetve mikor kell felhívni a figyelmüket a befektetés fontosságára&

KonyhaKontrolling

Ez védi a megtakarításod!

Az internetes beszélgetéseimben rendre belefutok, hogy az emberek nem tudják, hogy mire jó a betétvédelem, mire a befektetővédelem. Pedig nagyon fontos megérteni ezeket a koncepciókat, mert a koc

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ezért drágább az élelmiszer itthon, mint Németországban

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Interaktív online előadás

Vételi és eladási zónák - Részvénypiaci panoráma

Mire számíthatunk a következő napokban a részvénypiacokon? Milyen fontos szintekre kell figyelni a főbb indexek esetén? Melyek lesznek a jól és rosszul teljesítő régiók, országok, szektorok és ágazatok?

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Property Warm Up 2024
2024. március 7.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
EU Források 2024
2024. március 6.
Retail Day 2024
2024. április 11.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!